Huzurevi sakinleri "bocce" ile huzur buluyor

Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığınca huzurevlerinde aktif yaşlanma hedefine yönelik başlatılan bocce sporuna yaşlılar ilgi gösteriyor

Haberler 01.06.2017 - 13:10 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlnca huzurevlerinde aktif yalanma hedefine yönelik balatlan bocce sporu ile tanan yallar, hayatlarnn son baharn zinde geçiriyor.

Ülke çapnda yal bireylerin fiziksel aktivitelerinin yaygnlatrlmas amacyla 2015te Engelli ve Yal Hizmetleri Genel Müdürlüüne bal 31 huzurevinde spor faaliyeti olarak yürütülmeye balanan bocceye artan ilgiyle beraber bu say son 2 ylda 71e ulat.

Kamuoyunda farkndalk oluturmak amacyla Bocce Bowling Dart Federasyon Bakanlnca 2 yldr düzenlenen Yetikin Gençler Bocce Turnuvas ile yal bireylerin bu spora olan ilgisi her geçen yl art gösteriyor.

Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlnn yal bireyler için uygun gördüü bocce ile tanan Elaz Gazi Huzurevinin yal sakinleri antrenörleri eliinde güne bocce ile balyor.

Huzurevi Müdürü Ziyaddin Karakaya huzurevi sakinlerinin bocceye balamalarnn ardndan sosyal ve psikolojik açndan büyük bir deiim ve dönüüm yaadklarn gözlemlediklerini belirtti.

Bocce Turnuvas ile yal bireylerin yaadklar yarma heyecan ile skntlarn unuttuklarn ve hayata bak açlarnn deitiini ifade eden Karakaya, öyle devam etti:

Bocce hem oynayan yallarmz açsndan hem de seyirci açsndan çok zevkli ve çekimeli geçiyor. Bocce, yallara yaama sevincini veren, onlar üzerinde hem fiziksel hem de ruhsal anlamda son derece olumlu etkileri olan bir spor tarzdr. Bocce ile ilgilenen yallarmz hayattan zevk alan, olumlu ilikiler kurabilen, üretebilen yal profilini ortaya çkaryor. u anda yallarmzdaki bu deiimi ve geliimi görüyoruz. Umarz ki bu yallarmzn saysn zamanla daha da arttrm oluruz.

- Bocce ile salk buluyorlar

Bocce antrenörü Nida Yanlç, huzurevinde kurduklar takmlarla 2 yldr bocce sahasnda çalmalarn sürdürdüklerini dile getirdi.

Bu sporu yapanlarn çok fazla efor sarf etmedii için tüm yal bireylerin rahatlkla yapabilecei bir spor dal olduunu aktaran Yanlç, 600-800 gram arasnda deien toplarla oynandn kaydetti.

Oyunun amacnn, atlar sonucunda pallino ad verilen hedef topa yakn olmak olduunu anlatan Yanlç, Bocce sporuyla yallarmzn ayn zamanda dikkat ve kas koordinasyon geliimleri salanyor, zihinsel açdan oldukça rahatladklar görülüyor. çünkü oyun oynadklar zaman artk baka bir ey düünmüyorlar ve hedefe odaklanmak zorunda kalyorlar. Bu bakmdan olumlu psikolojik etkileri de oluyor. diye konutu.

- Kendimi zinde hissediyorum

Huzurevi sakinlerinden Arif Kocagül (68), 8 yldr huzurevinde kaldn belirterek, bocce ile tantktan sonra yaantsnn monotonluktan kurtulduunu söyledi.

Yaklak bir yldr bocce oynadn dile getiren Kocagül, Boccenin bize katks hem dearj oluyoruz hem de arkadalar arasnda birbirimiz ile kaynayoruz. dedi.

Bocce oyuncusu Mehmet Bilmezde (70) bu sporla tantktan sonra tüm skntlarndan arndn belirterek, Bocce yapmak huzur veriyor. Böylelikle kendimi zinde hissediyorum. ifadelerini kulland.

Ana Sayfaya Git