Huzursuz Bacaklar Sendromunu Tetikleyen 13 Neden

“Huzursuz bacak sendromu”, pek çok kişiyi gece uykusundan uyandırıyor hatta çoğu zaman uyutmuyor. Genç ve orta yaşlarda yüzde 5 oranında görülen sorun, 60 yaş üzerinde yüzde 20’ye çıkabiliyor. Hastaların çoğu böyle bir hastalığının olduğunu bilmediği için tedavi olamadan bu sorunla yaşamak durumunda kalıyor. Kafein, hamilelik ve uykusuz kalma gibi durumlarda tetiklenen şikayetler, yaşam tarzı değişiklikleri ile azaltılabiliyor.

Haberler 18.09.2018 - 09:54 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Huzursuz bacak sendromu, pek çok kiiyi gece uykusundan uyandryor hatta çou zaman uyutmuyor. Genç ve orta yalarda yüzde 5 orannda görülen sorun, 60 ya üzerinde yüzde 20ye çkabiliyor. Hastalarn çou böyle bir hastalnn olduunu bilmedii için tedavi olamadan bu sorunla yaamak durumunda kalyor. Kafein, hamilelik ve uykusuz kalma gibi durumlarda tetiklenen ikayetler, yaam tarz deiiklikleri ile azaltlabiliyor.

-Uz. Dr. Ylmaz Niyazi Yazman, huzursuz bacak sendromu hakknda bilgi verdi.

Bacaktan balayarak vücuda yaylabilir

Huzursuz bacak sendromu; özellikle geceleri istirahatte ortaya çkan, etkilenen baca hareket ettirme ihtiyac ile birlikte baldr ve ayaklarda hatta bazen kollarda uyuma, karncalanma, uyuukluk, yanma, inelenme, ar ile kendini gösteren nörolojik bir rahatszlktr. Genellikle her iki baca birden etkileyen hastalk nadiren kollara, ellere ve vücudun baka bir yerine yaylabilmektedir. Erken balayan huzursuz bacak sendromu genetik geçili olabilir.

ikayetler geceleri artar

Huzursuz bacak sendromu olan hastalarn birçounda uyku srasnda belirli aralklarla bacaklarda ortaya çkan periyodik ve istemsiz bacak hareketleri söz konusudur. Bu da uykuya dalmay zorlatrr. Birçok hastada uyuukluk ve huzursuzluk, akam ve gecenin ilerleyen saatlerinde daha rahatsz edici olur. Hareketsizlik ile ikayetler artar, hareketle birlikte de zaman içinde azalr. Bacaklarda huzursuzluk, uyuma, yanma, ar hissedildiinde, yataktan kalkp ev içinde yürüyüler yapmak yararl olabilir. Fakat eker hastalarnda sk görülen polinöropatide, uyuukluk ve yanma ikayetleri hareketle de deimez. Hastaln iddeti hastadan hastaya farkllk göstererek, zaman içinde artp azalabilir.

ikayetlere yol açan risk faktörlerine dikkat!

Huzursuz bacak sendromunun nedeni tam olarak bilinmemektedir. Yaplan incelemelerde dopamin adl maddenin beynin baz bölgelerinde azald görülmütür. Bunun yannda;

1. eker hastal

2. Hamilelik

3. Tiroit bezinin az çalmas ya da çalmamas

4. Ar metal toksinlere maruz kalmak

5. Sinir iltihaplar

6. Baz hormonal hastalklar

7. Kanszlk ve demir eksiklii

8. Sigara içmek

9. Gereinden fazla kafein tüketmek

10. Alkol

11. Vitamin ve mineral eksiklii ile ilikili olabilen böbrek yetmezlii

12. Bacaklarda dolam bozukluu ve varis

13. Antidepresan ve mide koruyucular gibi baz ilaçlar, hastalk belirtilerinin ortaya çkmasna yol açabilir.

Ana Sayfaya Git