İdrar Kaçıran Çocuğunuzu Azarlamayın

Okulların açılmasıyla birlikte ilk ve ortaöğretimdeki çocuklarda idrar kaçırmalar çoğalabiliyor. Okul çağındaki çocukların yaklaşık yüzde 20’sinde gözlenen idrar kaçırma durumlarında aile ve öğretmenlerin yaklaşımı sorunun çözümünde etkili olabiliyor.

Haberler 18.09.2018 - 09:53 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Okullarn açlmasyla birlikte ilk ve ortaöretimdeki çocuklarda idrar kaçrmalar çoalabiliyor. Okul çandaki çocuklarn yaklak yüzde 20sinde gözlenen idrar kaçrma durumlarnda aile ve öretmenlerin yaklam sorunun çözümünde etkili olabiliyor.

çocuk Ürolojisi Uzman Doç. Dr. Selçuk Slay, çocuklarda idrar kaçrma ve alnmas gereken önlemler hakknda bilgi verdi.

5 çocuktan 1i idrar sorunu yayor

Okul çandaki çocuklarn yaklak yüzde 20sinde idrar problemleri görülebilmektedir. Bu idrar problemleri, genellikle idrar kaçrma, sk idrara gitme, aniden idrara skma, idrarda yanma gibi belirtilerle ortaya çkar. Bu durum çou zaman basit önlemler alnarak engellenebilir. Ancak yaanan sorunlar ertelenerek dikkate alnmazsa, çocuk üzerinde oluan sosyal bask arkada ilikilerini ve okul baarsn olumsuz etkileyebilmektedir. Hatta ciddiye alnmayp ötelenen idrar kaçrma durumlarnda, altta yatan ve böbrekleri dahi riske atabilecek ciddi bir rahatszlk atlanabilir.

çocuunuzu suçlamayn

Aileler ve öretmenler, çocuklarn idrar kaçrdklarn tespit ettikleri zaman endie etmemelidir. Altn slatan çocuklarn azarlanmas, desteklenmemesi veya suçlanmas bu durumu düzeltmeyip tamamen tedaviye dirençli bir hale getirebilmektedir. çocuun alt slatt belirlendiinde ona destek olarak;

* drara çkma skl ve sv alm belirlenmeli

* 2 saatte bir tuvalete gitmesi salanmal

* Kola, gazoz, asitli içecekler, çay, kahve gibi mesaneyi çaltracak içeceklerden uzak durmas salanmaldr.

çocuun hareketlerine dikkat edin

çocuklarda idrar problemleri belirtilerinden birisi de idrar tutma manevralardr. drara aniden skan çocuklarda, idrar kaçrmay engellemek veya ertelemek amaçl gayri ihtiyari yaplan ve dardan gözlemlenebilen hareketler ebeveynler tarafndan izlenmelidir. Kz çocuklarda genellikle bacaklarn çapraz yapma, çömelip topuuyla makatna bastrma, sallanma gibi hareketler gözlemlenirken, erkek çocuklarda buna ek olarak penis ucunu eliyle sktrma hareketi izlenebilir. Aileler bu gibi durumlarla sk bir ekilde karlarlarsa bir çocuk ürolojisi hekimine görünmeleri uygun olacaktr.

drar kaçrma ciddi rahatszlklarn belirtisi olabilir

Yeme ve içme alkanlklarnn düzenlenmesi, idrara çk saatlerinin ayarlanmas gibi önlemlere ramen ikayetler devam ediyorsa bir çocuk ürolojisi uzmanna bavurmak en doru yaklam olarak kabul edilmektedir. drar kaçrma ve dier idrar ikayetleri çou zaman masum gibi görünse de bazen daha ciddi hastalklarn belirtisi olabilmektedir. drar yolu enfeksiyonlar, nörojen mesane, mesaneden böbree idrar kaçmas yani vezikoüreteral reflü, böbreklerde hasarlanmaya yol açabilecek baz ieme disfonksiyonlar da benzer ikayetler ile ortaya çkmaktadr. Bu sebeple idrar kaçrma ciddiye alnmal ve ertelenmemelidir. çocuklarda görülen idrar kaçrmalar ve dier idrar problemleri aile, öretmen ve çocuk ürolojisi uzmanlarnn doru iletiimi sayesinde yüzde 100e yakn düzeyde çözülebilecek problemlerdir.

Ana Sayfaya Git