İdrar kaçırma!

Kadınların günlük hayatını etkileyen idrar kaçırma probleminin depresyon gibi psikolojik rahatsızlıkların yanı sıra bazı fizyolojik hastalıkların da habercisi olabileceğini söyleyen Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Op. Dr. Mehmet Mehmet Bekir Şen, “İdrar kaçırma aslında bir hastalık. İdrar yolu enfeksiyonu, hormonal değişiklikler, böbrek taşları veya bazı medikal ilaçların kullanımı idrar kaçırmaya etken” dedi.

Haberler 14.04.2022 - 00:55 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

DYARBAKIR(SÖZ)-drar kaçrma rahatszlnda genetik faktörlerin yan sra stresin de önemli bir yer tuttuunu ifade eden Op. Dr. Mehmet Bekir en, Stres tipi idrar kaçrmada kadnlar, istem d, öksürüp, haprrken idrar kaçrabiliyor. Normal doum yapm kadnlarda da kaçrma olay skça görülüyor diye konutu.

DRAR KAçIRMANIN ALTINDA YATAN FAKTÖRLER

Op. Dr. en, idrarn tutamayp tuvalete yetiemeyen, öksürüp haprdnda idrarn kaçran kadnlarn, mutlaka doktora bavurmas gerektiini belirterek, neden olan etkenleri öyle açklad

Bazen kiinin daha önce normal doum yapmas bir sebep olabiliyorken; bazen de drar yolu enfeksiyonlar, pelvik kaslarn zayf olmas, ileri ya, zorlu doumlar, eker hastal, hipertansiyon, mesane veya idrar yollarnn iltihab veya ta görülmesi buna sebebiyet verebiliyor. Hipertansiyon ve Kronik Böbrek rahatszlnda nefropati dediimiz böbrein epitelinde bir hasar oluuyor. Hasar sonrasnda idrar kaçrma yine balyor.

DRAR KAçIRMA BR SALIK SORUNU

drar kaçrmann salk sorunu olduunu önemle vurgulayan Op. Dr. Mehmet Mehmet Bekir en, Kesinlikle bu bir salk sorunudur. Hastann utanmadan net bir ekilde biz hekimin sorularna detayl ve doru bir ekilde vermeli ki, tehis doru konulabilsin. çünkü tedavi kaçrma tipine göre deiiyor. Doru tan koyulmal ki tedavide bir sknt olmasn açklamasnda bulundu.

TEDAV YÖNTEMLER

Tedavi yöntemlerine ilikin bilgiler paylaan en, idrar kaçrmann tedavi edilebileceini de belirterek, Özellikle stres tipte cerrahi ask ameliyatlar ön plandayken, urge tip dediimiz skma tipinde ise medikal ilaç tedavileri ön plandadr dedi.

en, Günümüzdeki güncel teknoloji tedavileri, baarn orannn yükseltse de yaam tarz deiiklikleri, beslenme ve düzenli egzersizin de büyük önemi var drar kaçran hastalarda, günlük sv tüketim miktarn doktor belirliyor. Sk kullanlan cerrahi teknik OT ve TVT mini sling gibi mesane boynunu asma ameliyatlarnda baaryla gerçekletiriliyor. Bu ameliyatlar ortalama 40 dakika sürmekte ve hasta ertesi gün taburcu edilmektedir. Bu cerrahi tekniklerin baar oranlar yüzde 80-85 civarndadr dedi.

Ana Sayfaya Git