İdrar kaçırma sosyallikten uzaklaştırıyor

Pek çoğu söylemekten kaçınsa da idrar kaçırma yaygın görülen bir durumdur. Her 3 kadından 1’inde bu durum sorun yaratacak, yani yaşam kalitesini olumsuz yönde etkileyecek düzeye ulaşır.

Haberler 28.11.2016 - 10:30 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

drar kaçrma sorununun aslnda yüksek tansiyon, depresyon, eker hastal, astm-bronit gibi kronik hastalklardan daha yaygn görüldüünü söyleyenÜroloji Uzman Prof. Dr. Muammer Kendirci kadnlarda görülen idrar kaçrmann tedavisini anlatt.

YAAM BçM VE BESLENMENN ETKS

Fazla kilolu ya da obez olmak, kronik kabzla yol açan beslenme biçimi, az su içmek, fazla tuz kullanmak, düzenli egzersiz yapmamak, kronik sigara kullanmak idrar kaçrma bozukluuna yol açabilir veya iddetini artrabilir. Bu faktörlerin düzeltilmesi idrar kontrolünün salanmasna katkda bulunur.

NASIL BR TEDAV SSTEM UYGULANIYOR

drar kaçrma bozukluunun tipine bal olarak ilaç tedavilerinden hastalar yarar görebilir. Özellikle skmaya bal idrar kaçrmada ilaç tedavileri etkili seçeneklerden birisidir. Bunlar genellikle hastalarn yüzde 50sinde mesanede idrarn arzu edilen miktarda birikmesini salayarak idrara çkma skln azaltr, skma hissini önemli ölçüde düürür, idrar kaçrma yaknmalarn azaltabilir. Bu tip ilaçlarn baz yan etkileri olabilecei ve baka amaçla kullanlan baz ilaçlarla olumsuz ekilde etkileebilecei için mutlaka bir ürolog tarafndan kullanm önerilmelidir.

TEDAVSNDE CERRAH BR MÜDAHALE VAR MI?

drar kaçrma bozukluunun ameliyatla de tedavisi mümkün. Hastann idrar kaçrma tipi, kaçrma iddeti, bu duruma yol açan anatomik bozukluklar, hastann ya, elik eden hastalklar yaplacak ameliyatn ekline karar vermede önemlidir. Skma tipi idrar kaçrmas olanlarda, artk azdan ilaç kullanmak ie yaramaz hale geldiinde 15 dakikalk bir müdahaleyle mesaneye botoks uygulanarak kaçrma kontrol altna alnabilir. Öksürme-aksrma, gülme, haprma gibi durumlarda görülen idrar kaçrmada, uygun hastalarda genellikle vajinadan, kapal yöntemlerle tedavi tercih edilir. Burada amaç idrar kaçrmay engelleyecek destei salamaktr. drar kesesinde belirgin sarkma olmayan hastalarda genellikle 15-20 dakikalk bir ameliyatla, günübirlik yatla sorun kalc olarak çözülebilir. Hasta genellikle ayn gün taburcu edilir ve ameliyatn etkisini ilk idrarla birlikte hissedilebilir. Bu tür giriimlerin baar oranlar ve hasta tatmini yüksek düzeydedir. drar kesesinde ve pelvik organlarda belirgin sarkkl olan hastalarda ise ya vajinadan uygulanabilen kapal yöntemlerle ya da batndan endoskopik yöntemlerle sorun giderilebilir.

DRAR KAçIRMA YAAM KALTESN CDD EKLDE BOZAR

Her ya kadnda ortaya çkabilen idrar kaçrma sosyal hayat ve yaam kalitesini olumsuz yönde etkiliyor. Hastalar, tüm yaantsn idrar kaçrabilecei ihtimaline göre belirlemek durumunda kalyor. drar kaçrma korkusuyla evden çkmamay tercih ediyor, sosyal ortamlara fazla giremiyor, gidecei yerlerde tuvalet bulamama endiesi tayor, toplu tama araçlarn kullanmaktan kaçnyor. drar kaçraca endiesiyle sv tüketimini kstlad için, buna bal baz salk sorunlarna da davetiye çkaryorlar.

DRAR KAçIRMAYI AZALTABLECEK ALTIN KURALLAR

Yeterince su için

htiyacnz kadar tuz tüketin.

çtiiniz kahve ve çay miktarna dikkat edin.

Sigaray brakn.

Düzenli egzersiz yapn.

Kilonuz fazlaysa ideal kilonuza inmeye çaln.

Kabzl engellemek için lifli beslenin.

Souk havalara dikkat edin.

drar yaknmalarnz ciddiye aln, kroniklemesine izin vermeyin.

drar alkanlklarnzn doruluunu sorgulayn, gerekirse bir ürologdan yardm aln.

Ana Sayfaya Git