İdrar kaçırmadan korunmanın 7 yolu

İdrar kaçırma, 30 yaş üzerindeki her 3 kadından birinin yaşadığı, genellikle utanıp çekinildiği için toplumda gizlenen sağlık problemleri arasında yer alıyor.

Haberler 03.03.2022 - 10:15 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Filiz YAA

DYARBAKIR(SÖZ)-Tamamen doutan olan ya da sonradan gelien, zorlu doumlarla pelvik taban kaslarnn zayflamas sonucu da meydana gelebilen idrar kaçrma, özellikle kadnlarda ciddi bir sosyal ve psikolojik sorun olarak görülüyor. drar kaçrma problemi yaayan birçok kadn, tedavi yollar aramak yerine çocuk bezi ya da idrar pedi kullanmak gibi geçici çözümlerle yaam kalitesini kstlyor. Kadn Hastalklar ve Doum Uzman Op. Dr. Emine Barn, kadnlarda yaanan idrar kaçrma ve korunma yöntemleri hakknda bilgi verdi.

Sürekli idrar pedi kullanmak hayat kalitesini düürüyor

30 ya sonras skl giderek artan idrar kaçrma, neredeyse her 3 kadndan 1inde görülmektedir. Ancak sadece ilerleyen yalarda deil genç kzlarda da görülebilen bu sorun; koku, hijyen gibi sebepler nedeniyle kadnlarn kendini sosyal yaamdan kstlamasna yol açmaktadr. leri yalarda genellikle organ sarkmalar, geçirilmi sk ve zorlu doumlar, sigara kullanm gibi sebeplerle ortaya çkan idrar kaçrma sorunu genetik olarak doutan pelvik taban kaslarnn zayfl nedeniyle de yaanabilmektedir. Problemin çok yaygn olmas, kadnlar için özel üretilen idrar pedlerinin kullanmnn ciddi oranda artmasna yol açmaktadr.

Oluum sebepleri açsndan idrar kaçrmann birçok tipi bulunsa da en sk karlalan 3 ana tip idrar kaçrma bulunmaktadr:

Stres tipi idrar kaçrma: Bu gruptaki stres, psikolojik stres deildir. Karn içi basncn artran öksürme, haprma, knma, ar kaldrma gibi stres durumlarnda idrar kaçrmadr. Sklkla mesane ve d ieme yolu yani üretra arasndaki açnn bozulmasyla meydana gelen bir kaçrma tipidir. Genellikle rahim ve idrar kesesinde sarkmalar söz konusudur.

Skma tipi (urge) idrar kaçrma: Bu grupta mesane dolu veya boken aniden gelien ve tuvalete yetiemeden idrar kaçrma söz konusudur. Özellikle su sesi (örnein bulak ykama), souk içecekler veya soua maruz kalmak, bu durumu tetikleyebilir. Beklenmedik zamanlarda hatta uykuda da ortaya çkabilen bu durumda, damla damla veya fazla miktarda idrar kaçrma olabilir.

Karma (mix) tip idrar kaçrma: Bu hastalarda hem stres tipi hem de skma tipi kaçrma bir arada yamaktadr.

drar kaçrma sorunundan korunmak için bu önerilere kulak verin

Yaam ve beslenme tarz deiikliine gidilmelidir. Akdeniz tipi beslenme tarzna geçilmelidir.

Obezite mevcutsa kilo verilmelidir.

Sigara pelvik taban kaslarna olumsuz etki ettiinden idrar kaçrma problemi yaayan hastalarda kesinlikle braklmaldr.

Doumda normal douma uygun hastalarn normal doum yapmas elzemdir ancak zorlayc bir endikasyon söz konusuysa normal doumda yaanacak ileri derece zorlayc ilemlerden kaçnlmaldr. Pelvik taban kaslarn en çok zorlayan eyin çoklu ve zorlu doumlar olduu unutulmamaldr.

Sigara, çay, kahve tüketimi azaltlmaldr. Kafein, içeriindeki diüretik ad verilen maddenin mesane kaslarn kasc ve idrar söktürücü etkisi nedeniyle idrar kaçrma sorununu tetiklemektedir.

Normalin üzerinde sv tüketimi snrlandrlmaldr.

Pelvik taban egzersizleri uygulanmaldr. Bu egzersizlerin en bilineni parmak egzersizi olarak da bilinen kegel egzersizleridir. Hasta eer egzersiz yapamyorsa bu kaslar güçlendirmek amacyla elektriksel simülasyonla uyar vererek kaslar harekete geçiren pelvik tonner ilemi uygulanabilir.

Ana Sayfaya Git