İdrar Yolu Enfeksiyonları Menopoz Belirtisi Olabilir

Kadının adet döngüsünün son bulduğu ve gebe kalamadığı menopoz dönemi birçok belirtiyle kendini gösteriyor. Bu belirtilerin temelinde östrojen ve progesteron hormonlarının üretiminin düşmesi olduğunu hatırlatan Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Prof. Dr. Rukset Attar, menopoz döneminin, öncesi ve sonrası da dâhil olmak üzere 3-5 yıl kadar süren bir süreç olduğunu ve birçok belirti verdiğini söyledi.

Haberler 05.05.2021 - 00:36 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Filiz YAA

DYARBAKIR-Kadnn menopoz tansnn kesinlik kazanmas için 12 ay boyunca hiç menstrüel kanama olmamas gerekiyor. Ancak bu dönem 3-5 yl arasnda sürebiliyor. Hatta baz kadnlarda menopoz dönemi 8 yl kadar uzayabiliyor. Menopozun belirti vermeden birden bire ortaya çkan bir dönem olmadn söyleyen Kadn Hastalklar ve Doum Uzman Prof. Dr. Rukset Attar, scak basmas, adet dönemi düzensizlikleri gibi bilinen belirtilerinin yannda idrar yolu enfeksiyonu gibi daha az bilinen ikyetlerle de kendini gösterdiini söyledi. Bir kadn menopoza gireceini vücudunda oluan belirtilerden yola çkarak anlayabilir diyen Prof. Dr. Attar u bilgileri verdi: Menopoz dönemi üç aamada deerlendirilir. lk dönem menopoz öncesi perimenopoz olarak adlandrlan menopozal semptomlarn balangcndan postmenopoza kadar olan süreçtir. kinci dönem Menopoz yani son adet dönemidir. 3. ve son dönem de postmenopoz denilen son adet kanamas ile yallk dönemi arasndaki dönemdir.

Menopoz döneminde kiide fiziksel ve psikolojik pek çok deiikliin ortaya çktn anlatan Prof. Dr. Rukset Attar, baz kadnlarn bu döneme hiç rahatszlk çekmeden ya da çok az ikyetle girse de genellikle 6 belirtinin çok önemli olduuna iaret etti. Söz konusu belirtileri sralad.

ADET DÖNEM DEKLKLER KDEN KYE FARKLILIK GÖSTERR

Adet dönemlerinin arlamas, uzamaya balamas veya bu dönemlerin daha hafif geçmesi, düzensizlemesi, kiinin menopoza gireceinin ilk habercilerinden. Prof. Dr. Rukset Attar, adet dönemindeki bu farkllklarn kiinin yaps, genetik özellikleri, doum says, doumun normal ya da sezaryen olmas gibi faktörlere bal olarak deiiklik gösterebildiini anlatt.

DYABETL KADINLARDA MENOPOZ DÖNEMNDE DRAR YOLU ENFEKSYONU DAHA SIK

Menopoz döneminde idrar yolu enfeksiyonlarnn da daha sk görüldüüne dikkat çeken Prof. Dr. Rukset Attar, östrojen hormonunun eksiklii idrar yolu enfeksiyonlarna neden olabiliyor. Vajen ve üretra (d idrar yolu) bölgesinde kuruluk, cinsel iliki srasnda ar, idrar yaparken yanma ve sk idrara çkma görülüyor. Yala birlikte mesane hem hacmini hem de elastikiyetini kaybetmeye balyor ve sk tuvalete çkma ihtiyac da burada balyor. Genital duvarlarn zayflamasna bal olarak üretra incelenebilir ve bu durum nedeniyle bakteriler mesaneye daha kolay eriir. Dolaysyla kadnlarn yalanmasna bal olarak daha sk idrar yolu ve böbrek enfeksiyonlar görülür dedi.

Kadnlarda bu riskin son adet döneminden sonraki dört veya be yl içinde artmaya baladna dikkat çeken Prof. Dr. Rukset Attar, özellikle diyabet gibi baz kronik hastalklar olan veya tekrarlayan kronik hastalklar olan kiilerin idrar kaçrmaya daha yatkn hale getirdiine iaret etti. Bu durumu yönetebilmenin tedaviyle mümkün olabildiini hatrlatan Prof. Dr. Attar, kadnlarn bu durumu yalanmann bir sonucu olarak görmemeleri gerektiini söyledi.

AN SICAK BASMALARI EN UZUN SÜREN KYETLERDEN BR

Ani scak basmalar menopozda en çok ikyet edilen belirtilerden biri. Östrojen hormonunun azalmasndan kaynaklanan bu sürecin menopozdan 2 yl kadar önce perimenopoz döneminde baladn aktaran Prof. Dr. Rukset Attar, sözlerine öyle devam etti: Bu ikayet menopoz süresince de devam eder ve postmenopoz döneminde azalarak sona erer. Menopoz döneminde görülen ani scak basmalar olarak bilinen vücut ssnda artlar, özellikle geceleri uyku srasnda, ar terlemeye de yol açabiliyor.

PSKOLOJDEK OLUMSUZ ETKLER PERMENOPOZ DÖNEMNDE YOUNLAIYOR

Menopoz döneminde yine östrojen hormonundaki azalmaya bal olarak kiide depresyon, iddetli kayg veya istikrarsz, dengesiz davranlar görülebiliyor. Özellikle perimenopozal dönemdeki kimi kadnlarda alama krizleri, duygu durum dalgalanmalar, depresif hissetme gibi ikyetler görülebildiini de aktaran Prof. Dr. Rukset Attar kimi kadnlarn da sebebini bilmeden öfkeli ve normalden daha alngan olabileceini de söyledi.

ODAKLANMA SORUNU GEçCDR

Menopoz srasnda odaklanma ve hafza önemli derecede geriler. Hatrlamak ya da farkl eylere dikkatini vermek zorlaabilir Bu tip odaklanma ve hafza gerilemesinde stresin önemli bir faktör olduunu söyleyen Yeditepe Üniversitesi Hastanesi Kadn Hastalklar ve Doum Uzman Prof. Dr. Rukset Attar, u bilgileri verdi:

Menopoz döneminde odaklanma ve hafza sorunlar yaayan birçok kadn birkaç sene içerisinde Alzheimer olacandan korkar. Oysaki bu ikyetler dönemseldir. Unutkanlk ve odaklanma konusunda endielenmelerine gerek yok.

Ana Sayfaya Git