İdrar yolu kanamaları böbrek kanseri belirtisi olabilir!

Üroloji Uzmanı Op. Dr. Yurdaer Kaynak, Böbrek Tümörlerinin Kapalı Yöntemle (Laparoskopik) tedavisi hakkında bilgi verirken idrar yolu kanamalarına dikkat çekti.

Haberler 16.07.2020 - 11:02 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

drar yolu kanamalarnn -özellikle arsz ise- acil bir ürolojik sorun olduunu belirten Op. Dr. Kaynak, Kanama mutlaka nedeni bulunmas gereken acil ürolojik bir durumdur, mutlaka doktora gidilmelidir eklinde konutu.

drar yolu kanamalarnn bir kere bile olsa her zaman ciddiye alnmas gerektiini belirten Kaynak, Bu durumlarda takipte olunmaldr, bununla ilgili hastalklar ilk kontrollerde ortaya çkmayabilir, takipte kalnarak düzenli kontroller yaplmaldr dedi.

Tümörün ileri yalarda, 60 ya üstünde daha sk görüldüünü, sigara ve alkol tüketimi, obezite, aile öyküsü, diyalize girmek, baz kimyasallarla karlam olmak tümör oluumu için risk faktörleri olduunu belirten Op. Dr. Kaynak, Böbrek tümörlerini genellikle rutin ultrason muayenelerinde tesadüfen buluyoruz eklinde konutu. Kaynak, Hiçbir sorunumuz yoksa dahi 60 yandan sonra herkesin ylda bir kere üroloji doktoruna görünmesini öneriyoruz diye konutu.

ERKEN EVREDE LAPAROSKOPK TEDAV ANSI

Böbrek tümörlerinin tüm tümörler içinde ilk onda görülen tümörler arasnda yer aldn belirten Op. Dr. Kaynak, Bu tümörler böbrein içinde kalabilir, komu organlara yaylabilir veya uzak organlara da metastaz yapabilir. Eskiden hastalar çok geç evrelerde gelirken u anda gelien görüntüleme araçlaryla ve bu araçlarn yaygn kullanm ile (özellikle ultrasonografi) çok erken dönemlerde tespit edebiliyoruz. Tedavide tümörün evresi önemlidir, erken evrelerde ameliyat yüzde 90n üzerinde baarl sonuçlar verirken, ileri evre tümörlerde; hastann genel salk hali de deerlendirilerek tedavi süreçleri belirlenir ifadelerini kulland.

KAPALI YÖNTEMN AVANTAJLARI

Tedavinin cerrahi tedavisinde farkl seçeneklerin bulunduunu aktaran Op. Dr.Yurdaer Kaynak, unlar kaydetti: Her cerrahi tipinin avantaj ve dezavantajlar var, tümör 7 santimetre altnda ve ana damarlara çok yakn deilse açk veya laparoskopik (kapal yöntemle) sadece tümör çkartlp böbrek braklabilinir. Tümör büyük ve sadece tümörün çkarm uygun deil ise böbrekle birlikte çkarlabilinir. Kapal yöntemler cerrahide daha çok öne çkan yöntemlerdir. Cerrahide birinci amacm kanseri tamamen ortadan kaldrmaktr, tümörü tamamen temizlemek isteriz öncelikle.

Bunu yaparken de hastaya vereceimiz sknt ve hasarn asgari olmasn isteriz. Hasta konforu ve iyileme hz bakmndan kapal yöntem üstündür. Bu yöntemde karn içine teleskop denilen bir cins kamera ile giriyoruz. Kameraya bal ekrandan tüm kitleyi detaylaryla 3 boyutlu olarak da kitleyi görebiliyoruz. Karn içine girdiimiz küçük borucuklarla yaptmz için de iyileme süreci hzl olurken ve kozmetik sonuç da kapal yöntemde daha üstündür. Tümör ilk evredeyse ameliyatn baar oran yüzde 95tir ancak evre ikiye (böbrek dna yaylm) doru gittiyse baar oran yüzde 85e düer. Uzak metastaz varsa bu oran yüzde 15e kadar düüyor dedi.

KMLERE KAPALI BÖBREK TÜMÖRÜ AMELYATI UYGULANAMAZ?

Kapal yöntemin risk faktörlerine deinen Kaynak, Yöntemde; karn içine karbondioksit gaz veriyoruz, bu nedenle çok ar akcier hastalarna ve ileri derecede kalp damar hastalarnda bu yöntemi kullanamayabiliriz. Karn içindeki ar yapk durumlarda bu yöntem uygun olmayabilir dedi.

DRAR YOLU KANAMALARI ACLDR

Son olarak önerilerde bulunan Dr. Kaynak, Yal diyetlerden uzak durulmal, sigara ve alkolden uzak durulmal, ailede öykü varsa doktor kontrolünde olunmal, diyaliz hastalar ve böbrek hastalar da daha sk takipte olmaldr dedi. Dr. Kaynak, drar yoluna oluan gizli ya da aikr kanamalar önemlidir. Nedeni mutlaka aratrlmaldr. Böyle bir durumda mutlaka hekiminize bavurmanz gerekir dedi.

Ana Sayfaya Git