“İdrarda kanama, mesane kanserinin en önemli belirtisi”

İdrarda görülen kanamanın sebeplerinin detaylı bir şekilde araştırılması gerektiğini belirten Üroloji Uzmanı Dr. Nusret Can Çilesiz, “İdrarda kanama ürolojik rahatsızlıkların habercisi olan önemli bir bulgudur. İdrarda kanamanın basit sebepleri olabileceği gibi bazen de ürolojik kanser habercisi olabilir” dedi.

Haberler 30.11.2021 - 00:42 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

drarda görülen kanamann ürolojik rahatszlklarn habercisi olabilecek önemli bir bulgu olduunu belirten Üroloji Uzman Dr. Ör. Üyesi Nusret Can çilesiz, sebeplerinin detayl bir ekilde aratrlmas gerektii söyledi. çilesiz, Kanama, hastalarn idrar tahlilleri neticesinde (mikroskopik) ortaya çkabilecei gibi gözle görülebilir kadar da olabilmektedir. drar yolu enfeksiyonlar, böbrek, mesane ta hastalklar böbrek parankim hastalklar, kullanlan ilaçlara bal (kan sulandrc tedavi gibi), iyi huylu prostat büyümesinden kaynaklanabilecei gibi ürolojik organ (böbrek, prostat ve mesane) kanserlerinde de görülebilir diye konutu.

drarda kanamaya elik eden bulgularn ve kanamann eklinin, sebebi öngörmede yardmc olabileceini söyleyen çilesiz, drarda yanma ile balayan kanama genellikle sistit (mesane enfeksiyonu) hastaln düündürürken, iddetli yan ars ile kanama olmas böbrek ve üreter (idrar böbrekten idrar kesesine tayan kanal) organlarnda ta, enfeksiyon veya tümöral hadiseleri düündürebilir. drar yapmakta zorlanma ile birlikte olan kanamalar prostat bezi enfeksiyonu, iyi huylu prostat büyümesi ve prostat kanserinden dolay meydana gelmi olabilir. drarda kanama olan hastalarn mevcut durumu, ek hastalklar, kulland ilaçlar ve alkanlklar göz önünde bulundurularak hzlca tan koymaya yardmc tetkiklerden faydalanlabilir dedi.

DRARDA ARISIZ VE PIHTILI KANAMA MESANE KANSERNN EN ÖNEML BELRTS

drarda arsz ve phtl kanama aksi ispat edilene kadar mesane tümörü olarak kabul edilir. Özellikle tütün veya sigara içicisi olan ve 40 yan üstündeki hastalar, dikkatli bir muayenenin ardndan ileri tetkikler ile inceleme yaplmasn gerektirir diyen çilesiz, sözlerini öyle sürdürdü:

Mesane kanserleri en fazla görülen kanserler sralamasnda erkekte 7nci srada; genel popülasyonda ise 11inci srada görülen kanser hastaldr. Mesane kanserinin en yaygn risk faktörü sigara ve tütün kullanmdr. Sigara ve tütün ürünleri kullananlarn sigara içmeyenlere göre mesane kanseri gelime olasl 4-7 kat daha fazladr. Erkeklerin mesane kanseri gelime olasl kadnlardan 3 -4 kat daha fazladr. Ancak son yllarda sigara tüketiminin kadnlar arasnda da yaygnlamas mesane kanserinin kadnlarda görülme orannda arta neden olmaktadr. Bunun dnda kimyasallara maruziyet, kronik mesane enfeksiyonlar, çeitli parazit enfeksiyonlar, mesane ta, Radyoterapi, salksz beslenme ve az su içmek de risk faktörleri arasnda yer alr. drar torbasnn iç duvarndan kaynaklanarak büyümeye balayan mesane kanserleri egzersiz sonras, kan sulandrc ilaç kullanmna bal veya idrar torbasnn içine doru hafif kanamalarn sonucunda oluan phtlarla birlikte kanl idrar ile belirti vermektedir. drarda kanama olan hastalar ilk olarak üriner ultrasonografi ile deerlendirilir. Ultrasonografi ile herhangi bir odak bulunamayan ve risk barndran hastalarda kontrastl (ilaçl) tomografi veya MR çekimi de tüm idrar yollarn kontrol etmek amaçl kullanlabilir.

NASIL TEHS EDLR?

Mesane kanseri üphesi olan hastalarn altn standart tan yönteminin, mesane endoskopisi yani sistoskopi olduunu kaydeden çilesiz, Sistoskopi lokal veya genel anestezi altnda yaplan bir tan yöntemidir. Endoskopik olarak kl kamera yardmyla mesane içini döeyen mukoza denilen iç duvarn tamamn sistematik olarak gözle veya yardmc baz görüntü fraksiyonlar ile (floresan vs) tarama prensibine dayanr. Ayn zamanda her iki böbrekten mesaneye idrar boaltan üreterin sonlanm noktasn da gözleyerek oradan gelebilecek olan kanamalarn tehisini de salamaktadr bilgisini verdi.

Mesane içinde görülen tümöral odaklarn sistoskopinin farkl bir format olan rezektoskop yardmyla endoskopik olarak rezeke (kazma ilemi) edildiini aktaran çilesiz, Endoskopik olarak tamamen kaznan tümör parçalar vücut dna alnarak patolojik incelemeye gönderilir. Hastalar genellikle 2-3 günlük hastane yatnn ardndan taburcu edilirler. Endoskopik bir ilem olmasndan ötürü günlük hayatlarna ksa bir zaman içinde balayabilirler. Patolojik incelemenin ardndan kitlenin tipi, derecesi, mesanenin derin tabakalarna olan ilerleme durumuna göre ek tedavilerin yaplp yaplmayacana karar verilir dedi.

MESANE KANSERNDEN KORUNMANIN TEMEL KURALI SALIKLI BESLENME

Salkl bir yaam tarz sürdürmenin mesane kanserinde korunmann temel kural olduunu vurgulayan Dr. Ör. Üyesi Nusret Can çilesiz, Özellikle sigara ve tütün ürünlerinden uzak durmak, yeterli sv almak, kimyasallardan uzak durmak ve düzenli ürolojik hastalklar kontrolü ile mesane kanserinden korunmak mümkün olabilir uyarsnda bulundu.

Ana Sayfaya Git