İdrarda Kanamaya Yol Açan 9 Nedene Dikkat!

İdrarda kanama, genellikle tuvalet ihtiyacının ertelenmesi ya da idrar yolu enfeksiyonlarından kaynaklanıyor gibi düşünülerek önemsenmeyen bir sorun. Oysa idrarda görülen kan, böbrek taşından kansere kadar pek çok önemli hastalığa işaret edebiliyor ve tedavide geç kalınması, hayati tehlikeye yol açıyor.

Haberler 26.09.2017 - 10:06 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Op. Dr. A. Egemen gören, idrarda kanama nedenleri ve tedavisi hakknda bilgi verdi.

Ayn anda ar, yanma ve ate de varsa

drarda kan görülmesi yani hematüri, nedeni mutlaka belirlenmesi gereken bir sorundur. Genellikle idrar yolu enfeksiyonu, idrar yolu ta hastal, böbrek kistleri, prostat büyümesi gibi iyi huylu hastalklar nedeniyle ortaya çksa da, daha ciddi ve kötü huylu bir hastala da bal oluabilmektedir. drarda kan görüldüü andan itibaren ar, sanc, yanma ya da vücutta yüksek ate olup olmadna dikkat edilmelidir. Eer bu durumlardan biri ya da bir kaç varsa mutlaka doktora bavurulmaldr.

Baz besinlerin tüketimi de idrar rengini deitirebilir

drarda kanamann nedeni yaa göre deikenlik gösterir fakat idrar yolu enfeksiyonlar her yata ön plandadr. drarda kanama kendini pembe, kahverengi ya da krmz renk idrarla gösterir. Bu durum krmz kan hücrelerinin varlna da iaret eder. çok küçük miktarda kan bile idrarn krmz görünmesine neden olabilir ve genellikle arszdr. Eer idrarda kan phtlar varsa ar ortaya çkabilir. Baz ilaçlar, pancar, meyan kökü ve böürtlen gibi baz besinler ile ar spor ve egzersiz gibi nedenlerle de idrar rengi krmz olabilir. Bu durumda idrardaki renk deiiklii birkaç gün içinde kendiliinden düzelir. Baz kötü huylu hastalklarda da kanama birkaç gün içinde kendiliinden gerileyebilecei için krmz ya da kanamal idrar dorudan ilaç, besinler ya da egzersiz gibi nedenlere balanmamal, hemen doktora bavurulmaldr.

drarda kanama;

drar yolu enfeksiyonlarnda

drar yollar ta hastalnda

Prostat büyümesinde

Böbrek hastalklarnda

Böbrek, mesane ve prostat kanseri varlnda

Orak hücreli anemi ve Alport sendromu gibi kaltmsal hastalklarda

Kaza ve darbe sonucu ortaya çkan böbrek yaralanmalarnda

Baz kanser ilaçlar, penisilin, kan sulandrc ilaçlarn kullanmnda

Ar egzersiz sonrasnda görülebilir.

Tedavi, hastala göre deiir

drarda kanamann nedenini tespit etmek için öncelikle doktor muayenesi yaplmal ve hasta; idrar, kan ve radyolojik testler ile deerlendirilmelidir. drar yolu enfeksiyonlarnda antibiyotik tedavisi, iyi huylu prostat büyümesinde ilaç tedavileri ile prostat boyutunun küçültülmesi ya da cerrahi müdahale, idrar yolu ta hastalnda ok dalga tedavisi ya da cerrahi müdahale, mesane tümörü varlnda ise endoskopik cerrahi uygulanr.

Ana Sayfaya Git