"İdrardaki yanma prostat kanseri belirtisi olabilir"

PROSTAT kanserinin hiçbir belirti vermeden sinsi bir şekilde ilerlediğini vurgulayan Prof. Dr. Ramazan Yavuz Akman, “Sık idrara çıkma, idrardaki yanma ve sertleşme bozuklukları kanser belirtisi olabilir. Bu belirtiler ortaya çıkmadan önce 50 yaş ve üzeri her erkeğin yılda bir kere prostat kontrolü yaptırması gerekir" dedi.

Haberler 26.01.2018 - 00:55 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Prostat hastalnn üç ekilde görüldüünü belirten Prof. Dr. Ramazan Yavuz Akman, en sk rastlanlan rahatszln prostat enfeksiyonu olduunu söyledi. Bu hastal iyi huylu prostat irilemesi ve prostat kanserinin takip ettiine dikkat çeken Prof. Dr. Yavuz Akman, Prostat enfeksiyonlar daha çok genç yataki kiilerde görülür. 40-45 yalarndan sonra prostat büyümeye balar. yi huylu prostat hastal 45 yandan sonra yava yava kendini gösterir. Prostat kanseri ise daha ileri yalarda görülmektedir. 80 yana gelmi hastalarn yüzde 80inde hücresel anlamda prostat kanseri saptanabilir diye konutu.

GECE SIK SIK UYKUDAN UYANIYORSANIZ DKKAT

Prostat rahatszlklarnn erken tehis edilmesi durumunda fonksiyon kayb olmadan tedavi edilebildiini belirten Prof. Dr. Akman, Prostat büyüdüü zaman idrarla ilgili bulgular vermeye balar. Prostat kanserinin belirtileri hastaln erken evrelerinde iyi huylu prostat büyümesinden farkl deildir. Bu nedenle; gündüz sk sk idrara çkma, gece uykudan idrar için kalkmak, kesik kesik idrar yapmak, idrardaki yanma ve kanama, sertleme bozukluklar prostat kanserinin belirtileri olabilir ifadelerini kulland.

BAST BR KAN TAHLL YAPTIRMAYI HMAL ETMEYN

Prostat kanserinin hiçbir belirti vermeden ortaya çkabileceini vurgulayan Prof. Dr. Akman, 50 ya üzerindeki erkekleri ylda bir kere muayene olmalar konusunda uyard. Akman öyle devam etti:

Kanserde hiçbir bulgu olmayabilir. Bunu sadece taramayla yani bir kan testi ve parmakla yaplan muayene sonucu anlarz. Biz 50 ya üzerindeki bütün erkeklerin ylda bir kere kontrol için üroloji uzmanna gitmelerini öneriyoruz. Mutlaka kan tahlillerini yaptrp muayenelerini olmallar. Özellikle ailesinde prostat kanseri hikayesi olan kiiler mutlaka 40 yandan sonra kontrole gitmelidir.

ROBOTK AMELYATLAR GDEREK ARTTI

yi huylu prostat irilemesinde ilk tedavinin ilaç tedavisini olduunu ifade eden Akman, prostat tedavisinde uygulanan yöntemleri öyle sralad:

yi huylu prostat irilemesinde eer mesanede ta varsa ve hasta sonda kullanmak zorundaysa mutlaka ameliyat gerekir. Prostat kanserinde ise kanser yaylmamsa ya ameliyatla ya da radyoterapi yöntemleriyle tedavi edilmelidir. Prostat kanserinin ileri evrede ortaya çkmas durumunda ameliyat edilmeyerek ilaç tedavisi uygulanmaktadr. Genç ya grubunda ameliyat ilk önerilecek tedavi yöntemidir. Prostat kanserinde robotik ameliyatlar artk giderek artmaktadr. Amerikada yüzde 90lara yaklaan robotik ameliyatlar ülkemizde de hzla yaylmaktadr.

Ana Sayfaya Git