İdrarı tutmak enfeksiyona sebep olabilir

İdrar yolu enfeksiyonu çocuklarda üst solunum yollarından sonra en sık görülen ateşli hastalıklardan biri. İdrar yolu enfeksiyonunun kabızlıktan, idrar tutmaktan, işeme bozukluğundan ya da üriner sisteme ait birtakım bozukluklarından dolayı ortaya çıkabildiğini belirten Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Doç. Dr. Neşe Bıyıklı, “Bir bebek ya da çocuk ateşli bir idrar yolu enfeksiyonu geçiriyorsa bu çocukların 3'te birinde altta yatan idrar yolu sistem bozukluğu ya da fonksiyonel bir bozukluk ihtimali olabilir” dedi.

Haberler 07.03.2020 - 10:50 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

çocuklarda böbrek ve idrar yollarna bakterilerin yerlemesi sonucunda ortaya çkan idrar yolu enfeksiyonunun belirtilerinin ate, kusma, karn ars, idrar kaçrma, idrar yaparken yanma, bebeklerde idrar yaparken alama, idrarn renginde ve kokusunda deiiklik, halsizlik ve bebeklerde ayrca kilo alma problemleri olduunu söyleyen Anadolu Salk Merkezi çocuk Nefrolojisi Uzman Doç. Dr. Nee Bykl, idrar yolu enfeksiyonundan korunma yöntemlerini paylat.

KESN TANI çN DRAR ÖRNE GEREKL

çocukta klinik olarak idrar yolu enfeksiyonundan üpheleniliyorsa tan koymak için mutlaka uygun koullarda alnm idrar örneinin gerekli olduunu vurgulayan çocuk Nefrolojisi Uzman Doç. Dr. Nee Bykl, Bu idrar örneinde hem idrar analizi hem de idrar kültürü testi yaplmal. çocuklardan idrar örnei alnmasnn birkaç yöntemi var. Tuvalet eitimini tamamlam çocukta kaplarla alabiliyoruz ancak bebeklerden idrar almak daha güçlük yaratan bir durum. Dolasyla bebeklerden idrar alrken ya steril idrar torbalar kullanlabilir ya çocuklarn çi yapt yerden örnek alnabilir ya da ine ile karn üstünden idrar torbasna girerek idrar örnei alnabilir dedi.

TEDAV ERKEN SONLANDIRILMAMALI

drar yolu enfeksiyonun tedavisinin antibiyotik kullanm olduunu söyleyen Doç. Dr. Nee Bykl, Üreyen mikroorganizmaya ve çocuun klinik durumuna göre urup formunda ya da ine formunda antibiyotik tedavileri seçilebilir. Yine çocuun klinik durumuna göre hastanede yatarak ya da ayaktan tedavi mümkün. laçlar tedavi süresi boyunca mutlaka hekimin belirledii süre içerisinde kullanlmal. Birkaç gün içerisinde çocuk kendini iyi hissetmeye balaynca erken tedaviyi sonlandrmak en çok çekindiimiz konulardan bir tanesidir çünkü enfeksiyon tekrardan ortaya çkabilir. Bunun dnda bol bol su içilmesi önemli çünkü idrar akmnn artrlmas enfeksiyon tedavisi için bize yardmc olur eklinde konutu.

DRAR YOLU ENFEKSYONU YÜZDE 50 LE 70 ORANINDA TEKRARLAYABLR

drar yolu geçiren bir çocukta üç konuyu oldukça önemsediklerini dile getiren çocuk Nefrolojisi Uzman Doç. Dr. Nee Bykl, Bunlardan bir tanesi idrar yolu enfeksiyonunun tekrarlama riski. drar yolu enfeksiyonu geçiren bir çocuk yüzde 50 ile yüzde 70 aralnda enfeksiyonu tekrarlama riski tar. Bu bizim açmzdan önemlidir. kinci önemli konu ise; çocuklar idrar yolu enfeksiyonu geçirdiklerinde bunun böbrekten mi yoksa mesaneden mi kaynaklandn ilk bata anlayamayabiliriz. Böbrekten kaynakl idrar yolu enfeksiyonlar eer böbrekte bir zedelenme veya hasar braktysa ileriki yalarda önemli sorunlar yaanabilir. Kan basnc yükseklii yani hipertansiyon hastalklar veya böbrek fonksiyonlarnda bozulma gibi rahatszlklar yaanabilir. Bunun dnda idrar yolu enfeksiyonu geçiren bir çocukta yüzde 30 ile yüzde 50 olaslnda idrar yolu kaça gibi bir problem olabilir. Bunlar zamannda tan konulmazsa tekrarlanan enfeksiyonlarla zarar verir açklamasnda konutu.

ENFEKSYONDAN KORUNMADA EN ÖNEML UNSUR HJYEN

drar yolu enfeksiyonlarndan korunmak için en önemli admn bol su tüketimi olduunu vurgulayan Doç. Dr. Nee Bykl, Biz özellikle çocuklara bol su verilmesini ve su içme alkanlnn kazandrlmasn söylüyoruz. drar akm bolca olursa idrar torbas tam ve düzenli olarak boaltlrsa yani ieme eylemi ertelenmezse risk azalr. çocuun 3-4 saatte bir idrar torbasn düzenli olarak boaltmas önemli bir faktör. Kabzln önlenmesi önemli çünkü kabzlk hem barsaklarn dolmasyla idrar torbasna bask yaparak enfeksiyonu kolaylatrr hem de idrar torbasnn rahat boalmasna engel olur. Hijyen koullarna dikkat edilmesi önemli. Tuvalet temizliinin özellikle kz çocuklarnda önden arkaya doru yaplmas, pamuklu ve rahat çamarlar giyilmesi, iemenin ertelenmemesi özellikle önemli olan konulardan bazlar dedi.

YNELEYEN HASTALARDA BÖBREKLERDEK YAPISAL PROBLEMLER NCELENMEL

Enfeksiyonun tam olarak iyileip iyilemediini örenmek için kontrollü idrar tahlilleri ve idrar kültürlerinin yaplmas gerektiini söyleyen çocuk Nefrolojisi Uzman Doç. Dr. Nee Bykl, Onun dnda eer üphelendiimiz baka klinik bulgular varsa hastalarmza belli aralklarla, bir ikyeti olmasa bile idrar tahlillerinin ve kültürlerinin yaplmasn istiyoruz. üphelendiimiz çocuklarda ise böbreklerde yapsal bir problem olup olmadn inceliyoruz. Eer enfeksiyonu yineliyorsa o zaman özel böbrek filmleri istiyoruz eklinde konutu.

Ana Sayfaya Git