İğde meyvesi bağışıklık!

İğde meyvesinin bağışıklık sistemini güçlendirdiğini ve öksürüğü kestiğini söyleyen Diyetisyen Öznur Akgöz, “Özellikle meyvesiyle birlikte yaprağı da kaynatılarak, çayı içildiğinde öksürük üzerinde daha etkili olur. Hem öksürüğe iyi geldiği hem de bağışık sistemini güçlendirici özelliğe sahip olması nedeniyle, fazla tüketilmemesi şartıyla, koronavirüse karşı korunmak için de tüketilmesini öneriyoruz” dedi.

Haberler 01.02.2021 - 09:33 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Uzmanlar, kovid-19a kar en etkili savunmann, güçlü bir baklk sistemi olduunu söylüyor. Birçok kii çeitli gda takviyeleri, vitaminler ve salkl besinleri tercih ediyor. çerdii vitamin ve kalsiyum gibi minerallerle zengin ide meyvesinin faydalarn anlatan Diyetisyen Öznur Akgöz, koronavirüs sürecinde de kullanlabileceini söyledi.

de meyvesinin zengin bir vitamin deposu olduunu aktaran Akgöz, de meyvesi, karasal iklimin hakim olduu bölgelerde yetien krmzms, kahverengimsi bir meyvedir. Asya ülkelerinde, geleneksel tpta oldukça yaygn ekilde kullanlan bir meyvedir. Meyve olarak tüketilebildii gibi çay ya da reçel olarak da kullanlabilir. de meyvesi A, C, E vitaminleri ve kalsiyum gibi mineraller içerir. Ayrca ya asitleri, glikozitler ve antioksidan aktivitelere sahip olan flavonoid ve tanenlerden de zengindir. Yaplan çalmalarda yüksek antioksidan olduu ve antimikrobiyal, antiinflamatuar ve antikanser özellii de var. Souk algnl, öksürük, hazmszlk gibi semptomlarn tedavisinde de kullanlabilir. Ayrca geleneksel tpta da ate düürücü olarak ve böbrek rahatszlklarn gidermek için tüketilebilir diye konutu.

FAZLA TÜKETM KABIZLIA NEDEN OLABLR

de meyvesinin faydalarndan bahseden Akgöz, fazla tüketimin birtakm yan etkileri olabileceini söyleyerek, de meyvesi, besin deerleri oldukça yüksek ve kalori deeri düük bir meyvedir. Ara öünlerde, günlük bir avuç kadar tüketilebilir. Ancak fazla miktarda tüketildiinde hazmszla ve kabzla yol açabilir. Buna bal olarak gaz, kramp gibi semptomlar da görülebilir dedi.

KORONAVRÜSE KARI TÜKETLEBLR

denin hem bakl güçlendirdiini hem de öksürüe kar etkili olduunu belirten Akgöz, Yüksek antioksidan aktiviteye sahip olduu ve içerdii bileikler sayesinde öksürüe iyi geldii, baklk sistemini de destekledii belirtilmektedir. Özellikle meyvesiyle birlikte yapra da kaynatlarak, çay içildiinde öksürük üzerinde daha etkili olur. Hem öksürüe iyi geldii hem de bak sistemini güçlendirici özellie sahip olmas nedeniyle, fazla tüketilmemesi artyla, koronavirüse kar korunmak için de tüketilmesini öneriyoruz diyerek sözlerine son verdi.

Ana Sayfaya Git