İğne deliğinden tanı ve tedavi

Gazi Yaşargil Eğitim ve Araştırma Hastanesi bünyesinde hizmet veren Girişimsel Radyoloji Bölümünde cerrahi kesisi oluşturmadan, iğne deliği küçüklüğündeki yollarla vücuda girilerek hastalıkların tanı ve tedavisi gerçekleştiriliyor.

Haberler 04.11.2017 - 10:02 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Diyarbakr Gazi Yaargil Eitim ve Aratrma Hastanesi bünyesinde hizmet veren Giriimsel Radyoloji Bölümü, bölge halkndan youn ilgi görüyor. Bölgede Salk Bakanl bünyesinde hizmet veren tek Giriimsel Radyoloji Bölümü olma özelliini tayan merkezde, kanserin tan ve tedavisinden cerrahi müdahale gerektiren varise kadar birçok hastaln tedavisi yaplyor. Büyük kesiler yerine ayak bileinde açlan bir santimden daha küçük kesiden girilerek, hastalar tedavi ediliyor. Merkez, bölge illerinden de youn ilgi görüyor.

Her gün ortalama 20 hasta ilemden geçiyor

Giriimsel Radyolojide radyolojik görüntüleme yöntemleri kullanlarak, hem tan hem de tedavi yapldn anlatan Radyoloji Uzman Ayhan enol, Tan aamasnda biyopsilerden tutun damar içi anjiografi görüntülemelere kadar tedavide de hemen hemen tüm vücutta, tüm sistemlerde tedavi olanaklar bulduumuz bir üst birimdir. Salk Bakanl bünyesinde bölgede tek birimdir. Yaklak üç yldr kurulum hazrlklarn tamamlamaya çalyoruz bu arada hasta almlar da olmakta. Bölgede tek olmasndan dolay Hakkariden Vana, Siirtten rnaka, Elazdan anlurfaya çevre illerden hasta almaktayz. Günde ilemden geçen ortalama 20-25 hasta var dedi.

Bir santimlik kesiden tedavi

Giriimsel Radyoloji ile yaplan müdahalelerin daha risksiz olduunu belirten enol, Giriimsel Radyoloji daha önce büyük ameliyatlarla ameliyathane artlarnda yaplan tedavilerin uan görüntülemeleri kullanarak çok daha risksiz, daha küçük kesilerle, daha ksa bakm gerektiren ilemlere dönümü durumda. Az önce ileme aldmz hasta 9 yl önce trafik kazas sonras geçirdii ameliyatlar sonras derin venlerde bir tkanklk gelimi. 9 yldr tkal olan bir damar. Bunun cerrahi olarak muhtemelen bir bypass gibi bir çözümü düünülebilirdi. Hasta da bu tedavi yönteminden muhtemelen daha az bir fayda salayacakt. çünkü yanlardan açlm variköz venlere neden olmutu. Biz ayak bileinden küçücük bir santimlik bir kesiden girerek kasa kadar olan tüm segmenti geçip, balonlayp açtk. Hasta bundan sonra iki saat kliniimizde dinlenecek ve evine gidecek. Geni bir pansuman alan, geni bir kesi alan hastann hastanede uzun sür yatmasn gerektirecek durumlar ortadan kalkyor. Benzer hastalarmzda özellikle yürüme ars olanlarda, ayak parmaklarnda yaralara neden olan diyabetik eker hastalna bal tkanklarda yine bu yöntemlerle damar açabilmekteyiz diye konutu.

Kanser tedavisinde kullanlyor

Kanser tedavisinde Giriimsel Radyolojinin kullanmn anlatan enol, unlar kaydetti:

Kanser hastalarnda ilk üphe anndan balayarak hastaln tüm tedavi sürecinde artk giriimsel radyoloji yer edinmi durumdadr. lk tans radyolojik yöntemlerle tehisinin konulmas bunun yannda biyopsi ile lezyonun, hastaln ortaya konmas aamasndan balayp hastaln ilerleme evrelerinde hastann konforunu, yaam tarzn daha iyiye götürecek müdahalelerden tutun tedavi, hastaln geriletilmesinde uygulanan tedavi yöntemlerine kadar, kitleleri besleyen arterlerin, atardamarlarn tkandrlp çürümesini salayabilecek kadar emboli diye adlandrlan tedavi yöntemleri var. Is veya radyofrekans yöntemleriyle tedavi ans var.

Ana Sayfaya Git