Ihlamurun yerini ada çayı aldı

Vatandaşlar, fiyatıyla "cep yakan" ıhlamur yerine alternatif olarak ada çayını tercih etmeye başladı.

Haberler 09.11.2016 - 08:59 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Tezgahlarda 200 lira kilogram fiyatyla hala küçük altnla yarr konumda sata sunulan souk k günlerinin ifa kayna hlamurun fiyatnn yüksek olmas nedeniyle tüketiciler, ada çayna yöneldi.

Tüm Aktarlar ve Baharatçlar Tbbi ve Aromatik Bitki Yetitiricileri Dernei (TABDER) Bakan Ayhan Ercan, hlamurun son günlerde kilogram fiyatnn 200 liraya kadar çkmas nedeniyle vatandalarn benzer tbbi etkiye sahip uygun fiyatl alternatif çaylara yöneldiini söyledi.

Souk algnl için eskiden sadece hlamur akla gelirken son yllarda vatandalarn ada çayna yöneldiini belirten Ercan, Ada çayna geçen yl da bu yl da yava yava hlamur fiyatlarndan dolay talep artmaya balad. Eskiden souk algnl ve griple ilgili 10 kiiden 8 tanesi hlamur alyorken artk 6 kii hlamur yerine ada çay, k çay, gibi farkl çaylara yönelmeye baladlar. dedi.

ADAY çAYI ARTIK çLYOR

K çaylarna talep konusunda vatandalarn bilinçlendiini anlatan Ercan, Tüketiciler eskisi gibi deil artk daha bilinçli bu tür durumlara annda tepki veriyor. Ayn paraya veya çok daha ucuza ayn gramajdaki ürünü alabiliyor. Mesela baka çaylar alyor. çinde hlamurda var, ada çay da var, zencefili de var hem yar yarya da daha ucuza. diye konutu.

Karaborsaclardan kaynaklanan hlamur fiyatnda art olduunu anlatan Ercan, baz bölgelere indirimlerin yansmadn ancak havalarn iyi gitmesi halinde fiyatlarda düü beklediklerini bildirdi.

Tekirdada aktarlk yapan Hasan Bedel, vatandalarn fiyatnn yüksek olmas nedeniyle artk hlamuru daha az tercih ettiini ifade ederek, Ihlamur fiyatlar yine geçen yl gibi yüksek seyrine devam ediyor. Bu da hlamur satlarnda azalmaya neden oluyor. Bu durumda hlamur çayna alternatif olan k çaylarna alternatifi artryor. Mesela alternatif sayabileceimiz ada çay kuburnu, zencefil çaylar olsun daha çok tercih edilmeye baland. sözlerine yer verdi.

Ana Sayfaya Git