İki dilim baklava, 1,5 saatlik yürüyüşle yakılıyor

"Bayramlarda ikram edilen tatlılara ne kadar 'hayır' diyemesek de özellikle sağlık problemleri yaşayanların ve formunu korumak isteyenlerin bayram sonrasında sıkıntı yaşayacaklarını bilmeleri gerekir. İki dilim baklavadan alınan kalori miktarı yaklaşık 412 kaloriyken, yapılan 1 saatlik tempolu yürüyüşle harcanan ortalama enerji miktarı 260 kaloridir"

Haberler 29.08.2017 - 09:50 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Kurban Bayram tatilini deerlendirmek isteyerek memleketlerine ya da tatil bölgelerine giden vatandalarn, ciddi çabalar sonucu verdikleri kilolar, dikkatsiz ve abartl beslenme nedeniyle çok ksa bir süre içerisinde alabilecei ifade edildi.

Diyetisyen Özge Krmz, bayramda miktar ve skl artan et ve tatl tüketiminden dolay kalp-damar rahatszlklar olanlarla, eker ve tansiyon hastalarnn daha dikkatli olmas gerektiini söyledi.

Bayramda, uzun bir süre urap verilen kilolarn 3-4 gün gibi ksa bir süre içerisinde geri alnma ihtimalinin yüksek olduunu vurgulayan Krmz, Ayrca bu sene Kurban Bayram tatilinin uzun olmas dolaysyla hem yurt içi hem de yurt d turistik gezilere çkacak olanlarn da bu hususta dikkatli olmalar gerekmektedir. Tatil süresince farkl tatlar kefederken veya her ey dahil otellerde vakit geçirirken öünlerinizi akllca planlayarak hem salkl beslenebilir hem de bayramn tadn çkarabilirsiniz. dedi.

- Et, C vitamininden zengin besinlerle tüketilmeli

Krmz etin sahip olduu kaliteli proteinin, ya ve demirin yan sra, salk için gerekli olan daha birçok vitamin ve mineral içeriiyle en kymetli besinlerden olduunu dile getiren Özge Krmz, böylesine faydal bir besinin doru saklama ve piirme yöntemlerine uyulmad takdirde vücut için zararl olabildiini vurgulad.

Krmz, bu nedenle etin mümkün olduunca zgara, frn veya halama yöntemleriyle, tereya, kuyruk ya eklenmeden piirilmesinin önemli olduunu belirterek, öyle devam etti:

çünkü yanl piirme yöntemleri besin kalitesinin azalmasna sebep olur. Ayrca krmz et C vitamini açsndan zengin olan roka, maydanoz gibi yeil yaprakl sebzelerle birlikte yenmelidir. Böylece demirin emilimini artrm oluruz. Eti gazl içecekler, hazr meyve sularyla deil de ayran veya cackla birlikte tüketmeliyiz. Bunlarn yan sra, beyaz ekmek, pirinç pilav, makarna gibi yiyecekler yerine tam tahll ekmekler veya bulgur pilav tüketerek salkl bir öün elde edebiliriz. Hemen tüketmeyeceimiz etleri tek piirmelik miktarlarda poetleyip, derin dondurucularda uzun süre saklayabiliriz. çözündürme ilemi de oda scaklnda deil, buzdolabnda yaplmaldr. çözülen et tekrar derin dondurucuya konulmadan, o gün içerisinde tüketilmelidir.

- Bayramda su tüketimine dikkat edilmeli

Krmz, Bayramlarda ikram edilen tatllara ne kadar hayr diyemesek de özellikle salk problemleri yaayanlarn ve formunu korumak isteyenlerin bayram sonrasnda sknt yaayacaklarn bilmeleri gerekir. ki dilim baklavadan alnan kalori miktar yaklak 412 kaloriyken, yaplan 1 saatlik tempolu yürüyüle harcanan ortalama enerji miktar 260 kaloridir. Bu da yiyeceklerin sanld kadar masum olmadklarn ve sonrasnda yaplan spor ve yürüyülerin de yeterli olamadn göstermektedir. Her gün fazladan alnan kaloriler birikerek ortalama her 7 bin kaloride 1 kilo olarak size geri dönecektir. Elbette ki bu bayramda da tatl tüketimi olacak ama tercihimizi dondurma veya sütlü tatllardan yana yaparsak hem tatl ihtiyacmz karlar hem de tatllardan aldmz kalori miktarn azaltm oluruz. deerlendirmesini yapt.

Bayramda da su tüketimine de çok dikkat edilmesi gerektiini vurgulayan Krmz, sözlerini öyle tamamlad:

Su tüketimi en az 8-10 bardak olmaldr. çtiimiz çay, kahve ve dier içecekler su yerine geçmemektedir. Gün içinde tüketeceimiz 1 ie maden suyu hem sindirim konusunda bize yardmc olacak hem de içeriinde bulunan mineraller açsndan beslenmemizi destekleyecektir. Bayram boyunca bir öünde ar beslendiysek dier öünlerde daha hafif beslenmeliyiz. Bayram öncesinde baz kararlar alarak aklmzda oluturduumuz öün planlamalar bize oldukça yardmc olacaktr. kramlar gerektiinde geri çevirmeyi bilmeliyiz. Unutmamalyz ki salmz her eyden önemlidir.

Ana Sayfaya Git