'İki virüs aynı anda vücutta bulunabilir'

Çocuk Enfeksiyon Hastalıkları Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Mehmet Ceyhan, geçen yıl çok nadir görülen virüslerin bu sene ciddi bir şekilde artacağını söyledi. Prof. Dr. Ceyhan, "İki virüs de aynı anda vücutta bulunabilir, bunlardan biri hastalık yapabilir, diğeri de boğazda sadece çoğalabilir; ama aynı anda ikisi birden hastalık yapamaz. Grip sezonu başlayınca bunu muhtemelen yaşayacağız. Bu yıl grip artı koronavirüs vakalarını göreceğiz" dedi. Doç. Dr. Ümit Savaşçı da 15 Ekim'den itibaren grip vakalarının görülmeye başlayacağını söyledi.

Haberler 13.09.2021 - 07:29 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Prof. Dr. Mehmet Ceyhan, çok nadir görülen virüsleri hatrlatarak grip sezonu öncesi deerlendirmelerde bulundu. Prof. Dr. Ceyhan, unlar söyledi:

Henüz Türkiyede grip sezonu balamad, bir tane bile grip vakamz henüz yok. Böyle bir vaka u an yoktur; ama teorik olarak mümkün. Delta varyant o kadar yaygn ki, halen daha 500 bin civarnda aktif vaka var. Belirtisi olanlara test yaptmz için yüzde 90 aa yukar belirtisiz seyreder diyoruz, bunlar saptayamyoruz. Demek ki, toplam 5 milyon civarnda aktif vaka var demektir bu. Bu kadar youn vakann olduu dönemde, yaklak 1 ay önce grip kurulunda sonuçlar gördük. Geçen sene çok nadir gördüümüz birçok virüs, bu yl ciddi art gösteriyor. Bunun da tek nedeni; artk eskisi kadar maske ve mesafe kuralna bu yl uymamamz. Doal olarak onu yakaladmzda, bir insann boaznda da o srada çoalmakta olan koronavirüs olabilir, dolaysyla ikisini birden tespit edebilirsiniz. Grip, souk algnl vakalarndan örnek aldmzda çok fazla vakada birden fazla virüs olduunu görüyoruz. ki virüs de ayn anda vücutta bulunabilir, bunlardan biri hastalk yapabilir, dieri de boazda sadece çoalabilir; ama ayn anda ikisi birden hastalk yapamaz. Hastalk sadece ayn anda bir virüs ile olur ama kiinin boaznda PCR testi yaptnzda birden fazla virüsü bulabilirsiniz. Teorik olarak belki koronavirüstür, grip virüsü olabilir, belki de griptir ama ayn anda koronavirüs de boaznda bulunabilir.

BU YIL GRP ARTI KORONAVRÜS VAKALARINI GÖRECEZ

Prof. Dr. Ceyhan, bu yl grip sezonunun balamasyla bu tablo ile karlalabileceini belirterek, Grip sezonu balaynca bunu muhtemelen yaayacaz. Grip virüsü, Güney Yarm Kürede geçen yla göre art gösterdi. Onlar grip sezonunu bizden önce yayor. Kuzey Yarm Kürede de sadece biz deil, dier ülkelerde de grip vakalarnda bu yl art göreceiz. Geçen yl virüsü gösterilmi kesin olan tek vakamz vard, bu yl muhtemelen bunun epey üstünde olacak. Bu yüzden grip alarn insanlar yaptrmay ihmal etmesin. Geçen yl çok az vaka görülmesinin nedenlerinden biri de grip asnn önceki yllara göre, daha fazla yaplmasyd. Bu çok soruluyor; 2 ann ayn anda m, kaç gün arayla m yaplaca kurallar tamamen iki canl a için söz konusu. Ne grip as ne de koronavirüs as canl alar deil. Bunlar ayn gün, birer gün arayla, 3 gün arayla istediiniz aralkta yaptrabilirsiniz. Hiçbir sakncas yok. Bunu ihmal etmemek de yarar var. Bu yl grip art koronavirüs vakalarn göreceiz. Beklentimiz eer böyle görürsek gripse daha öncekilerden daha ar bir grip tablosu, koronavirüs ise dierlerinden daha ar koronavirüs tablosu ortaya çkaracak diye konutu.

ÜMT SAVAçI: BU YIL GRP AISINI ÖNERMEYEBLRZ

Salk Bilimleri Üniversitesi Gülhane Eitim ve Aratrma Hastanesi Enfeksiyon Hastalklar ve Klinik Mikrobiyoloji Uzman Doç. Dr. Ümit Savaç da 15 Ekimden itibaren grip vakalarnn görülmeye balayacan belirterek Grip sezonu daha henüz gelmedi, genelde Ekimin 15inden itibaren grip vakalarmz balar. Alanmay u an için önermiyoruz. Salk Bakanlmz, Bilim Kurulu ile görüüp görü verecektir. Baz kurallara dikkat etmesek de maske, el hijyeni, okullarda snflarn havalandrlmas, mesafe korunduu için bu yl çok fazla grip vakas beklemiyoruz. Bu yl grip asn önermeyebiliriz. Grip as için yaptrma anlamnda herhangi bir önerimiz yok, u an için erken ifadesini kulland.

Ana Sayfaya Git