İki yaş altı daha riskli

Prof. Dr. Kurugöl: Omicron varyantı 2 yaş altı çocuklarda ağır seyrediyor

Haberler 18.02.2022 - 00:31 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

çocuk Enfeksiyon Hastalklar Bilim Dal Bakan Prof. Dr. Zafer Kurugöl, 2 ya alt çocuklarda Omicron varyantnn ar seyrettiini söyledi. Hastanelere ar havaleli, ishalle ya da kalp tutulumuyla seyreden çok sayda vaka geldiine dikkat çeken Kurugöl, Hatta tek bana Omicronun menenjit yaptn ve böbrek yetmezliine yol açtn da gördük dedi.

Koronavirüsü yenip, görevinin bana dönen çocuk Enfeksiyon Hastalklar Ana Bilim Dal Bakan Prof. Dr. Zafer Kurugöl, açklamalarda bulundu. Omicron varyantnn ocak ayndan beri beklendii ekilde Türkiyede zirve yaptna dikkat çeken Prof. Dr. Kurugöl, Dünyada olduu gibi Türkiyede de vaka saylarnda da çok büyük art var. Bu hastane yatlarna ve peinden ölümlere de yansd. Önceki gün itibaryla 309 canmz yitirmi bulunmaktayz. Omicron varyant ile ilgili toplumda daha hafif hastalk yaptna yönelik düünce var. Delta varyantna ya göre daha az hastaneye yata neden oluyor ancak Omicron varyantn hafife almak çok doru bir ey deil. Birçok bilim insan da böyle düünüyor. Omicron hafife alnmayacak kadar önemli. Bu söylememin birinci nedeni çok bulac olmas, ikincisi hastal geçirmi kiilerde tekrar enfekte olmas. Eer Covid-19 olduunuzda Delta varyantna yakalanma orannz yüzde 10du. Omicron varyantnda ise bu rakam yüzde 40. Yani Omicron varyant geçiren her 10 hastadan 4ü tekrar Omicronlu hasta olabiliyor dedi.

Prof. Dr. Kurugöl, Omicron varyantnn özellikle 65 ya üstü kiiler ile kronoik hastal olanlar gruplarda sürecin ar geçtiini kaydetti.

YOUN BAKIMDA çOK SAYIDA çOCUK HASTAMIZ VAR

2 ya alt çocuklarda Omicron varyantnn ar seyrettiine dikkat çeken Prof. Dr. Kurugöl, Delta varyantnn ortaya çkmasyla birlikte çocuk vakalarda art görmütük. Omicron varyantyla çocuklardaki vakalarda çok daha art söz konusu oldu. u an hastanemizde eskisine oranda çok daha fazla vakamz bulunuyor. Eskiden 2 çocuk servisi varken, 3üncü servisi açtk. 3 servis de tamamen dolu. 4üncü çocuk servisini de açmak durumundayz. Yine youn bakmda da çok sayda çocuk hastamz var. Bu da eskiye göre çok daha fazla çocuk vaka olduunun göstergesi. Ayn zamanda hastaneye yat gerektiren çocuk vaka saysnn olduunu da gösteren bir durum diye konutu.

çocuklarda ortaya çkan bulgulara deinen Prof. Dr. Zafer Kurugöl, çok sayda havaleyle hastaneye bavuran çocuk var. Tekrar eden, kontrol edilemeyen, youn bakm gerektiren belki de sakatlk brakacak ekilde ar havaleyle gelen Covid-19lu vakalarmz var. Yine ishalle ya da kalp tutulumuyla seyreden vakalar var. Hatta tek bana Omicronun menenjit yaptn ve böbrek yetmezliine yol açtn da gördük. Tamamen salkl olan 1,5 yanda bir çocuumuz, Covid-19a bal böbrek yetmezlii nedeniyle diyalize girdi. Bu çocuk kronik böbrek hastas olacak. çocuklardaki bu belirtiler Omicronun ne kadar tehlikeli bir hastalk olduunu gösteriyor dedi.

Ana Sayfaya Git