İkinci kez yakalanan ağır seyreder

Kovid-19'a ikinci kez yakalananlarda tablo ağır seyredebilir.

Haberler 04.12.2020 - 10:17 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Salk Bilimleri Üniversitesi (SBÜ) Gülhane Eitim ve Aratrma Hastanesi Enfeksiyon Hastalklar ve Klinik Mikrobiyoloji Uzman Doç. Dr. Ümit Savaç, yeni tip koronavirüsü (Kovid-19) ar geçirenlerin, hastala ikinci kez yakalanmalar halinde daha ar bir tabloyla kar karya kalabileceini bildirdi.

Doç. Dr. Savaç, koronavirüsü ilk geçiren ve üç ay sonra tekrar hastala yakalanan yüzde 3-4 vakayla karlatklarn söyledi.

Hastal ikinci kez geçirenlerin akcierlerinde daha youn tutulum olabildiini anlatan Savaç, Hasta ilk seferde Kovid-19u çok hafif geçiriyorsa ikinci seferde de hafif geçirebiliyor. lkinde hastaneye yattysa bu sefer youn bakma yatma ihtiyac olabiliyor. Özellikle geriatrik denilen ileri ya hastalarda. dedi.

Doç. Dr. Savaç, koronavirüsün akcier ve böbreklerde hasar braktna iaret ederek, kinci kez hastal geçirince, pht atmaya eilimi varsa küçük phtlar atarak organ hasar daha fazla oluyor. Vücuda girince baklk sisteminde daha ar bir tepki verebiliyor. Bu da vücutta kalc hasara sebep olabiliyor. Stokin frtnas dediimiz durumlar daha ar yaanabiliyor. ifadelerini kulland.

- 1 yatan 100 yaa kadar herkes risk altnda

Koronavirüste risk altndaki ya grubunun deitiine dikkati çeken Savaç, öyle konutu:

Önceden 65 ya ve üzeriyken artk 1 yandaki çocuktan 100 yana kadar bütün insanlar risk altnda. Gençler de risk altnda. 30-40 yandaki çalanlar da risk altnda. Özellikle genç nüfus, uykusuna ve beslenmesine dikkat etmiyorsa, youn çalma artlarna sahipse baklk sistemi baskland için bir yalya göre daha ar ekilde kliniklerimize gelebiliyor. Risk skalamz deiti. Önceden ya aralklar vard, u anda o aralklar daha da açld.

Obezite, hipertansiyon, kalp, KOAH hastalar ve baklk sistemini basklayc ilaç kullananlarn baklk sistemlerinin virüsü temizlemeye gücünün yetmediini belirten Savaç, doutan baklk sistemi baskl kiilerde de koronavirüsün ar geçtiini söyledi.

Günlük test orannn artmasyla pozitif hasta saysnn da yükseldiini anlatan Savaç, Türkiyede youn bakm yatma oran, hayatn kaybeden hasta saylarnn, dünya geneline göre düük olduunu ifade etti.

Savaç, tedbirlere yeterince uyulmamas durumunda ar hasta saysnn katlanarak artacan söyledi. Sokaa çkma kstlamalarnn bula zincirini kracana iaret eden Savaç, En çok bula çalan kesimde. ehir içinde toplu tamay kullanan kesimlerde bula gerçekleiyor. Bunlarda düzelmeye gidilmesi gerekiyor. dedi.

- Beinci günden önce test yaptrmayalm

Doç. Dr. Ümit Savaç, koronavirüs salgnnda kimlerin test yaptrmas gerektiine de deinerek, unlar kaydetti:

Temas olay çok önemli. 15 dakika ve üzerinde maskesiz olarak 1 metreden daha yakn mesafeyle damlack yoluyla temas eden kiiler, yüksek riskli olandr. Ayn evde yaayan ve i ortamnda yan yana maskesiz çalanlar, yüksek riskli saylr. ki tarafta da maske varsa bulan gerçeklemesi mümkün deil.

15 dakika maskesiz temas yapldktan sonra belirti yoksa test yaptrmayalm. Beinci günden önce test yaptrmayalm. Bundan önce testi pozitif yakalamak düük ihtimal. Bu süreçte saydmz belirtiler, ate öksürük, tat, koyu kayb nefes darl halsizlik, ishal. Bunlar olursa test yaptralm.

Ana Sayfaya Git