İlaç krizi yaygınlaştı

Kur artışıyla ilaç krizinin başlandığını belirten Van-Bitlis-Hakkâri Eczacı Odası Başkanı Hayrullah Fikret Baransel, ilk kez böylesi yüksek bir dozda bir krizle karşı karşıya kaldıklarını söyledi.

Haberler 22.11.2021 - 09:33 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

DYARBAKIR/VAN-Son günlerde kurda yaanan artla beraber ilaç krizi yaanmaya baland. Türk Eczaclar Birliinin (TEB) kaytlarna göre, eczane raflarnda olmas gereken 645 çeit ilaç temin edilemiyor. Ate düürücüler, gribal üst solunum yollarnda youn kullanlan ilaçlar ve burun tkanklklarnda kullanlan damlalarnn tedarikinde ciddi skntlar yaanyor. Artan ilaç krizini Van-Bitlis-Hakkri Eczac Odas Bakan Hayrullah Fikret Baransel deerlendirdi.

Uzun yllardr Türkiyede ilaç krizinin yaandn ancak bu yl ilaç krizinin en üst noktaya geldiini ifade eden Baransel, bunun en temel nedenlerinden birinin kurda yaanan dalgalanma ve TLnin deer kaybetmesi olduunu söyledi. Baransel, Konu salk olunca ilaçlarn saylarla ifade edilmesi çok doru deil. Bir hasta ilacna ulaamyorsa, dier bütün ilaçlar onun için anlamszdr noktasndan bakyor ve ilaçlarn tamamnn önemli olduunu düünerek olaya bakyoruz. Ancak tam bu noktadan olaya baktmz zaman 645 kalem ilacn piyasada bulunmadn görüyoruz ve bu bizim için oldukça endie verici bir durum. 645 kalem ilacn içinde çocuk ilaçlar, antibiyotikler, çeitli kronik hastalk ilaçlar da var. Saln en etkili tedavi yöntemlerinden biri olan ilaçlara eriemememiz ve tedavide gerekli olan alara ulaamamamz bizim için ciddi bir sorundur. Bizim için büyük bir sorun tekil edecek olan bir dier ilaç ise çocuk uruplardr. O uruplar bulunamyor ve çok büyük skntlar yayoruz dedi.

FRMALAR TÜRKYEDEN çEKLD

Türkiyeye gelen ilaçlarda sabit Euro kuru uygulandn belirten Baransel, dünya global piyasasnda yenilikçi ilaç üreten birçok firmann Türkiye piyasasndan çekildiini söyledi. Kurun sabitlenmesinden sonra tam bir krizin yaandn anlatan Baransel, Güncel kur 12 TL seviyesinde ve ilaçta uygulanan sabit kur maalesef sistemi kilitledi. Piyasada çocuk urubu yok ve yetikinler için de souk algnl ilaçlar bile bir zaman sonra piyasadan yok olup gidecek. Bu kadar kriz yaanmasnn temel nedeni kurun bu kadar yüksek, TLnin ise deer kaybna uramasdr. Bu durum böyle olunca bu kez düük kaliteli ilaçlar alnyor. Bundan sonra yurt dndan çok daha yeni teknolojilerle üretilen ilaçlarn ülkemize gelmesiyle ilgili endielerimiz var. O ilaçlarn birçou u anda Türkiyede yok ve bunlarn tekrar Türkiyeye dönmesini salamak zorundayz. Yaanan kur farkndan dolay her gün ilaç fiyatlar artyor. Bu ilaç fiyatlar vatandan cebini yakar hale geldi. Yaadmz sorunun temel kayna TLnin deer kaybna uramasdr. Bu deer kayb durmazsa çok daha büyük skntlar yaarz diye konutu.

HEDEF OLUYORUZ

Yaanan her krizde adres olarak kendilerinin gösterildiini belirten Baransel, laç fiyatlar artnca birinci hedef biz oluyoruz. Aslnda bizim bu hale gelmemizin sebebi sistemin salkl olmadn gösteriyor. Pandemi koullarnda bile ücretsiz maske dattk ve bir gün olsun eczanelerimizi kapatmadk ama halen suçlu olarak biz gösteriliyoruz. Yaanan her durumda ilk olarak hedef gösterilmekten skldk dedi.

Ana Sayfaya Git