İlaçlarınızı kesmeyin!

Hipertansiyon ve Böbrek Hastalıkları Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Prof. Dr. Ülver Derici, "(Kovid-19) Pandemi sürecinde bazı tansiyon ilaçlarının bu hastalığı kolaylaştırabileceğine dair bilgi edinmiş olabilirsiniz. Ancak bu bilgilerin kesinliği olmadığı gibi tamamen hatalı olma ihtimalleri de mevcuttur. Bu konudaki çalışmalar devam etmekte olup hekiminizin haberi olmadan hiçbir ilacınızın kesilmemesi en uygun olandır." dedi.

Haberler 18.05.2020 - 02:16 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Derici, hipertansiyonun kan basncnn insan salna zarar verecek düzeylere kadar yükselmesi olarak tanmlandn söyledi.

Büyük tansiyonun 140 mmHg veya küçük tansiyonun 90 mmHg rakamlarnn üzerine ulamas ile bu zararlarn baladna dikkati çeken Derici, eker, böbrek, kalp hastalar için bu eik deerin 130/80 mmHg olarak kabul edildiini vurgulad. Derici, kan basncnn en ideal olarak kabul edildii rakamn ise 120/80 mmHg olduunu söyledi.

Derici, hipertansiyonun ya ilerledikçe görülme sklnn arttn, bazen tek bana görülebilirken, bazen de böbrek hastalklarnn, baz hormonal bozukluklarn, uyku apne hastalnn habercisi de olabildiine iaret etti.

HPERTANSYONUN GÖRÜLME SIKLIININ ARTACAI TAHMN EDLYOR

Türkiyede hipertansiyon görülme sklnn giderek arttnn vurgulayan Derici, Hipertansiyon görülme skl 1964 ylnda yüzde 10-14, 1984te yüzde 24-36 iken 2003 ve 2012de yaplan çalmalarda ise yüzde 31,8 -30,3 oranlarnda saptanmtr. Önümüzdeki 25 yl içinde hipertansiyonun görülme sklnn giderek artaca ve tüm dünyada 1,5 milyara yakn hastay etkileyecei tahmin edilmektedir. Bu veriler, 18 yann üstündeki bireylerin verileri olup her 10 yetikin insandan 3 tanesinde hipertansiyon olduunu göstermektedir. bilgisini paylat.

Prof. Dr. Derici, hipertansiyonun Dünya Salk Örgütü (DSÖ) verilerine göre, oluturduu sonuçlar itibaryla önlenebilir ölüm nedenleri içinde birinci srada yer aldn belirterek, Salk Bakanl Ulusal Hastalk Yükü verilerine göre, büyük tansiyon erkeklerde 4., kadnlarda ise 3. srada sakatlk sebebi olarak kaydedilmitir. dedi.

HPERTANSYON, SESSZ KATLDR

Derici, tansiyon yüksekliinin ba ars ya da ba dönmesi, kulak çnlamas, denge bozukluu, kendini kötü hissetme, halsizlik, görme bozukluklar, enseden balayan daha sonra tüm kafaya yaylan ar, zaman zaman burun kanamas ile kendini gösterdiini ifade etti.

Bazen ilk hastaneye müracaat nedeninin inme, körlük, böbrek yetmezlii ve kalp yetmezlii olabildiini anlatan Derici, bu durumlarn hipertansiyonun sebep olduu, kiide sakatlk ve ölüme neden olacak ciddi durumlar olduunu vurgulad.

Derici, ikincil hipertansiyon denilen ve hipertansiyonun hastala elik ettii durumlarda ise temel sebebin böbrek, kalp ya da hormonal bozukluklar olduunu ve bunlara ait bulgular ve yaknmalarla da hekime bavurulabildiini aktard.

Hiçbir ikayet olmakszn da hipertansiyon görülebildiine iaret eden Derici, Bu nedenle hipertansiyon, sessiz katildir ve hiçbir yaknmanz yokken bile ylda en az bir kez yaplacak bir tansiyon ölçümü ile ancak bu katili fark edebilir, gerekli önlem ve tedavilerle urayacanz zararlardan kurtulabilirsiniz. diye konutu.

MASALARDA MÜMKÜN OLDUUNCA TUZLUK BULUNDURULMAMALI

Derici, ideal kilonun üzerine çklmas, yüksek kalorili, ya ve kolesterolden zengin gdalarla beslenilmesi, hareketsiz yaam, sigara tüketilmesi, ar tuzlu beslenilmesi ve aile öyküsünün bulunmasnn, hastalk oluumunu kolaylatran faktörler olduunu dile getirdi.

Hipertansiyondan korunmak için belirtilen risk faktörlerinden uzak durulmas gerektiini ifade eden Derici, unlar kaydetti:

Fast food gdalarn da ar tüketiminden kaçnlmal, lifli gda, sebze ve meyve öncelii olan öünlerle beslenilmeli, masalarda mümkün olduunca tuzluk bulundurulmamal, düzenli yaam tarz benimsemeli, uyku düzenli ve yeterli olmal, stres katsaysn artracak olaylardan uzak durulmal.

HEKM BLGS OLMADAN LACI KESMEYN

Prof. Dr. Derici, tedavide her hastaya ayn tip ilacn kullanlmadna dikkati çekerek, tansiyon ilaçlarnn mutlaka düzenli alnmas gerektiini söyledi.

lacnz unuttuunuzda gün içinde hatrladnz zaman alabilirsiniz ancak o gün bittiinde ertesi gün çift doz ilaç alarak hata telafi edilmemelidir. uyarsnda bulunan Derici, ilaçlarn hekim bilgisi olmadan braklmamasnn önemine iaret etti.

Derici, hipertansiyon ve yeni tip koronavirüs (Kovud-19) ilikisine ilikin de deerlendirmede bulunarak, unlar kaydetti:

Pandemi sürecinde baz tansiyon ilaçlarnn bu hastal kolaylatrabileceine dair bilgi edinmi olabilirsiniz. Ancak bu bilgilerin kesinlii olmad gibi tamamen hatal olma ihtimalleri de mevcuttur. Bu konudaki çalmalar devam etmekte olup hekiminizin haberi olmadan hiçbir ilacnzn kesilmemesi en uygun olandr. Keza bu ilaçlarn kesilmeleri özellikle kalp hastal olan bir bireyseniz sizi daha büyük olumsuzluklarla kar karya getirebilir.

Ana Sayfaya Git