İlaçta bile fırsatçılık!

Sağlık Bakanlığı, 54 ecza deposu ve 261 eczanenin stok kayıtlarında uyumsuzluk tespit etti. Bu ecza depoları ve eczanelerle ilgili idari işlem başlatıldı.

Haberler 01.12.2021 - 10:26 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

HABER MERKEZ

Salk Bakanlnn döviz kurundaki yükseli nedeniyle baz ilaçlara eriilemedii iddialar üzerine sklatrd denetimlerde, stok kaytlarnda uyumsuzluk tespit edilen ecza deposu says 54, eczane says ise 261e yükseldi.

Bakanlktan yaplan yazl açklamada, döviz kurundaki yükseli nedeniyle, baz kritik ilaçlara eriimin zorlat yönündeki iddialar üzerine Türkiye laç ve Tbbi Cihaz Kurumu (TTCK) ürün denetmenleri, müfettileri ve il salk müdürlüü ekiplerinin yl boyunca düzenli sürdüü denetimleri kasmda daha da sklatrd ifade edildi.

Denetimlerin Türkiye genelinde 200 kiilik ekiple sürdürüldüü aktarlan açklamada, u bilgiler paylald:

l Salk Müdürlüü ekiplerince yürütülen eczane denetimlerinde, 261 eczanenin laç Takip Sistemi (TS) kaytlar ve fiili stok durumlar arasnda uyumsuzluk olduu tespit edildi. Söz konusu eczaneler hakknda idari ilem balatld.

TTCK ürün denetmenleri de ecza depolarndaki denetimlerini aralksz sürdürdü. Kasmda yürütülen denetimler sonucunda 54 ecza deposunda, ilaçlarn fiziki stok durumu ile TS kaytlar arasnda uyumsuzluk olduu belirlendi. TTCK, stok kaytlarnda uyumsuzluk tespit edilen ecza depolar ile ilgili de idari ilem balatt.

- laç üretim tesislerindeki denetimler de sürüyor

Açklamada, TTCK müfettilerinin ilaç üretim tesislerindeki denetimlerine de devam ettii belirtildi.

Dünyada ilk ve tek olma özelliine sahip TS sayesinde, Türkiye snrlar içerisindeki her ilacn üretim ve ithalat ileminden hastaya ulamna kadar her aamada takip edilebildii vurgulanan açklamada, unlar kaydedildi:

Sistem sayesinde ülkemizde ruhsatl tüm ilaçlarn stok kontrolleri düzenli yaplyor, kritik stok seviyelerinde müdahale edilebiliyor. Önlemler zamannda alnarak hastalarn ilaca eriiminin kesintisiz salanmas hedefleniyor. laç üretim tesislerinin, eczanelerin ve ecza depolarnn fiili stoklaryla, TS kaytlarnn uyumas, ilaç tedarik sisteminin sürdürülebilirlii açsndan büyük önem tayor.

Salk Bakanl, 24 Kasmda yapt açklamada, denetimlerde 17 ecza deposu ile 144 eczanenin stok kaytlarnda uyumsuzluk tespit edildiini bildirmiti.

Ana Sayfaya Git