İlerlemiş kanser vakalarında fitoterapi

Fitoterapi Uzmanı Dr. Şenol Şensoy ilerlemiş kanser vakalarında tıbbi tedavilerin yetersiz kalabileceğine, bu durumda dahi fitoterapi ile güzel sonuçlar alınabileceğine dikkat çekti.

Haberler 02.08.2021 - 00:33 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Türkiyede resmi rakamlara göre tehis konulan her iki kanser hastasndan birini kaybediyoruz. lerlemi kanser vakalarnda tablo çok daha kötü maalesef. Peki, son evre kanser hastalarnda da fitoterapiden faydalanabilir miyiz? Ksaca yantlarsak, evet, ama hastada beslenmenin devam etmesi gerekiyor.

KANSERN HANG EVRESNDE FTOTERAPYE BAVURMALIYIZ?

Fitoterapi ülkemizde ne yazk ki biraz geç balanm bir uygulama. 2014 ylnda Salk Bakanlnn yönetmelii ile birlikte tp doktorlar bu konuda devreye girdi ve fitoterapi uygulamalarna baladlar. Ama fitoterapiyi biz istiyoruz ki hastalk tehis edilir edilmez hemen dier tedavi yöntemleri ile beraber yani klasik tbbi tedavi yöntemleri ile beraber uygulamaya koyalm ki arzu ettiimiz sonucu alabilelim. Bu açdan baktmzda fitoterapinin bugün uygulanan kemoterapi ve radyoterapi gibi yöntemlerin etkinliini artrc özellikleri var. Yine kemoterapinin çok ciddi yan etkileri ile karlayoruz. Hastalarn büyük bir kesiminde kemoterapiye kar bazen dayanlmaz yan etkiler ortaya çkyor. Bunu tbbi bitkilerle desteklediimiz zaman yan etkileri çok aalara çekebilme ihtimalimiz var. leri aamalarda bazen klasik tbbi tedavileri uygulayamayabiliyoruz. Hastann bu tedavileri kaldracak direnci kalmadysa o zaman kemoterapi ve dier tedavileri veremiyoruz. Son aama terminal dönem dediimiz süreçte bile fitoterapiyi kullanabiliyoruz. Hasta azdan besin alabildii sürece, tbbi bitkileri hastaya verme imkanmz ve onlarn etkilerinden faydalanma imkanmz var.

KANSER NASIL OLUUYOR?

Kanser DNA hasar sonucu ortaya çkan bir hastalktr. DNA hasarna ne sebep olur? Vücudumuzda bir takm atklar ortaya çkyor. Bu atklar bertaraf edici mekanizmalar var. Ama bazen bertaraf edici mekanizmalar zayf düüyorlar ve atklar orada baskn duruma geliyorlar ve hücrede hasar oluturuyorlar. Bu durumda DNAda hasar oluursa hücre ya ilevselliini yitiriyor ya hayatiyetini kaybediyor ya da bizim mutajen dediimiz kanserleme aamasna geçiyor. Her gün bu ekilde vücudumuzda yaklak 1 milyon civarnda kanser hücresi oluuyor. Baklk sistemimiz de bunlar yok ediyor. Baklk sistemimizin zayflad durumda kanser oluumu hangi organmzda baskn hale gelirse o organn kanseri ortaya çkyor. Tedavi yaklamlar olarak kemoterapi ve radyoterapi kanser hücresini öldürmeye yöneliktir. Ama bu tedaviler kanser hücresini öldürürken ne yazk ki bizim normal salkl hücrelerimize de zarar veriyorlar. Fitoterapinin burada kullandmz modern teknikleri destekleyici özellikleri var. Kemoterapiye kar kanser hücreleri bazen direnç gelitiriyor. Tedavinin belli bir süre baarl olup, sonrasnda geri dönülerin, nükslerin sebebi de buna dayanyor. Ama fitoterapi ile birlikte ilerlediimiz zaman tbbi bitkiler kanser hücrelerinin bu direnç gelitirme mekanizmalarn engelliyorlar.

TIBB BTK ÖZLERNN KANSERDEK ETKS

Tbbi bitkilerin kanser hücreleri üzerinde öldürücü (sitotoksik) özellikleri var. Ama kanser hücrelerini öldürürken bizim salkl hücrelerimize zarar vermiyorlar hatta onlarn fonksiyonlarn destekliyorlar. Öte yandan kanserin yaylma yolaklar var. Örnein karacier hücremiz kalkp da ben burada çok skldm biraz midede oturaym, orada çalaym diyemez, böyle bir duruma vücut müsaade etmez. Ama kanser hücresi karacierde ise kan yolu ile lenfatik drenajla veya komuluk yolu ile dier organlarmza bulaabiliyor ve orada yine çoalarak tümöral faaliyetlerini devam ettiriyor. Kullanlan modern tedavilerin metastaz önleyici özellikleri yoktur. Tbbi bitkilerin metastaz da önleyici özellikleri var. Yine kanser hücrelerinin kendilerini besleyici özellikleri var. Anjiyogenez mekanizmas var. Kendi bulunduklar zeminde bir damar a oluturuyorlar. O bölgenin kanlanmasn artryorlar ve böylece daha hzl büyüyüp çoalyorlar. Tbbi bitkiler bu anjiyogenez mekanizmasn da ortadan kaldryor. Kanserli dokunun bulunduu yerdeki damar oluumunu engelliyor ve kanserli dokunun beslenmesini zayflatarak ölmesine katkda bulunuyor. Bu ekilde kanserin tüm yolaklarnda etkinlii olan bir tedavi yöntemidir fitoterapi.

Kemoterapi kullanamadmz durumlarda da fitoterapinin çok ciddi etkilerinin olduunu kullandmz zaman görüyoruz.

Ana Sayfaya Git