İlik naklinden kurtaracak

ABD’li bilim adamları, hatalı genleri düzelterek kalp hastalığına yol açan hastalıklı geni yok etti. Uzmanlara göre, hastalık geni taşıyan embriyonun onarılmasıyla gelecekte ilik nakline ihtiyaç duyulmayacak.

Haberler 05.08.2017 - 09:36 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

ABDde yaplan aratrmada, hatal genler düzeltilerek kalp hastalna neden olan mutasyon riski ortadan kaldrld. Gazete Habertürkten Öznur Karslnn haberine göre; projeyi yürüten ekipten Dr. Paula Amatoya göre, kas erimesi, yumurtalk ve göüs kanseri gibi skça rastlanan hastalklarn genler aras aktarm engellenebilecek.

BEBEN TAIYICI OLMA RSK KALKACAK

Aratrma sonuçlarn deerlendiren stinye Üniversitesi Tp Fakültesi Genetik Tan Merkezi Moleküler Genetik Uzman Doç. Dr. Veysel Sabri Hançer, unlar dedi:

Genetik tan pre-implantasyon tedavi yöntemi, tüp bebek yapmaya karar vermi ama hasta olduu bilinen kadn ya da erkein salkl çocuk dünyaya getirmelerini salayan bir yöntem. ABDde yaplan kaltmsal DNA deiimi aratrmasyla, artk bozuk olan DNA düzeltilip tamir edilebilecek. 5 DNAnn 5i de bozuksa hepsi tamir edilebilecek. Aratrma, bebein salkl dünyaya gelmesini salayacak. çiftlerden birinin talasemi hastal olmas durumunda çocuklarnn hasta olup olmayaca bu yöntemle örenilebilecek. Talasemi hastalar tayc çocuklar için kurtarc karde yapmak ve ilik nakli yaptrmak zorunda kalmayacak. Türkiyede nadir olarak görülen nörolojik bozukluk anlamna gelen Huntington hastal, erken ölümlere neden olan kalp hastalklar, beta talasemi (Akdeniz Anemisi), Ailesel Akdeniz Anemisi gibi hastalklar tayan çiftler bu yöntemle salkl çocuklar dünyaya getirebilecek.

Tüp Bebek Uzman Op. Dr. Nur Dokuzeylül Güngör de, Kalp dahil 350nin üzerinde hastal embriyonlar üzerinde tespit edebiliyoruz. Salkl geni bulduktan sonra bu hastalklar öngörüp engelleyebiliyoruz. ABDdeki aratrmann bizim yöntemimizden fark, sperm ve yumurtann döllenmeden önceki halinde müdahale edilmesi dedi.

Ana Sayfaya Git