İlişkilerde En Sık Yapılan 9 Hata

Son yıllarda hemen herkesin ortak görüşü, ilişkilerin artık hızla ve kolayca tükenir olduğu! Gerçek sohbetlerin yerini sanal iletişimin almaya başlaması, kişilerin günlük hayatın koşuşturmacası ve stresin de etkisiyle özellikle iş hayatındaki öfkelerini, bastırılmış duygularını evde ‘en sevdiklerine’ yansıtarak incitebilmesi, özür dilemekten kaçınıp tartışmalarda hep haklı çıkmaya çalışması, tahammülün zayıflaması çiftleri kolay ayrılığa götüren sebeplerden birkaçı.

Haberler 22.08.2017 - 09:44 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Son yllarda hemen herkesin ortak görüü, ilikilerin artk hzla ve kolayca tükenir olduu! Gerçek sohbetlerin yerini sanal iletiimin almaya balamas, kiilerin günlük hayatn kouturmacas ve stresin de etkisiyle özellikle i hayatndaki öfkelerini, bastrlm duygularn evde en sevdiklerine yanstarak incitebilmesi, özür dilemekten kaçnp tartmalarda hep hakl çkmaya çalmas, tahammülün zayflamas çiftleri kolay ayrla götüren sebeplerden birkaç.

Psikolog Reyhan Algül Teknolojik gelimeler, insanlarn refah düzeyinin artmas, tüketimin çoalmas ve deien toplumsal yaplar günümüz ilikilerini yürütmeyi de zorlatrmaya balad. Ksa süreli ilikiler, boanma oranlarnn yükseklii, bekarlk süresinin uzamas olarak yansmalarn gördüümüz günümüz ilikilerinde çiftleri mutsuzlua, ilikileri de açmaza hatta tükenmeye götüren temel hatalar var derken, en sk yaplan 9 hatay anlatt, önemli uyarlar ve önerilerde bulundu.

Hep hakl olmaya çalmak

Hayatta her zaman hakl olmak üphesiz mümkün deil, üstelik baz durumlar var ki hakl olmann bir anlam ve önemi de yok. Ancak kimi insanlarn sürekli hakl çkmaya çaltklar da bir gerçek. Buna karn ikili ilikilerde taraflardan biri sürekli hakl olduu eklinde bir davran sergiliyorsa, bu durum ilikinin eitlikçi olmas gereken yapsn bozar. Bazen kiiler hakl olmaya o kadar odaklanrlar ki mutlu olma anlarn kaçrrlar. likiler söz konusu olduunda kimsenin yüzde yüz hakl ya da haksz olamayacan unutmayn ve ikili ilikileri ypratan bu temel yanltan kaçnn. Gerekirse özür dilemekten kaçnmayn, özür dilemenin bir zayflk deil aksine erdemli bir davran olduunu unutmayn.

Her eyi beraber yapmak istemek

Ballk gibi görünen bir ey aslnda bamlln ta kendisi olabiliyor. Oysa bir ilikide önemli olan benleri kaybetmeden, biz olabilmek. likinin içinde, her kiinin kendine ait alanlarnn olmas çok önemli. Beraberce yaplan eyler kadar her bireyin kendi arkadalar ya da ailesi ile vakit geçirmesi, kendi hobilerine vakit ayrmas, kiilerin ilikilerine daha objektif yaklaabilmelerini ve ilikilerinde aslnda daha fazla keyif alabilmelerini salar. Bu nedenle her eyi beraber yapma isteinden vazgeçin.

Birbirini deitirmeye çalmak

likilerde balangçta partnerinizde sevdiiniz özellikler, zamanla en çok deitirmek istediiniz özellikler olmaya balayabiliyor. Oysa karnzdaki kiinin de her insan gibi kusurlarnn olduunu kabul edebilmeyi örenin ve sürekli onu deiime zorlamayn. Üstelik bir kii kendi deimek istemedikten sonra onu zorla deitiremezsiniz. Partnerinizin olumsuz sevmediiniz yönlerine odaklanmanz ilikinizi çkmaza sokabilir. Ancak önemli bir kriter, deitirmeye çaltnz davrannn size veya çevresindekilere zarar verip vermedii. Zarar vermiyorsa onu deitirmeye çalmann ona yaplan bir hakszlk olabileceini de bilin.

Partnerini hayatnn merkezine koymak

Böyle bir yaklam son derece salksz. Bir ilikiye kendinizi adamanz, hereyinizi partnerinize göre planlamanz sizi hzla tüketir ve ilikilerdeki dengeleri deitirir. Sevdiiniz insan sizin için üphesiz çok önemli ve deerli ancak hayatnz oluturan eylerden yalnzca biri, hayatnzn tümü deil. O nedenle partnerinizi hayatnzn merkezine koyma yanlgsna dümeyin.

Sosyal medya ve oyunlarda fazla zaman geçirmek

Psikolog Reyhan Algül Günümüzde çiftlerin en büyük sorunlarndan biri, taraflardan birinin ar derecede telefon ve bilgisayarda zaman geçirmesi. Akam eve gelir gelmez eline telefonunu alp brakmamak, beraber yaplan etkinliklerde sosyal medyadan gözünü ayrmamak, birbirleriyle zaman geçirmek yerine bakalarnn paylamlarna bakmak, kafam rahatlatyorum diyerek bu mecralarda ya da bilgisayar oyunlarnda fazla zaman geçirmek gerçek iletiime büyük zarar veren davranlar. Bunlar tpk uyuturucu gibi uzun vadede kendi psikolojiniz de bata olmak üzere her eye zarar verebiliyor diyor.

Fazla Beklentiler

Geçmite aile ilikilerinizde yaadnz hayal krklklar bilinç altnda yer etmi olabilir ve siz hiç fark etmeden ilikinizde partnerinizden bunlar onarmasn bekliyor olabilirsiniz. Oysa tpk sizin gibi partnerinizin de bilinçalt ihtiyaçlar olabileceini unutmayn. Karnzdaki kiiden size verebilecei kadarn beklemelisiniz. Her insann bir sevgi alma ve verme kapasitesi var. Hayatnzdaki kiinin bu kapasitesini anlayn ve ondan hereyi beklemeyin. Özellikle son yllarda pek çok kii sosyal medyada takip ettii kiilerin her gün elencedelermiçesine paylamlarna ve çou kez sahte mutluluklarna aldanarak kendi hayatlarn kyaslama ve partnerini sorgulama yanlna düebiliyor.

Geçmie ve kötü eylere odaklanmak

Baz insanlar geçmie takl kalrlar ve kafalarndan atamazlar. Oysa ilikinin içinde geçmite yaplan hatalara takl kalmak, eski sorunlar sürekli gündeme getirmek adeta ilikinin altna konulan bir dinamit! Hatalarndan ders çkarp çkarmadna bakmak önemli. Geçmiteki hatalar affetmeyi seçtiyseniz bunun sorumluklarn yerine getirmelisiniz, eer affedemiyorsanz bir uzmandan bu konuda destek almalsnz.

Hakaret etmek, kiinin deerlerine saldrmak

Tartrken sizi rahatsz eden durum üzerine konuun ancak barmaktan ve hakaretten kaçnn. Öfkenizi kontrol altna almal, sorunu daha da büyütmek yerine yapc olmaya çalmalsnz. Karnzdaki kiinin deerlerine saldrmak, küçümsemek de yapacanz en büyük yanllardan biri.

çine atmak

Psikolog Reyhan Algül Sorunlar içinize atmak yerine, doru zamanda ve doru ortamda dile getirmekten kaçnmayn. Aksine içine atmanz, konumamanz, sorunlarn çözümü yerine ilerleyen dönemde bir kartopu gibi çok daha büyümesine neden olacaktr. Krgnlklarnz veya sizi rahatsz eden konular sakinliinizi koruyarak ve yapc bir üslupla dile getirin ve duygularnz paylan diyor.

Ana Sayfaya Git