İlk Dişle Birlikte Yapılmalı

Diş sağlığı her yaşta büyük önem taşıyor. Bu nedenle çocuklarda ilk dişin görülmesiyle birlikte diş sağlığı için ilk adımları da atmak gerekiyor. İlk dişle birlikte yapılan ilk muayenenin önemine dikkat çeken Uzm. Dt. Işıl Kırgız Karahasanoğlu, “Uzun dönemde ise düzenli diş hekimi kontrolleriyle çürüksüz ve sağlıklı dişlerin temelleri atılmış olur” diyor.

Haberler 16.12.2020 - 04:30 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

En önemli görevi çocuklarn beslenmesi olan süt dilerinin varl, konumann düzgün geliimi ve harflerin doru ekilde söylenmesinde de rol oynar. Toplam 20 tane olan süt dileri çenelerin üç boyutlu geliimini salarken, çene kemii içinde bulunduklar bölgeyi de kendilerinin yerine gelecek olan kalc di için korur ve kalc di sürerken ona rehberlik eder. Herhangi bir süt dii erken çekildii zaman bu doal yer tutuculuk fonksiyonunun da ortadan kaldna dikkat çeken Uzm. Dt. Il Krgz Karahasanolu, süt dilerine ve çocuklarda di salna ilikin önemli bilgiler veriyor.

lk süt dileri 6-12 aylkken çkar

çocuklarn ilk di muayenesinin azda ilk diin görünmesiyle birlikte yaplmas gerektiini belirten Uzm. Dt. Karahasanolu, ilk süt dilerinin yaklak olarak çocuklar 6-12 aylkken sürmeye baladna dikkat çekiyor. Uzm. Dt. Karahasanolu, bu dönemde yaplan di muayenesinde yaplanlar ise öyle özetliyor: Muayenede annelere oral hijyen eitimi verilerek çocuklarnn di temizliini nasl yapmalar gerektii anlatlr. Beslenme ve çürükten korunma hakknda önemli noktalar vurgulanr. Böylece uzun dönemde yaplacak düzenli di hekimi kontrolleriyle çürüksüz ve salkl dilerin temelleri atlm olur.

Koruyucu di hekimliiyle hedef çürüksüz bir gelecek

çocuk di hekimliinin amacnn disel sorunlarn olumasn engelleyecek önlemleri alarak çocuklar çürüksüz bir gelecee yönlendirmek olduunun altn çizen Uzm. Dt. Il Krgz Karahasanolu,bu dorultuda çocuk di hekimlerinin yapt çalmalar öyle sralyor:

çocuklarn çürük risk grubunu belirler ve buna yönelik koruyucu-önleyici uygulamalar (oral hijyen eitimi ve motivasyonu, fissür örtücü ve yerel fluorid uygulamas gibi) yapar.

Büyüme-geliim srasnda çene geliiminin ve dilerin sürme yolu ve srasnn takibini yapar, koruyucu ortodontik tedavilerle olas di çapraklklarn önler.

Süt dilerinin erken kaybedildii durumlarda, yer tutucu apareyleri uygulayarak olas yer kayplarn ve çapraklklar engeller.

Zararl alkanlklarn varlnda (parmak emme, trnak yeme, uzam emzik veya biberon kullanm gibi) alkanlk krc apareyler ile alkanlklarn terk edilmesini ve olumas muhtemel zararlarn en aza indirgenmesini salar.

Kalc dilerin eksik olduu durumlarda dili protezler yaparak estetik görünümü ve çinemeyi iyiletirir.

Özel bakm ihtiyac olan çocuklarn di tedavilerini gerçekletirir.

Ana Sayfaya Git