İlkbahar tüp bebekte başarı oranını 1,5 kat arttırıyor

Kadın Hastalıkları Doğum ve Tüp Bebek Uzmanı Prof. Dr. Cem Fıçıcıoğlu, ilkbaharda tüp bebekte başarının oranının diğer mevsimlere oranla 1.5 kat arttığını belirtti.

Haberler 04.03.2018 - 11:12 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Tüp bebek tedavisinin Türkiyede ve dünyada doal yollarla çocuk sahibi olmayan çiftlerde sklkla bavurulan bir tedavi yöntemi olduunu kaydeden Prof. Dr. Cem Fçcolu, Geçmite tüp bebek tedavisi hakknda kulaktan dolma oldukça yanl bilginin yaylmasndan kaynakl olarak ksrlk sorunu yaayan çiftlerden bazlar tedaviye scak bakmyorlard. Ancak gelien teknoloji ve yeterli bilgilendirme sayesinde insanlarn ön yarglar yklmaya baland ve insanlar bilinçlendi bu durum tüp bebek tedavisine çiftlerin özgürce ve korkusuzca bavurmalarna olanak salamaktadr. Tüp bebek tedavisinin uygulanmas uygun görülen çifte tedavi öncesinde tedaviye hazrlk adna birtakm ilemler yaplr ve adm adm tedaviye geçilir baz çiftlerde yaplan bu ilemler sonucunda çifti mutlu edecek netice alnr ancak baz çiftlerde de maalesef ki tedavi neticesinde istenilen sonuç elde edilemez dedi.

TÜP BEBEKTE BAARI ORANI

Tüm bu aamalarn ve sonucun baarl olmasn etkileyen pek çok etken olduunu belirten Prof. Dr. Fçcolu, Embriyonun genetik yapsnda oluan bozukluklar, yumurta gelimesi için anne adayna uygulanan ilaç protokollerinin uygun olmamas, embriyonun meydana geldii kültür ortamnn yetersizlii, rahim iç duvarna olumsuz etki eden yapsal nedenler, rahim içindeki miyom, polip gibi oluumlarn mevcudiyeti, çikolata kisti hastal, tüplerde tkanklk, içinde sv birikmesi ve ime durumunun yaanmas gibi pek çok immünolojik neden olduunun bilgisini veriyor diye konutu.

Doru tespit ve tedavi yöntemleri ile tüp bebek tedavisinde baarl olmann da kuvvetle muhtemel olduunun altn çizen Fçcolu, tüm bu nedenlerin yan sra anne ve babalarn stresten ve sigara kullanmndan uzak durmasnn ve tedavi sürecinde endielerden arnmalarnn da baary etkilediini belirtti.

Ayrca Yaplan aratrmalara göre tüp bebekte dier mevsimlerle karlatrldnda ilkbahar aylarnda döllenme orannn 1.5 kat fazla olduu gözlenmitir diyen Prof. Dr. Fçcolu, Döllenme, yumurta ve embriyo kalitesi açsndan önemli östradiol hormonunun kadnlarda bahar aylarnda daha yüksek seviyede olduu tespit edilmitir. Bu nedenle bu aylarda tedavilerin daha baarl sonuçlar verdiini görülüyor eklinde konutu.

Ana Sayfaya Git