İmmün plazma umut veriyor

Hematoloji Uzmanı Doç. Dr. Ömür Gökmen Sevindik, yeni tip koronavirüs (Kovid-19) vakalarında ilerleme kaydedilen 4 aşamalı tedavide, immün plazmanın umut vadettiğini belirtti.

Haberler 24.04.2020 - 23:11 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Doç. Dr. Sevindik, plazma tedavisine Türkiyede ilk olarak 6 Nisanda Malatyadaki nönü Üniversitesi Turgut Özal Tp Merkezinde balandn hatrlatarak, baar elde edilmesinin ardndan deiik illerdeki üniversite aratrma hastaneleri ile devlet hastanelerinde tedaviye geçildiini söyledi.

Türk Kzlayn öncülüünde devam eden plazma tedarik çalmalarn deerlendiren Sevindik, Kzlay ve Salk Bakanlnn immün plazma tedavisinin düzenlenmesi hususunda ciddi bir e güdüm halinde çaltn görüyoruz. Bakanlk tarafndan u anda tedavisi ve takibi süren hastalarn bilgileri Türk Kzlay ile paylalyor ve kurulan Baç çar ve Koordinasyon Merkezleri tarafndan iyileen hastalar, tamamen gönüllülük esasna dayal olarak verici olmak üzere davet ediliyor. Bütün bu gelimelerin umut verici olduunu düünüyorum. deerlendirmesinde bulundu.

Kovid-19 vakalarnda ilerleme kaydedilen 4 aamal tedavide, immün plazmann umut vadettiini anlatan Sevindik, Özellikle hem literatür hem de kendi deneyimlerimiz immün plazma tedavisinin hastaln kötü seyredebileceini öngördüümüz, mümkün olan en erken aamalarnda kullanlmasnn en yüksek fayday salayabileceini gösteriyor. Bu noktada Salk Bakanlmz tarafndan yaynlanan uygulama yönergeleri de biz hekimlere hasta profillerini net olarak tanmlyor ve kullanm konusunda standart uygulamalar belirliyor. Doru zamanda ve doru hastada kullanlmas durumunda, etkin bir tedavi yöntemi olduunu kendimiz de deneyimliyoruz. ifadelerini kulland.

VRÜSE KARI SAVATA HEPMZ BRBRMZE DESTEK OLMAK DURUMUNDAYIZ

Hastala kar u an kesin bir tedavi yönteminin bulunmadn belirten Sevindik, Bu nedenle pek çok deiik tedaviyi, kar ve zarar ilikisi gözeterek kullanyoruz. mmün plazma tedavisi de özellikle mevcut tedavilere eklendiinde belli hasta gruplarnda iyilemeye yardmc olabiliyor ve hatta iyilemeyi hzlandrabiliyor. Bu nedenle ümit verici bir tedavi yöntemi olduunu düünüyoruz. diye konutu.

Sevindik, immün plazma ba yapabilmek için baz belli bal standartlarn belirlendiini ve bu kriterlere uygun hastalarla görümelerin yapldn kaydetti.

Doç. Dr. Ömür Gökmen Sevindik, tedavi ve donör olmak için koronavirüs hastal ile ilikilendirilebilecek son ikayetin üzerinden 14 gün geçmesi gerektiini vurgulayarak, unlar kaydetti:

artlar olutuktan sonra tansal anlamda önemli bir test ve sürüntü örnei olan PCR testinin, iki kez negatif olduu netletiriliyor. Yani hastalnn iyiletiini kantlanan bireyler ve hastal evinde atlatan, yine son ikayetinin üzerinden en az 28 gün geçmi olan ve PCR testi bir kez dahi olsa negatif saptanm bireyler gönüllük ve gizlilik esasna uygun ekilde verici olabiliyor. Hastal atlatan hastalarmzdan gönüllü vericiler olmalarn, bu konuda en ufak bir üphe dahi duymamalarn, özellikle kendileri gibi hastal kolay atlatma imkan olmayan hastalarmza umut olmalarn isterim. Virüse kar savata hepimiz birbirimize destek olmak durumundayz. Bu noktada ahsen baç olmann önemli bir vatandalk görevi olduunu düünüyorum.

mmün plazma tedarii ve tedavisi konusunda kurumlarn özverili olduuna dikkati çeken Sevindik, Kurumlarmz, süreci en ideal ekilde yönetiyor. Koronavirüs salgnn atlatan veya yeni enfekte olan hasta ve hasta yaknlarmza özellikle panie kaplmamalarn, salk görevlilerimize ve salk yöneticisi kurumlarmza güvenmelerini öneriyorum. Moral ve güven yaadmz zorlu süreçten kolayca kurtulmamz salayacak olan en önemli motivasyondur. önerisinde bulundu.

Ana Sayfaya Git