"İmmun plazma" yöntemi bağışçılar açısından sorun oluşturmuyor

Prof. Dr. Burhan Turgut, immun plazma yöntemine ilişkin, "Bu işlem önceden uyguladığımız ve hiçbir sorun görmediğimiz bir yöntem. Kanın sadece sıvı kısmı alınıyor, alyuvar dediğimiz hücreler alınmıyor." dedi.

Haberler 15.04.2020 - 11:01 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Prof. Dr. Turgut, Kovid-19un tedavisinde immün plazma yönteminin en çok ümit balanan tedavilerden biri olduunu söyledi.

Bu önde gelen tedavi yönteminin dier ülkelerde de gündemde olduunu, hangi hastada ne zaman uygulanacann yaplacak deerlendirmelerin ardndan netleeceini anlatan Turgut, Geçmite yaanan salgnlarda da bu yöntem kullanld. Salk Bakanlnn öngördüü, tedavinin uygulanaca hastann ar durumda olmas gerekiyor. Hastann yüksek risk faktörleri içermesi gerektii konusunda bir düünce var. diye konutu.

Turgut, immun plazma tedavisinde, hastal yenmi kiilerin kanlarnn sv ksmnn alnp dier hastalara aktarldn dile getirerek, öyle devam etti:

Kovid-19 enfeksiyonunu geçirip iyileen vatandalarn gönüllü baç olmas bizim çalmalarmz açsndan çok önemli. Konulan kriter u, hastalk geçirilecek, hastann hiçbir ikayeti kalmayacak ve yine yaplacak testlerde de iki kez negatif sonuç çkacak, artk bu virüsü tamad kesinleecek. Bu kriterlere uyan kiiler, iyilemesinin üzerinden de 2 hafta geçtikten sonra donör olarak kabul edilecek. Vatandalarn donör olma konusunda istekli olmalar çok önemli.

- Hiçbir sorun görmediimiz bir yöntem

Turgut, plazma baçlarnn salklar konusunda herhangi endieye kaplmamas gerektiine iaret etti.

Plazmann baçlardan alnma yöntemi hakknda bilgi veren Turgut, u ifadeleri kulland:

Kan ayrma cihazlaryla baçdan plazma alnyor. Lösemi, kan kanseri, lenf kanseri olan hastalarn trombosit ihtiyac olduunda da bu kan ayrma ilemi yaplyordu. Bu ilemler öncesi baçlara prosedür anlatlyor. Onlarn oluru alnp bu ilem yaplacak, kii istemezse yine de vazgeçme ans var. Bu ilem önceden uyguladmz ve hiçbir sorun görmediimiz bir yöntem. Kann sadece sv ksm alnyor, alyuvar dediimiz hücreler alnmyor.

Turgut, immun plazma yönteminin, SARS, MERS ve daha önce de farkl salgnlarda kullanldn, Kovid-19 tedavisinde de etkili olmasnn beklendiini bildirerek, unlar kaydetti:

çinde bu uygulamann, belirtilen hasta gruplarnda etkili olduu ifade edildi. Kovid-19 enfeksiyonunu geçirmi vatandalarmzn bu hastala yakalanm hastalara yardmc olmas çok önemli. Hastal yenenler, bu hastaln zorluunu ve korkusunu yaamtr. Bu yüzden tedavisi devam eden hastalara yardmc olmak isteyeceklerdir. Baçlar hem kendileri ifay buldu hem de plazma vererek baka hastalarn ifa bulmasna vesile olabilir.

Ana Sayfaya Git