İnatçı bahar alerjisi!

İnatçı bahar alerjilerinde "aşı" ile tedavi mümkün

Haberler 04.04.2022 - 01:18 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

çocuk mmünoloji ve Alerji Hastalklar Uzman Prof. Dr. Emine Dibek Msrlolu, ilaçla sonuç alnamayan bahar alerjilerinde, 5 yatan itibaren uygulanan a tedavisinin olumlu ve uzun süreli sonuç salayabildiini bildirdi.

Baharda atmosferde çoalan çayr, çimen polenlerinin hastalarda alerjik ikayetleri artrdn belirten Msrlolu, Bahar aylarnda, özellikle polen alerjilerini görüyoruz. Burunda aknt, kant, tkanklk, haprk gibi ikayetler oluuyor. Göz alerjisi elik ediyorsa gözde kzarklk, kant ve aknt, astm bulgular da varsa öksürük ve nefes darl ikayetleri ortaya çkyor. diye konutu.

Msrlolu, ayrca k sonunda aaç polenleri, sonbahara doru da yabani ot polenlerinin younluunun arttn ve bunlarn da alerjik skntlara neden olabildiini anlatt.

HER 3-4 KDEN BRNDE ALERJK NEZLE VAR

Polen alerjisinde en sk alerjik nezlenin görüldüüne dikkati çeken Msrlolu, Alerjik nezle, dünyada olduu gibi ülkemizde de çok yaygn. Her 3-4 kiiden birinde alerjik nezle var. dedi.

Alerjik nezlenin çocuklarn uyku kalitesini ve okul baarsn olumsuz etkilediini vurgulayan Msrlolu, çocuklarda astm bulgular varsa polen alerjisi ve alerjik nezle astm ataklarnn gelimesine neden olabiliyor. Ayrca sinüzit, kulakla ilgili iitme problemleri ortaya çkabiliyor. ifadesini kulland.

Prof. Dr. Emine Dibek Msrlolu, alerjik nezle olan hastalarn üçte birinde astm ataklarnn da görüldüünü söyledi.

POLEN YOUNLUUNUN OLDUU SAATLERE DKKAT EDLMEL

Baharda polen younluunun sabah saatlerinden balayarak ölene doru arttn, akam üzeri ve yamur yadktan sonraki birkaç saat içinde de azaldn aktaran Prof. Dr. Msrlolu, alerjisi olan kiilere, polenlerin youn olduu saatlerde d aktiviteleri azaltmas, rüzgarl havalarda dar çkmamay tercih etmesi önerisinde bulundu.

Msrlolu, ayrca eve geldikten sonra du alnmas ve kyafetlerin deitirilmesinin polenlerin uzaklatrlmas açsndan önem tadn vurgulad.

Gözdeki yaknmalar engellemek için güne gözlüü kullanlabileceini belirten Emine Dibek Msrlolu, Kovid-19a kar kullanlan maskelerin de ikayetleri ksmen azaltabildiini kaydetti.

AI TEDAVLER UYGUN HASTALARDA OLUMLU SONUç VERYOR

çocuk mmünoloji ve Alerji Hastalklar Uzman Prof. Dr. Emine Dibek Msrlolu, polenlerden her zaman kaçnarak korunmann mümkün olmadna iaret ederek, tedavi yöntemlerine ilikin u bilgileri verdi:

ikayetleri olduu dönemde hastalarmza ilaç tedavileri öneriyoruz. Bu ilaçlarn hekimlerin önerdii ekilde, düzenli bir ekilde kullanmna dikkat edilmesi gerekiyor. Ayrca ilaç tedavisiyle düzelme salayamadmz hastalarmzda alerjenlerle yaptmz a tedavilerini kullanabiliyoruz. 5 yan üzerindeki çocuklarda a tedavileri uygulanabiliyor. Ksa süreli tedaviler deil a tedavileri, 3-5 yl arasnda sürüyor. Cilt veya dil altna uygulanabilen a formlar var. Mutlaka alerji immünoloji uzmanlarnn planlamas ve denetiminde yaplmas gerekiyor. A tedavileri, uygun hastalara yapldnda etkinlikleri uzun dönem devam ediyor.

ALERJK NEZLE OMCRON BELRTLERYLE KARIABLYOR

Prof. Dr. Msrlolu, alerjik nezlenin baz belirtilerinin u an ki Kovid-19 semptomlaryla benzediine dikkati çekerek, Omicron varyantnda özellikle burun aknts, tkanklk gibi ikayetleri daha fazla görüyoruz. Bu nedenle hastaln balangç döneminde Kovid-19 ve alerjik nezle belirtilerine yönelik karklklar, bulgularn benzemesi olabiliyor. eklinde konutu.

Kovid-19un bulaclndan dolay alerjik nezleden ayrt edilmesinin önem tadn vurgulayan Msrlolu, Kovid-19da sklkla görülen ate ve boaz arsna alerjik nezlede rastlanmadn, alerjik nezlede daha çok burun, boaz ve damakta kantnn görüldüünü belirtti.

Msrlolu, ayrca Kovid-19 semptomlarnn ortalama 1-2 hafta sürdüünü ama polen alerjisinde uygun tedavi alnmadnda ikayetlerin sezon boyunca devam ettiini sözlerine ekledi.

Ana Sayfaya Git