İnek sütü alerji yapıyor

Çocuk Alerjisi ve İmmünoloji Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Ahmet Akçay, besin alerjisinin çocuk yaş grubu üzerinde daha fazla etki alanı olduğunu açıkladı.

Haberler 17.05.2022 - 10:59 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Besin alerjisinin gözlenme orannn kümülatif ekilde yükseldiinin altn çizen Akçay, tüm bunlarn yan sra besin alerjisi öyküsüne dayanan alerjik reaksiyonlarn sebebiyet verdii klinik tablolarda da art yaandn belirterek, hastalarn alerjik reaksiyonlarnda kompleks durumlarn yaandn vurgulad.

En Sk Alerjiye Neden Olan Besin: nek Sütü

Besin alerjilerini douran alerjik gda türleri her ne kadar bulunulan corafya ekseninde deise de ülkemizde besin alerjisini douran besinlerin banda gelen inek sütü alerjisini yumurta, aaçta yetien yemiler, yer fst, soya, buday, deniz ve kabuklu deniz ürünleri takip etmektedir. Birey yaamnn erken dönemlerinden itibaren reaksiyonlarn görünür klan, alerjiye dayal bir hastalk türüdür. Besin alerjileri; deri yüzeyinde ürtiker ve egzama eklinde görülen, gastrointestinal sistem içerisinde kakada kan, kusma, ishal ya da gaz sancs bulgularyla gözlemlenebilmesinin yannda, alerjik rinit ve astm hastalklaryla vücuttaki birçok organ üzerinde kendisine etki alan bulabilmektedir. En önemli tablo ise anaflaksi ad verilen durumdur ve yaanmas halinde acil müdahale elzemdir. Unutulmamaldr ki besin alerjisi orannn ya almyla beraber azalmas göz önüne alndnda; yumurta ve inek sütü gibi sklkla gözlenebilen besin alerjilerinin neredeyse %90 orannda düzeldii de kaytlara geçen bulgular arasndadr.

Kuruyemi, Yer Fst Okullar ve Toplu Tamalarda Yasaklanmal

Özellikle kuruyemi ve yer fst alerjik ok reaksiyonlarnn en önemli nedenleri olmas ve 30 dakika gibi süre içinde ölümcül olabilmesi nedeniyle bu riskli gdalarn okullarda satlmas ve toplu tamalarda servis edilmesinin yasaklanmas hayat kurtarc olabilir.

Alerji Testinin Önemi

Tanlarn muhakkak gdayla bir ilikisi bulunmaldr. Buna ek olarak, besin yannda gerçekletirilecek deri testleri ve kanda besine özgül IgE seviyesinin kantitatif seviyesi yardmc olacaktr. Asl tehis, yükleme testi olarak tanmlanan gdann diyetten çkarlmas sayesinde bulgularn düzelmesi ve devamnda çkarlan besinin diyete tekrardan dahil edilmesiyle bulgularn tekrar gün yüzüne çkmas sayesinde konulduu, çocuklar üzerinde çok elzem olmayan besin eliminasyonunun geliimi ve yaam kalitesi üzerinde negatif etkiler yaratabilme potansiyelini göz önünde bulundurularak tannn, bir uzman tarafndan konulmas çok önemlidir.

Ana Sayfaya Git