İnme aşıyla ilgili değil!

Son zamanlarda toplumda ‘aşı yüzünden inme geçirdi’ gibi bir algı olduğuna dikkat çeken Beyin ve Sinir Cerrahisi Uzmanı Doç. Dr. Ali Yılmaz, “Bu nedenle aşı olmak istemeyenler de oluyor. Fakat, inme ve aşı arasında bizim bulduğumuz bilimsel bir bağlantı yok” dedi.

Haberler 25.10.2021 - 00:43 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Beyin ve Sinir Cerrahisi Uzman Doç. Dr. Ali Ylmaz, inme rahatszlnn belirtileri, dikkat edilmesi gerekenler ve tedavi yöntemine ilikin bilgi verdi. Uzun yllardr konuulmasna ramen inmenin toplum tarafndan bilinmediini söyleyen Doç. Dr. Ylmaz, nmeye beyin krizi diyebiliriz. Beynin belirli bölümü besleyen damarda ani olarak tkanklk oluuyor. Bütün semptomlar aniden balar, öncesinde bir belirtisi olmaz. Kalp krizi gibi kiiler birden fazla inme geçirebilir ama belirti vermez diye konutu.

NME RSKN ARTIRAN FAKTÖRLER

Doç. Dr. Ylmaz, Ama risk gruplar vardr. Sigara, alkol, stres, fazla kilo, düzensiz beslenme ve uyku inme riskini artrr. Bide kronik kalp rahatszl olanlarda inme riski artar. Hastalar bize, pht eer hareket merkezindeki damar tkadysa felç, konuma merkezindeyse konuamam, denge merkezindeyse denge problemi ve bilinç kaybyla geliyor ifadelerini kulland.

NMENN KAHRAMANLARI

nmeden korkmamak gerektiini söyleyen Doç. Dr. Ylmaz, erken müdahaleye dikkat çekerek, Fark edip, uygun merkeze getiren kiilere biz inmenin kahraman diyoruz. Yarm saat içerisinde bütün ilemleri tamamlayp bize gelen hastaya anjiyo yapyoruz. Bu ilem srasnda bütün beyin damarlarn görüntülüyoruz. Nerede ve nasl bir tkanklk olduunu anlyoruz. Her bilinç ve güç kayb inme olmayaca için hastann anjiyodan önce MR ve tomografi çektirmesini istiyoruz. Bu konuda bilinçli bir ekip yetitirmek gerekiyor. nme tek kiinin, birimin yapaca bir i deildir. Acil, nöroloji, radyoloji, beyin cerrahnn ekip halinde çalmas gerekir dedi.

MÜDAHALENN ZAMANI çOK ÖNEML

Hastaya müdahale etme sistemlerini anlatan Doç. Dr. Ylmaz, Bizim inme kodumuz var. Hastaya bu üpheyle geldii anda herkes alarma geçiyor, kii birinci sraya alnyor. çünkü müdahale etmek için bir zaman dilimi var. O zaman geçtikten sonra yaplan müdahalelerin büyük bir ksm hiçbir ie yaramayacaktr. lk 3 saatte müdahale altn standarttr bu 6 saate kadar uzatlabilir. 6 saatten sonra yaplacak bir ey kalmyor. Hasta, evinde, i yerinde, trafikte olabilir inmeyi geçirdikten sonra zaman artk altn deerinde. çünkü her geçen dakika vücut fonksiyonlarndan bir eyi kaybedecektir ve bunlar geri gelmeyecektir diye konutu.

BELRTLER AN GELR

nme hastalna yönelik farkndalk olumasn istediklerini belirten Doç. Dr. Ali Ylmaz, Hastann sol kolu ve bacanda uyumalar, konumasnda, bilinç durumunda deiiklik olur ki bu da daha önce hiçbir ikayeti olmayan hastalarda görülür. Bu belirtiler ani geliir, inme soru iareti deriz. Müdahale edelim ama inme çkmasn ama farknda varm olalm. stanbulda 112 bu konuda çok iyi çalyor. Hastaneler kapasiteleri dolsa bile bo yatak tutuyor, hastann tedavisi mutlaka yapyor. Hasta yaknlarnn farkndal çok önemli, sabah bekleyelim düzelmezse hastaneye gidelim, yüzünü ykayalm, kafasna su dökelim, kolonya sürelim gibi cümleler kurarak kiinin ömründen kaybediyoruz ifadelerini kulland.

GENçLER DE RSK ALTINA, HAYAT TEHLKE VAR

Ödem ve su toplamasna dikkat çeken Doç. Dr. Ylmaz, nme, genelde ileri yataki kiilerde meydana geliyor ama genç yata görmeyeceiz anlamna gelmez. 20li yalara kadar inme görüyoruz, genç yata çok daha kötü seyrediyor. çünkü beynin kapasiteli bunu tolere etmeye mümkün olmuyor. nme hücre ölümü demektir. Vücut ölü hücreleri temizler. Temizlerken de birtakm ime yani ödem, su toplamas olacaktr. Bu da beyne bas oluturacak ve beraberinde hayati tehlike geliecektir. Kalp hastal olan kiilerde inmeyi daha çok görüyoruz dedi.

NME VE KOVD-19 AISI ARASINDA BALANTI YOK

nmenin koronavirüs asyla badamayacan söyleyen Doç. Dr. Ylmaz, Toplumda a yüzünden inme geçirdi gibi bir alg var, bu yanltr. Bu yüzden a olmak istemeyenler de oluyor. nme ve a arasnda bizim bulduumuz bilimsel bir balant yok. nmenin tedavisi vardr, farknda olmak çok önemli. Birçok hasta erken müdahale edildii zaman salna kavuuyor diye konutu.

GENETK GEçL BR HASTALIK

Hastaln genetik geçili olduunu söyleyen Doç. Dr. Ylmaz, Unutkanlk balad, ba ars artt diyelim kiilerin beyin damarlarna baktrmakta fayda var. Bide bu hastalk genetik geçili bir hastalktr. Ailede bir kiide damar hastal varsa mutlaka kalp ve beyin damarlarn kontrol etmek lazm ifadelerini kulland.

Ana Sayfaya Git