İnme en ölümcül üçüncü hastalık

"İnme, nöroloji anlamında en ürktüğümüz hastalık. Neden? Çünkü dünyada yılda 17 milyon kişi inme geçiriyor ve bunlardan 6 milyonu hayatını kaybediyor"

Haberler 29.10.2019 - 11:17 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Beyin Damar Hastalklar Hasta Dernei (BEYNDER) Bakan Prof. Dr. Derya Uludüz, nme, nöroloji anlamnda en ürktüümüz hastalk. Neden? çünkü tüm dünyada ylda 17 milyon kii inme geçiriyor ve 6 milyon kii inmeden hayatn kaybediyor. dedi.

Prof. Dr. Uludüz, inmenin dünyada ve Türkiyede ölümlerde üçüncü srada yer alan hastalk olduunu söyledi.

Türkiyede inme sklnn hzla arttna dikkati çeken Uludüz, inmenin daha çok özellikle 55 ya üzerindeki tansiyon ve eker hastalar ile kilolu ve sigara içen kiilerde görüldüünü anlatt.

Uludüz, bireyin, kendini inmeye kar korumas gerektiini belirterek, Biz BEYNDER olarak bu farkndal halkmza anlatmak zorundayz ki inmeden kurtulabilelim. ifadelerini kulland.

- lk 8 saat çok önemli

nme durumunda hastaya zamannda müdahalenin hayat kurtardnn vurgulayan Uludüz, öyle konutu:

Bir tarafnzda güçsüzlük, konuamama, görememe veya ba dönmesi gibi ikayetleriniz varsa, inme geçiriyor olabilirsiniz. En ksa sürede 112yi aramak çok çok önemli. Neden? lk 8 saatte hastaneye vardnzda, inmeden tamamen kurtulabilmek mümkün çünkü damar açc tedavilerle, damarn içine girerek inmeye sebep olan o pht parçacklarn artk çkarabiliyoruz. Demek ki bu durumu hissettiiniz anda lütfen kolonya dökmeye, tansiyon ölçmeye ya da su dökerek hastanz uyandrmaya, ne oldu diye vakit geçireceinize bir an önce 112yi araynz.

- 60 ya üstünde her geçen ylda risk iki kat artyor

Prof. Dr. Derya Uludüz salkl beslenmenin önemine iaret ederek, unlar aktard:

Sigara ve alkol kullanm büyük risk. Alkolün her türlüsü, sigarann bir tanesi bile zararl. Günde bir tane içmek de zararl. Bir tanesi de bir paketi de ayn zararda aslnda. Erikinlerde tansiyonu dengede tutmamz gerekiyor. Eer tansiyon 14 ve üstüyse bilin ki inme için risk tayorsunuz. eker hastal, kolesterol yükseklii, bunlarn neredeyse tümü beslenmeyle karmza çkyor. Demek ki en önemlisi salkl beslenmeliyiz. Özellikle inmeyi 55 ya üstünde çok sk görüyoruz. 60 ya üstünde her geçen ylda risk iki kat artyor.

- Salk Bakanl önemli çalmalar yapyor

Vatandalarn inme konusunda yeterince bilince sahip olmadna dikkati çeken Uludüz, Salk Bakanl vatandan bilinçlenmesi için çok önemli çalmalar yapyor. nme, nöroloji anlamnda en ürktüümüz hastalk. Neden? çünkü dünyada ylda 17 milyon kii inme geçiriyor ve bunlardan 6 milyonu hayatn kaybediyor. Türkiyeye baktmzda 2014 ylnda ylda 30 bin civarnda inme hastamz varken 2016da bu 40 bine ulat. diye konutu.

Ana Sayfaya Git