İnme, önlenebilir

Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Uzmanı Prof. Dr. Rıdvan Alaca "Yalnız meyve ve sebze ağırlıklı beslenmek bile inme riskini yüzde 6 azaltmaktadır"

Haberler 29.10.2017 - 13:39 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Uzman Prof. Dr. Rdvan Alaca, erikinlerde özürlülüün birinci nedeni olan inmenin yüzde 80 ve üzeri oranda önlenebileceini söyledi. Alaca, kalp hastalklar, hipertansiyon, kolesterol yükseklii, sigara kullanm, hareketsiz yaam ve kötü beslenmenin ilk sralardaki risk faktörleri olduunu; bu konularda önlem alnmas gerektiini ifade etti.

nmenin önleme, tedavi ve uzun dönem bakmna dikkat çekmek amacyla ilan edilen 29 Ekim Dünya nme Günü nedeniyle Alaca, u açklamalarda bulundu:

Halk arasnda felç ya da nüzul diye bilinen inme, beyin damarlarnda daha çok tkanma veya az olaslkla kanama sonucu aniden ortaya çkan ve genellikle vücudun sa ya da solunda felçle seyreden bir durumdur. Bunun yannda yutma, konuma ve anlama bozukluklar tabloya elik edebilir. Hastalar ve aileleri için çok kstlayc ve baa çkmas zor bir sorundur. Dünyada en çok ölüme neden olan hastalklar içinde 4üncü sradadr. Ölümlerin çou yal hastalarda görülür. nme geçiren hastalarda bu durumun nüks etmesi de sk görülen bir durumdur. lk 5 yl içinde nüks ans yüzde 40a kadar çkabilmektedir.

nme geçirenlerin yüzde 67si hipertansiftir

Erikin özürlülüünün birinci nedeni olan inmenin çok yüksek orannn önlenebileceine iaret eden Alaca, Bunun için risk faktörlerini iyi bilmek ve bunlarla ilgili önlemleri almak yeterlidir. yi bilinen risk faktörleri kalp hastalklar, hipertansiyon, kolesterol yükseklii ve sigara içmektir. Kalp hastalklar içindeyse ritim bozukluklar en önemli yeri tutar. Hipertansiyon mevcut inme riskini 6-7 kat artrmaktadr. nme geçirenlerin yüzde 67si hipertansiftir. Kolesterol yükseklii inme riskini yaklak 4 kat artrmaktadr. nme geçirenlerin yüzde 20sinde eker hastal mevcut olup inme riskini 5 kat kadar artrmaktadr. Sigara içme ise inme riskini 4 kat artrmakta ve bu risk sigara brakldktan 5 yl sonra normale dönebilmektedir. Bunlarn dnda hareketsiz yaam, kötü beslenme, phtlama bozukluklar ve baz kan hastalklar da saylabilir. Ailesinde inme geçirmi akrabalarn olmas da bir risk faktörüdür ifadelerini kulland.

Yalnz meyve ve sebze arlkl beslenmek bile inme riskini yüzde 6 azaltmaktadr

Alaca, inmenin ya da nüks etmesinin engellenmesi için varsa elik eden hastalklarn tedavi ve takibi, ilaçlarn düzenli kullanlmas, varsa diyete uyulmas ve egzersiz yaplmas önerisinde bulundu. Özellikle tansiyon, eker, kolesterol yükseklii ve kullanlyorsa kan sulandrc ilaçlarn aksatlmadan düzenli kullanlmas gerektiini belirten Alaca, diyette ar yadan fakir beslenme, balk ve deniz ürünlerinin artrlmas, meyve ve sebze arlkl beslenme ve alkol tüketilmemesi eklinde önlem alnmasnn uygun olacan bildirdi.

Alaca, Yalnz meyve ve sebze arlkl beslenmek bile inme riskini yüzde 6 azaltmaktadr. Ya ilerlemi kiiler için en uygun egzersiz yürüyütür. Haftada en az 3 kez yarm saat ve üzeri düzenli yürüyü yapmak inme riskini azaltacaktr açklamasnda bulundu.

Ana Sayfaya Git