"İnme vakalarında ilk 4,5 saatte müdahaleyle yüzde 99 başarı"

FÜ Nöroloji Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Aytaç: "İnme, tedavisi olmasına rağmen bilinçsizlik nedeniyle felç bırakıyor. İnme tedavisinde çığır açan mekanik trombektomi yöntemi ile vakalara ilk 4,5 saat içerisinde müdahale edilmesiyle yüzde 99 başarı sağlanabiliyor" dedi.

Haberler 04.02.2018 - 12:42 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

ELAZI - Frat Üniversitesi (FÜ) Nöroloji Anabilim Dal Öretim Üyesi Doç. Dr. Emrah Aytaç, nme, tedavisi olmasna ramen bilinçsizlik nedeniyle felç brakyor. nme tedavisinde çr açan mekanik trombektomi yöntemi ile vakalara ilk 4,5 saat içerisinde müdahale edilmesiyle yüzde 99 baar salanabiliyor. dedi.

Doç. Dr. Aytaç, inme rahatszlnda erken müdahale ile tedavinin mümkün olduunu söyledi.

Dünya Salk Örgütü verilerine göre inmenin, dünyada her 1 dakikada 2-3 kiiyi etkileyen, sakat brakc bir hastalk olduuna iaret eden Aytaç, hastaln birincil olarak beyne giden damarlarn veya beyin içindeki damarlarn tkanmas ya da daralmasndan, ikincil olarak da beyin kanamalardan oluabildiini belirtti.

Türkiyede ylda ortalama 150 bin inme vakas görülüyor

Aytaç, özellikle yallarda sklkla görülebilen inme hastalnda son yllarda uygulanan mekanik trombektomi yöntemi ile erken müdahale edilmesi halinde kiide kalc hasar brakma riskinin ortadan kaldrlabildiine dikkati çekti. Aytaç, Türkiyede inmeye yakalananlarn yüzde 95inin bu tedavi yönteminden haberdar olmad için felç kaldn belirtti.

Mekanik trombektomi yönteminde kasktan girilen küçük bir ine ve kateter yardmyla tkal olan ana damara ulalarak phtnn çkarldn ve damarn yeniden iler hale gelmesinin salandn anlatan Aytaç, nme tedavisinde çr açan mekanik trombektomi yöntemi ile vakalara ilk 4,5 saat içerisinde müdahale edilmesiyle yüzde 99 baar salanabiliyor. diye konutu.

Türkiyede ylda ortalama 150 bin inme vakas meydana geldiini fakat hastalarn ve yaknlarnn farkndalnn net olmamasndan dolay rahatszl bulunanlarn yüzde 3 veya 5inin bu tedaviden faydalandn anlatt.

1,5 ylda 40 akn hastann felç kalmasn engellemi olduk

Aytaç, Türkiyede sayl merkezlerde inme tedavisinde mekanik trombektomi yönteminin uygulandn, bu merkezlerden birinin de FÜ Hastanesi olduunu dile getirdi.

Merkezlerinin bölgenin tamamna hizmet edebilecek konumda olduunu vurgulayan Aytaç, unlar dile getirdi:

Dünyada en büyük salk sorunlarndan biri olan inme, erken müdahaleyle tedavi edilebiliyor olmasna ramen bilinçsizlik nedeniyle Türkiyede bu hastala yakalanan her bin kiiden sadece 200ü tedaviden faydalanyor. nme, tedavisi olmasna ramen bilinçsizlik nedeniyle felç brakyor. Mekanik trombektomi yöntemi Türkiyede ve dünyada uygulanan ve gelien bir sistem ama maalesef hastalarmz hala bu ilemin farknda deil. lk 4,5 saat içerisinde felç geçiren hastalarmza hastanemiz nöroloji servisinde bu tedaviyi uygulayabiliyoruz. Yaklak 1,5 ylda 40 akn hastaya bu tedaviyi uyguladk ve hastalarmzn felç kalmasn engellemi olduk.

Aytaç, inmenin ilk belirtilerinin azda kayma, kolda ve bacakta kuvvetsizlik, konuma ve anlama bozukluu, ba dönmesi gibi ikayetler olduunu aktararak, bunlar hisseden ve inme tespit edilen hastalarn ilk 4,5 saat içerisinde mutlaka bu tedaviden faydalanmas gerektiini kaydetti.

Felç geldiim hastaneden arabamla maç izlemeye gideceim

Mekanik trombektomi yönteminin uyguland hastalar da salklarna kavumann mutluluunu yayor.

Neslihan Koun, evde kahvalt hazrlarken inme geçirdiini belirterek, yaknlar tarafndan götürüldüü FÜ Hastanesine salna kavutuunu ifade etti.

Koun, Felçli geldiim hastaneden arabamla olumun maçn izlemeye gideceim diye konutu.

Dervi Akgül (63), inme ikayetiyle geldii hastanede mekanik trombektomi yöntemi ile tedavisinin yapldn anlatt.

nme geçirdii an hatrlamadn ifade eden Akgül, Ailemin anlattna göre akam yemeinden sonra sol tarafm tutulmu ve yere ylmm. Hastanede felç geçirdiim anlalm. Allah raz olsun tedaviden sonra eskisinden daha iyi oldum. deerlendirmesinde bulundu.

Ana Sayfaya Git