İnsan embriyonunda kalp hastalığına yol açan DNA değiştirildi

Bilim insanları, kalp hastalığına neden olan DNA kodunu insan embriyonunda genetik müdahale ile değiştirmeyi başardı. Bu gelişmeyle, çok tartışılan ‘tasarım bebek’ için ilk adım atılmış oldu.

Haberler 04.08.2017 - 10:09 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

ABDli bilim adamlar, DNA aratrmalarnda bir ilke imza att. ABDdeki Oregon Salk ve Bilim Üniversitesinde yürütülen aratrmada, kalp hastalna neden olan DNA kodu, laboratuvar ortamnda yaplan genetik müdahaleyle ilk kez deitirildi. Genetii onarlan insan embriyonlarnn birkaç günden fazla gelimesine etik gerekçeler nedeniyle izin verilmedi. Ancak izin verilen gelime süresi içerisinde, embriyonlarn yüzde 72sinden fazlasnn kalp hastalna neden olan geni artk tamad görüldü. Yüzde 72lik bir baar salayan bu yöntemin güvenli olduu konusunda ciddi çekinceler bulunuyor. Bebekler üzerinde denenmeden önce yüzde 100lük bir baar elde edilmesi gerekiyor.

TASARIM BEBEKLERE BR ADIM DAHA

Habertürkün haberine göre Kaltmsal DNA deiimi olarak adlandrlan aratrma, Oregon Bilim ve Salk Üniversitesinin yürüttüü çalmalarda dorudan insan embriyonu kullanarak devam ediyor. Bugüne kadar yaplan tedavilerde hastalkl geni tayan ebeveynlerin bunu çocuklarna aktarma ihtimali yar yarya iken yeni aratrmaya göre, bu genetiin aktarm süreci daha da kontrol edilebilir hale gelecek. Tek ebeveynin hastal tad durumlarda hastala neden olan genin düzeltimi embriyonun salkl ksmn olabildiince koruyarak mümkün olabilecek. nsan genetiinin hastalklara neden olan deiimlerini salamak, artk kiinin sadece DNAsn deil, genin nesiller boyu aktarmn salayacak soyu deitirebilecek. Projeyi yürüten ekipten Dr. Paula Amatoya göre, aratrma sonuçlar sayesinde genetik hastalklara sahip ebeveynlerin çocuk sahibi olmalar kolaylaacak. Deiime uramam embriyon üretimini merkeze alarak çalmalar sürdürdüklerini söyleyen bilim adamlar, umut veren gelimenin kas erimesi, yumurtalk ve göüs kanseri gibi skça rastlanan hastalklarn genler aras aktarmna engel olabileceini söylüyor.

Bilim dergisi Natureda yaymlanan aratrma, genetik çalmalar konusundaki etik tartmalar bir kez daha alevlendirdi. Özellikle insan embriyonu üzerinde yaplan çalmalarn, ileride tasarm bebeklerin dünyaya gelmesine neden olabilecei belirtiliyor. Ebeveynlerin bebein saç ve göz rengi gibi fiziksel özelliklerine karar vermesine olanak salayabilecek potansiyele sahip olan bu yöntemin baz genetik hastalklara da davetiye çkarabileceinden endie ediliyor. Uzmanlar, insan genetiinin yapta olan DNAda yaplan deiikliin kalc hale geldiini ve bir sonraki nesle aktarldn da belirtiyor.

Ana Sayfaya Git