İnsan yüzünü şekillendiren 15 gen tespit edildi

Üç boyutlu insan yüzlerinin olduğu veri tabanını gen bilgileriyle karşılaştıran araştırmacılar, DNA zincirinde yüzünün karakterini belirleyen genlerin bulunduğu 15 bölge teşhis etti.

Haberler 21.02.2018 - 10:53 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Bilim adamlar, DNA zincirinde insan yüzünün özelliklerini belirleyen 15 gen tespit etti.

Belçikann KU Leuven ile ABDnin Pittsburgh, Stanford ve Penn State üniversitelerinden bilim adamalar, sonuçlar Nature Genetics dergisinde yaymlanan aratrmada, 3 boyutlu insan yüzlerinin olduu bir veri tabann gen bilgileriye eletirerek DNA zincirinde insan yüzünün karakterini belirleyen genlerin bulunduu 15 bölgeyi tehis etti.

Geçmite bu alanda yaplan aratrmalarda gözler arasndaki mesafe veya az büyüklüü gibi belirli bir yüz özelliinin ele alnarak hangi genlerin buna etki ettiinin anlalmaya çalldna dikkati çeken aratrmaclar, çalmann bütünden yola çkararak spesifik özelliklere odaklanan bir yaklam benimsediler.

Aratrmaclar, bunun için yüzleri daha küçük modüllere ayrd. Ardndan her bir modülün ekillenmesinde en çok hangi genlerin etkili olduunu saptamaya çalt. Bu sayede çok sayda yüz özelliinin genetik karlklar ayn anda sorgulanm oldu.

15 GEN TESPT EDLD

Bu yöntemle insann yüz özelliklerinin ekillenmesinde genom sekansnn 15 bölgesindeki genetik deikenlerin etkili olduu belirlendi. Bu genetik deikenlerin insan yüzünün daha ana rahminde ekillenmeye balamasndan itibaren etkili olduu ifade edildi.

Aratrmaclar ayrca çalmada tespit edilen 15 genden 7sinin burunla ilgili olduunu, dolaysyla yeni veriler sayesinde eskiden kafatasnda buruna dair herhangi bir iz olmad için genetik özelliklerden hareket ederek gerçekçi yüz tasarmlar yapamayan adli tp uzmanlarna yeni bir imkan salanacan vurgulad.

nsan yüzünün ekillenmesinde etkili olan genlerin yalnzca bu çalmada tespit edilenlerden ibaret olmadn vurgulayan bilim adamlar, daha detayl bir çalma için daha büyük bir veri tabanyla çallmas gerektiini kaydetti.

Aratrmaclar, insan yüzünün ekillenmesinde genetik faktörler dnda ya, çevre ve yaam tarz tercihlerinin de etkili olduunu hatrlatt.

Ana Sayfaya Git