"İnsülin direnci kanseri tetikliyor"

Endokrinoloji ve Metabolizma Hastalıkları Uzmanı Doç. Dr. Fevzi Balkan, insülin direncinin kanda insülin hormonun yüksekliği ile seyreden çok sık acıkma, tatlı ihtiyacı, yemek sonrası uyuklama, kilo alımı ve yağlanma ile ilişkili bir durum olduğunu ve son yıllarda kanser ile ilişkilendiren araştırmaların dikkat çektiğini söyledi.

Haberler 12.04.2018 - 10:53 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

nsülin direncinin tetikledii fazla kilolu olma ve obezite, kanser ölümlerinin kadnlarn yüzde 20sinden, erkeklerin ise yüzde 14ünden sorumlu olduunu söyleyen Doç. Dr. Balkan, nsülin direnci olan bireylerde sadece kanser riskinde art deil tüm kanserlere bal ölümlerde art tespit edilmitir. Amerikan Kanser Dernei verilerine göre her yl 1,5 milyon yeni kanser vakas görülmektedir ve bunlarn bete biri obezite ile ilikilidir dedi.

300 BN KANSER VAKASININ NEDEN OBEZTE

Obez hastalar ve diyabeti olmayan ar kilolu bireyler karlatrldnda kanser riskinde 2-6 kat art saptandna dikkat çeken Doç. Dr. Balkan, insülin direnci ve obezitenin tiroid kanseri geliimi ve ilerlemesinde de etkili olduunu belirterek unlar söyledi: Son zamanlarda yaynlanan bir çalmada, kadnlarda vücut kitle indeksi art ile tiroid kanseri skl art arasnda iliki saptanmtr. nsülin direncinde artan inflamasyon ve insülin Benzeri Büyüme Faktörü (IGF-I) ve sinyal yolanda görevli dier proteinleri kodlayan genlerdeki polimorfizm, kanser riskini artrabilmektedir. nsülin direncinde, IGF-1 reseptörleri malign hücrelerinden fazla miktarda salglanr. Hiperinsülinemi karacierde IGF-1 üretimini arttrr. yonize radyasyon, röntgen n, ultraviyole n ve enerjisi hücrelere ve kromozomlara zarar verir. Radyasyon maruziyeti bata tiroid kanseri olmak üzere, lenf bezi kanseri, meme, akcier kanseri riskinde arta sebep olmaktadr.

SGARA VE YEME ALIKANLIKLARI KANSER OLUUMLARINI ÖNEML ÖLçÜDE ETKLYOR

Doç. Dr. Fevzi Balkan sigara, alkol ve yeme alkanlklarnn kanser vakalar üzerindeki etkisi hakknda unlar söyledi: Sigara içmek bata akcier ve grtlak kanseri olmak üzere çok sayda kanser riskini artrmakta. Yeterli miktarda lif, sebze ve meyve tüketmeyen insanlarn kansere yakalanma oran, tüketenlere göre iki kat daha fazladr. Kronik Alkol Bamll, bata karacier kanserine ve özellikle sigara ile birlikte tüketildiinde az, boaz, yemek borusu ve grtlak kanserine neden olabilir. Kanserojen maddeler içerisinde sigara duman, böcek ilaçlar, asbest, ar metaller (kurun, cva, kadmiyum), benzen ve nitrozaminler gibi maddeler de bulunuyor. Mezotelyoma çok nadir görülen bir kanser ve sklkla asbest elyafa maruz kalan insanlarda görüyoruz.

Ana Sayfaya Git