"İnsülin yanlış kullanıldığında hayati tehlike yaratabilir"

Harran Üniversitesi (HRÜ) Tıp Fakültesi Endokrinoloji Bilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Mehmet Ali Eren, diyabet hastalarının kullandığı insülinin çok ciddi bir ilaç olduğunu ve yanlış kullanıldığında hayati tehlike yaratabileceğini belirterek, bu nedenle sorumluluğun tek başına hastaya bırakılmaması gerektiğini belirtti.

Haberler 26.11.2017 - 00:37 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Eren, Türkiyede 2000li yllarn balarnda yüzde 7,3 olan diyabet görülme orannn, 2012 yllnda yüzde 11,7ye yükseldiine dikkati çekerek, bu orann bugün ise yüzde 20lere yükseldiinin tahmin edildiin söyledi.

Diyabeti engellemek için obeziteyle mücadele edilmesinin önemli olduunu vurgulayan Eren, Toplumda obezite giderek artyor. Türkiyede obezite görülme oran yüzde 30-40 civarnda. Diyabette öncelikle toplum salnn korunmas gerekiyor. nsanlarn diyabetten korunmas için salkl yaam kurallarna uymas gerekiyor. lk bata hareketsizliin önüne geçmeleri gerekiyor. Salkl beslenmeye dikkat edilmeli. Hastalk ortaya çktktan sonra da insanlarn salkl yaam kurallarna çok dikkat etmesi gerekiyor. diye konutu.

Eren, diyabet hastasnn çok bilinçli hareket etmesi gerektiini dile getirerek unlar kaydetti:

Hastann diyetine çok dikkat etmesi ve doktorlarnn tavsiyelerini harfiyen uygulamas gerekiyor. Özellikle egzersiz programlarna uymas gerekiyor. Bunun devamnda hastalara yana göre ilaç tedavisi uygulamaya balyoruz. Son 30 yldr, teknolojinin gelimesi sonucu, bu hastalkla ilgili pek çok ilaç üretildi. Diyabet artk çok rahat tedavi edilebilir bir hastalk haline geldi. Ancak diyabet hastalarnn mutlaka bir doktor gözetiminde olmas gerekiyor. Hastann mutlaka ilaçlarn düzenli almas ve kontrollerini düzenli yaptrmas gerekiyor.

Son yllarda diyabetli hastalarn ya ortalamasnn dütüüne iaret eden Eren, hastalara özel diyet programlar uygulanmas gerektiini vurgulad.

Eren, diyabette fiziksel aktivitenin önemine deinerek öyle devam etti:

Diyabet hastasnn, artlarna bal olarak günde en az 35 dakika tempolu yürümesi gerekiyor. Hastalk srasnda sadece diyabet doktoruyla deil ayn zamanda kalp, böbrek ve göz doktoruyla da temas halinde olmas gerekiyor. Hasta bu bölümlere her yl en az bir kere muayene olmas gerekiyor. Diyabetle birlikte baka rahatszlklar da ortaya çkabiliyor. Bu hastalk en çok gözü, böbrei ve kalbi etkilemekte. Hastalar bu açdan da takip edilmeli. Herhangi bir bulgu vermesini beklemeden bunlar taramak gerekiyor.

- Diyabetik Ayak Konseyi oluturuldu

Hastalarn ilaç kullanmna da çok dikkat etmesi gerektiini belirten Eren, öyle devam etti:

Doktorunu iyi dinlemesi ve anlamas gerekiyor. lacn yan etkileri çktnda hastann bunu mutlaka takibini yapan hekime sormas gerekiyor. çünkü baz yan etkiler geçici olabiliyor. Hastann sabretmesi gerekiyor. Hasta bu konuda çok bilinçli olmas gerekiyor. nsülin çok ciddi bir ilaç, yanl kullanldnda hastann hayatn tehlikeye atabilir. Bunun için sorumluluu tek bana hastaya brakmamak gerekir. Hekimin ilacn yan etkilerini, risklerini mutlaka hastaya anlatmas gerekiyor. Hastann buna tek bana karar vermemesi ve hekimiyle iletiime geçmesi gerekiyor.

Doç. Dr. Eren, ayaklarnda diyabetik ülser bulunan hastalara daha iyi hizmet sunmak amacyla da Diyabetik Ayak Konseyi oluturduklarn sözlerine ekledi.

- Strese girince ekerim 800e kadar yükseliyor

Diyabet hastas 60 yandaki Ramazan Polat da 20 yl önce tant hastalnn her yl ilerlediini söyledi.

Vücudunda zaman zaman yaralar olutuunu anlatan Polat, Diyabet çok kötü, vücudun bir çok organn etkiliyor. Benim gözlerimi etkiledi. u anda gözümde problem yayorum. nsülin kullanyorum. Strese girdiim zaman ekerim 800e kadar yükseliyor. Bu nedenle fazla sinirlenmemeye çalyorum ama elimde deil. Beslenmeye dikkat etmeye çalyorum. Egzersiz yapyorum, çkp yürüyorum. Biliyorum ki bunlara dikkat etmezsem hastalm daha da ilerleyecek. ifadelerini kulland.

Fatma Sezer ise hastalnn genetik olduunu belirterek, Kendimi çok halsiz hissediyordum. Doktora muayeneye geldim. eker hastal tehisi konuldu. Tedavi olmaya baladm. Bu hastalk annem ve ablamda da vard. nallah en yakn zamanda bundan kurtulurum dedi.

Ana Sayfaya Git