İnternetten ilaç almayın

Eczacı Jale Karaata, koronavirüs döneminde internetten satışı artan bitkisel ilaç alımına yönelik vatandaşlar uyardı. Karaata "Yetkililerin bir an önce bu işe dur demeleri gerekiyor. İnsan sağlığı çok önemli. Eczacılar olarak internetten ilaç satışının bir an evvel durdurulmasını istiyoruz" dedi. Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Alper Şener, ise, bu tip ürünleri kullanacak kişilerin eczacılara danışması gerektiğini söyledi.

Haberler 08.02.2021 - 00:40 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Dünyay etkisi altna alan koronavirüs salgn nedeniyle uzmanlarn baklk sistemini güçlü tutma yolundaki uyarlar, vitamin takviyelerine olan talebi artrd. Salgn döneminde internet üzerinden vatandalarn bitkisel ilaç alm da artt. Uzmanlar ise, internetten alnan ilaçlarla ilgili uyarda bulunarak, tbbi destekleyici ürünlerin doktor gözetimine ve eczacya danarak alnmas gerektiini belirtiyor.

ÖLÜMLE SONUçLANAN OLAYLAR YAADIK

Eczac Jale Karaata, ilaçlarn eczacndan alnmas ve eczacya danlmas gerektiini belirtti. nternet satna Türkiye Eczaclar Birlii olarak kar olduklarn ifade eden Bakan Jale Karaata, nternetten satlan ilaçlarn, dermokozmetiklerin veya bitkisel ürünlerin bir sürü yan etkileri oldu. Ölümle sonuçlanan olaylar yaadk. Dünya genelinde hzla yaylan bu internet satna bir an önce dur dememiz gerekiyor. laç eczacdan, eczaneden alnmaldr. çünkü biz ilacn eitimini aldk. Biz eczaclar olarak unu öneriyoruz. laçlar veya ilaç ad altndaki tbbi destekleyici ürünlerin hepsi doktor kontrolünde eczac danmanlnda kullanlmaldr. Hasta veya vatanda internetten aratryor. Gelip, eczaneden fiyat soruyor. Oradaki fiyatn daha düük olduunu görüyor. Ama unu deerlendirmiyor. Oradaki satlan farma kalitesi, içindeki ilacn etken maddesi, kullanm, miad geçen ürünlerin kutularn üstündekilerin tekrardan kutu yaplaraktan piyasaya sürüldüünü bilmiyor. Eczaneden, eczacdan ilaç alnmas, bitkisel ürünlerin danlmas, vatandan sal için son derece önemlidir. Koronavirüs döneminde internetteki satlar artt. Güncel olaylarda Covid-19a iyi geliyor diye asl astar olmayan endikasyonlarla ürün tantmlar yaplyor. Yetkililerin bir an önce bu ie dur demeleri gerekiyor. nsan sal çok önemli. Biz öncelikle zarar vermeden bu ii yapmak istiyoruz. Onun için eczaclar olarak internetten ilaç satnn bir an evvel durdurulmasn istiyoruz dedi.

KA YAPARKEN GÖZ çIKARMAMAK LAZIM

Prof. Dr. Alper ener ise tbb destek ilaçlarn özellikle hangi artlarda üretildii konusunun salk açsnda önemli olduunu belirterek, unlar söyledi:

Aslnda bitkisel ürünlere temel olarak da baktmzda gündelik hayatmzda kullandmz pek çok ilacn ham maddesi bitkisel kökenli. Ama burada temel problem u, üretilmi olan bu ürünlerin hangi artlarda üretildii, ayrtrld, temizlendii ve etken madde kontrolünün yapldyla ilgili çok temel ciddi hatalar olabilir. Dünya ve dünya genelinde Fitoterapi dediimiz bitki ve bitkisel ürünlerle tedavi kapsam içerisinde yaygn olarak kullanm alan buluyor. Bu tip bitkisel ürünlerin tablet formuna gelmi dahil olsa, bitkisel ekstrat dahi olsa, kiideki oluturaca etkiyi kontrol etmek her zaman mümkün deil. Türkiyede çok fazla gündeme gelmiyor ama dünyann genelinde çok fazla ciddi anlamda toksik hepatit yani karacierde istenmeyen ve beklenmeyen hasar brakma potansiyeli var bu tip ürünlerin ve ilaçlarn. Dolaysyla bu ii bilen ya da bu ite sertifikasyondan geçmi hekimler olabilir ya da arlkl olarak baktnzda kiisel olarak yanda bir hastanz varsa; örnek veriyorum eker hastassnz eker regülasyonu amacyla kullanmak istiyorsunuz bir ürünü duydunuz onu kullanmak istiyorsunuz mutlaka alannzla ilgili uzman sizi takip eden doktor hekimle birebir iletiime geçerek bu ürünü kullanmakta bir saknca var m diye sormak lazm. çünkü kullanlan ürünlerin ciddi bir ksm aldnz ilaçlarla çaprazlama yapabilir. Yani yan etki potansiyeli artabilir. Faydadan çok zarar görebilirsiniz. Bunu çok fazla görüyoruz. Kalp yetmezliinde uygulanan idrar söktürücüler var, idrar söktürücülerle baz otlarn ciddi anlamda çaprazlamas ve yan etkilerinin artmas gibi kavramlar söz konusu. Buradaki temel kavram u olmas lazm bu tip ürünlerde tabi ki bu ürünler var insanlar bu ürünlere bavuruyor. Hekim gruplarndan bu alann eitimini alan kiiler bu ürünleri kullanmaya yönelik salk hizmeti veriyorlar. Ka yaparken göz çkarmamak lazm.

NSANLAR BU N UCUZ TEMNNE GDYOR

Bu tip ürünlerin aktarlar gibi rastgele alnabilecek alanlarda olmamas gerektiini kaydeden Prof. Dr. Alper ener, çünkü bu ürünler her halükarda yine eczane ve eczac kontrolünde, raf ömrü takibi özellikle ve saklanma koullarnn takibi çok önemlidir. Bazen bu tip ürünler ilaçlardan daha hassas olabiliyor, raf ömrü, saklanma koullarna nem, rutubet ve s dereceleri açsndan. Özellikle bu tip ürünleri kullanacaksanz, eczane ve eczaclarnzla irtibata geçerek yani genel tababet bilgisi olan birisine danarak kullanlmas gerekiyor. Sonuç olarak bunlar aslnda ilaç deiller. Bunlar içerisindeki stabilizasyonunu salayacak koruyacak maddeler minimumda tutuluyor. Etkiyi potansiyelize etmek artrmak amacyla. çok salkl olduunu düünmüyorum. Dünyann genelinde sat var ama genelinde bu tip satlar var ama genelde insanlar bu iin ucuz teminine gidiyor. Daha ucuz elde etme yoluna gidiyor. Türk insannda bildii genel bir yaklam var ucuz etin yahnisi yavan olur misali dikkat etmek gerekiyor. Ka yaparken göz çkarmamak lazm, bu tip ürünler beklenmedik etkiye sebep olabilir dedi.

Ana Sayfaya Git