İş stresi yaşayanlarda ruhsal problemler daha fazla görülüyor

Psikoloji Uzmanı Dr. Öğr. Üyesi Filiz Şükrü Gürbüz, stresin, kişinin bedensel ve ruhsal sınırlarının tehdit edilmesi ve zorlanması ile ortaya çıktığını belirterek, iş stresinin birçok farklı fiziksel ve ruhsal belirti gösterebileceğine dikkati çekti.

Haberler 22.03.2022 - 01:05 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Psikoloji Uzman Dr. Ör. Üyesi Filiz ükrü Gürbüz, i stresine ilikin bilgilendirmede bulundu. Günlük yaamn yaratt kayg ve stres, i ve özel yaam arasndaki dengesizlikler ve çocuk bakm derken kendini tükenmi hissedenlerin saysnn her geçen gün arttn bildiren Gürbüz, özellikle salgn ile birlikte hayata geçirilen uzaktan çalma sisteminin çalanlar üzerindeki i stresini de artrdn, kurum içinde verilecek olan psikoeitimlerle i stresinin yarataca sorunlarn önüne geçilebileceini vurgulad.

STRES YAAYANLAR

Gürbüz, unlar kaydetti: Yaplan aratrmalar youn düzeyde i stresi yaayan kiilerde ruhsal sorunlarn daha sk görüldüünü göstermektedir. stresinin neden olduu önemli sorunlarn banda tükenmilik gelmekte. Tükenmilik, bireylerde youn i stresi sonucu ortaya çkan, duygusal ve davransal alanda yaanan problemlerdir. Tükenmilik yaayan bireylerde ie gitmede isteksizlik, halsizlik, enerjinin azalmas gibi duygusal, ie geç kalma, ie gitmeme, yaplan ii önemsememe, çalma arkadalar ve/veya hizmet verilen kiilere kar olumsuz tutum sergileme gibi davransal sorunlar gözlenmektedir.

LERNN KALTES DÜÜYOR

çalma ortamnda iin kendisinden, iveren kurumdan kaynaklanan birçok faktörden dolay çalanlarn stres seviyesinin etkilendiini belirten Gürbüz, çalma ortamnda youn strese maruz kalmann hata yapma ve kaza riskini artrdn, çalanlarda ie gitmekte isteksizlik, iten ayrllarda artma ve yaplan iin kalitesinde azalmaya neden olduunu bildirdi.

stresine bal yaanan sorunlarn ise kurumlarda mali açdan büyük kayplara yol açabildiini, her kurumun, kendi içindeki ileyiin çalanlar üzerindeki etkilerini aratrmas gerektiini vurgulayan Dr. Ör. Üyesi Gürbüz, öyle devam etti:

Bu dorultuda belirli aralklarla çalanlarn stres kaynaklarnn ve stres düzeylerinin analiz edilerek iyiletirilmelerin yaplmas gerekiyor. Kurum içinde kiiler aras ilikilerin iyiletirilmesi ve çalanlarn stresle etkili ekilde baa çkma becerilerinin gelitirilmesi adna, kurum çalanlarna yönelik etkili stres yönetimi, iletiim ve öfke yönetimi gibi alanlarda psikoeitimler düzenlenmesi de ayrca i stresinin yenme konusunda oldukça önemli.

Ana Sayfaya Git