İşitme kaybı arttı

Kovid-19 salgınıyla ani işitme kaybı yaşayanların sayısında artış tespit edildi

Haberler 19.04.2021 - 00:52 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Kulak Burun Boaz (KBB) uzmanlarndan oluan 3 kiilik ekibin yapt aratrmada, yeni tip koronavirüs (Kovid-19) salgn döneminde ani iitme kayb yaayanlarn saysnn artt ve bu hastalarn yarsnda Kovid-19 belirtilerine rastland belirlendi.

Doç. Dr. Vural Fidan, Dr. Handan Koyuncu ile Uzm. Dr. Yaar Okan Akn, Kovid-19 yaygnl srasnda artm ani sensörinöral iitme kayb adl çalma gerçekletirdi.

çalmada Kovid-19 salgn öncesindeki 1 Nisan-30 Eylül 2019 tarihleri ile salgn dönemini kapsayan 1 Nisan-30 Eylül 2020 tarihleri arasnda ani iitme kaybyla bavuru yapan hastalar incelendi.

1 Nisan-30 Eylül 2020 döneminde ani iitme kaybyla 68 vakann kulak burun boaz kliniine bavurduu, 2019un ayn dönemde ise ayn ikayetle 41 vakann olduu belirlendi. Salgn sürecinde ani iitme kaybyla bavuruda bulunan hastalarnda 39unun sürüntü testinin pozitif çkt da tespit edildi.

Aratrmann sonuçlar, uluslararas A snf hakemli Amerikan Otolarengoloji (American Journal of Otolaryngology) dergisinde yaymland.

HASTA SAYISINDA YÜZDE 50YE YAKIN BR ARTI TESPT ETTK

çalmann yürütücüsü Doç. Dr. Vural Fidan, bir yl akn süredir dünyann maruz kald Kovid-19 salgnnn hasta ve hastalk gruplarnda da deiikliklere yol açtn söyledi.

Kulak, burun, boaz kliniklerinde ani iitme kayb durumunun kendileri için önemli olduunu ifade eden Fidan, öyle konutu:

Ani iitme kayb erken dönemde tan ve tedavisi yaplmas gereken bir hastalktr. 1 Nisan-30 Eylül 2019 ile Kovid-19un yaand 1 Nisan-30 Eylül 2020 tarihleri arasnda ani iitme kaybna bal olarak sknt yaayan gruplar deerlendirdik. Kovid-19un sinir hücrelerini tutucu özelliinden dolay ani iitme kayb geçiren hasta saysnda yüzde 50ye yakn bir art tespit ettik. Ani iitme kaybyla gelen hastalarn yarsndan fazlasnda Kovid-19 semptomlarnn olduunu ve bu hasta grubunda PCR testlerinin de pozitif olduunu gördük. Bu hastalarn hem ani iitme kaybyla ilgili tedavisini hem de Kovid-19 tedavisini yapmaya çaltk.

Doç. Dr. Fidan, bu hastalarn ani iitme kayplarnn hem miktarn hem de sürelerini deerlendirdiklerini de dile getirdi.

Hastalarn, Kovid-19a yakalanma endiesiyle hastaneye geç bavurduklarn gördüklerini anlatan Fidan, Bu, tedavinin etkinlii açsndan bizi sknty sokacak bir durum. Hastalarn, yaadklar ani iitme kayplarnda durumun geçici olduunu düünmeden mutlaka hekimlere ulamas gerekiyor. diye konutu.

Fidan, çalmann American Journal of Otolaryngology dergisinde yaymlanarak dünyayla paylaldn sözlerine ekledi.

Ana Sayfaya Git