İşitme kaybı yaşarsınız?

Günlük kimi alışkanlıklarımız, kulak sağığını tehdit ediyor. Dış kulak yolunu kulak pamuğu gibi sert cisimlerle temizleme alışkanlığı, kulaklıkla yüksek sesli müzik dinlemek işitme kayıplarına yol açabiliyor. Hipertansiyon, şeker hastalığı gibi sistemik hastalıkların işitme kaybına neden olabileceğini belirten uzmanlar, tedavi edilmeyen orta kulak iltihaplarının da ihmal edilmemesi gerektiğini vurguluyor.

Haberler 02.03.2018 - 09:43 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

KBB Uzman Prof. Dr. Murat Topak, kulak salnn önemine iaret etti. itme kayplarnn sebeplerinin çeitli olduunu belirten Prof. Dr. Murat Topak, iitme kayplarnn letim tipi iitme kayplar, sensorinöral iitme kayplar ve kombine iitme kayplar eklinde snflandrldn söyledi.

Doumsal iitme kayplar, bin bebekten 1-3ünde görülüyor

letim tipi iitme kayplarnn d kulak yolu-kulak zar ve orta kulak hastalklarnda ortaya çkan iitme kayplar olduunu belirten Prof. Dr. Murat Topak, Sensorinöral iitme kayplar, iç kulak yaplarna ve iitme sinirine zarar veren hastalklarda ortaya çkar. çocuklarda görülen doumsal sensorinöral iitme kayplar, önemi yönünden ayr bir gruptur. Görülme skl 1000 bebekte 1-3 tür. Doumsal iitme kayplar genetik ve genetik olmayan iitme kayplar olarak ikiye ayrlr dedi.

Gebelik dönemindeki hastalklara dikkat

Prof. Dr. Murat Topak, genetik olmayan iitme kayplarnn nedenlerini öyle sralad: Annenin gebelii srasnda geçirdii kzamkçk, kzamk, toksoplazma, kabakulak gibi enfeksiyonlar. Annenin gebelii srasnda ototoksik (iç kulak yaplarna zarar veren ) ilaç kullanmas, prematüre doum, doum srasnda bebein oksijensiz kalmas, kan uyumazlna bal sarlk saylabilir.

Yalla ve gürültüye bal iitme kayplar da ortaya çkyor

Dier sensorinöral iitme kayplar nedenleri arasnda ani sensorinöral iitme kayb, yalanmaya bal iitme kayb, gürültüye bal iitme kayplar, Meniere Hastalnn bulunduunu belirten Prof. Dr. Murat Topak, Kulak kemiinin zarar gördüü kafatravmalarndansonrada iletim tipi, sensorinöral tip veyaikisininbir arada olduu kombine tip iitme kayplar görülebilir diye konutu.

Orta kulak iltihaplar ihmal edilmemeli

itme kaybna neden olan hastalk tespit edildikten sonra duruma göre bir tedavi programnn belirlendiini ifade eden Prof. Dr. Murat Topak, Serümen tkaçlarnda küçük bir giriimle tkaç alnarak iitme kayb düzeltilebilir. D kulak yolu enfeksiyonlar ve orta kulak iltihaplarnda medikal tedavi ile iitme kayb düzeltilebilir. Ani iitme kayplarnda da gecikmeden uygulanacak ilaç tedavisi ile iitme kaybnda düzelme salanabilir uyarsnda bulundu.

Ameliyatla tedavi ediliyor

Baz kulak hastalklarnda ameliyat ile iitme kaybn düzeltmenin mümkün olduunu ifade eden Prof. Dr. Murat Topak, Efüzyonluorta kulak iltihaplar, ventilasyontüpü uygulamas ile tedavi edilebilir. Kulak zar yrtklar, kronik orta kulak iltihabna bal gelien iitme kayplar, orta kulak kemikçikleri arasndaki kireçlenmeler ve otoskleroz saylabilir. Sesorinöral iitme kayplarnda ise iitme kaybnn giderilmesi amac ile iitme cihazlar kullanlabilir. Doumsal iitme kayb tespit edilen çocuklarda ise balangçta iitme cihaz ile iitme kayb düzeltilmeye çallr, iitme cihaz ile sonuç alnamazsa Koklear mplant uygulamas ile iitmenin salanmas mümkündür diye konutu.

Kulak pamuu kullanmayn

Kulak saln tehdit eden durumlara da deinen Prof. Dr. Murat Topak, Kirli havuz sular, d kulak yolunu sert cisimlerle, kulak pamuklar ile temizleme alkanl, travmalar, orta kulak iltihaplarnn yeterli tedavi edilememesi, orta kulak nezlesinin geç fark edilmesi, annenin gebelii srasnda maruz kalabilecei enfeksiyonlar, gürültü, yüksek sesle kulaklkla müzik dinlemek, ototoksik ilaçlar, eker hastal, hipertansiyon gibi sistemik hastalklar kulak saln tehdit etmektedir uyarsnda bulundu.

Kulak saln korumak için genel temizlik ve salk kurallarna uyulmas gerektiini ifade eden Prof. Dr. Murat Topak, Havuz sularnn temizlii kontrol edilmeli. D kulak yoluna sert cisimler ve pamuklu kulak çubuu sokulmamal dedi.

itme sorunu yaayan çocuklar hekime gösterilmeli

itmesi ile ilgili bir sorun olduundan üphelenilen çocuklarn en ksa zamanda bir uzman hekime gösterilmesi gerektiini ifade eden Prof. Dr. Murat Topak, Kulak iltihaplar zamannda ve yeterli derecede tedavi edilmeli. Kulak aknts, kanama gibi bulgular ciddiye almak gerekmektedir. Gürültülü ortamlarda çalanlar, koruyucu kulaklk kullanmal ve kulaklkla yüksek volümle müzik dinlememek gerekir. Hekime danmadan ilaç kullanmamak, iitme cihaz takarsam yal olduum ortaya çkacak diye düünmemek lazm uyarsnda bulundu.

Tedavilerinde takip gereken kulak hastalklarnda hekimin önerilerine uyulmas gerektiini belirten Prof. Dr. Murat Topak, Ototoksik ilaç kullanm olanlarda hekim muayenesi ve gerekirse odyolojik inceleme uygun olur dedi.

Ana Sayfaya Git