İşitme kaybı zihinsel gelişim geriliği nedeni

İşitme duyusunun çok önemli bir role sahip olduğunu söyleyen Kulak Burun Boğaz Uzmanı Doç. Dr. Murat Sertan Şahin, işitme kaybı olan bir insanın karşısındakini anlayıp iletişim kurmasının mümkün değildir. Doğuştan veya çok küçük yaşlardan süregelen işitme kaybı olan bir bireyde konuşma yetisinde büyük sorunlar olacaktır. Bu bireyler zihinsel gelişim ve zeka düzeyinde de akranlarına göre çok geride kalacaktır” dedi.

Haberler 04.03.2022 - 00:39 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Kulak Burun Boaz Uzman Doç. Dr. Murat Sertan ahin, iitme kaybnn nedenleri, kiide yaratt sorunlar ve tedavi yöntemlerine ilikin bilgi verdi. itme kayplarnn nedenlerine deinen Doç. Dr. ahin, Basit bir kulak kiri de iitme kaybna neden olabilir. Bazen hastaneye yatrlp youn bir tedavi uygulanmasn gerektiren ani iitme kayb da geliebiliyor diye konutu.

HER YEN DOANA TME TARAMASI YAPILIYOR

Doç. Dr. ahin, Yeni doan bir bebekte fark edilen iitme kayplar sklkla genetik olan ve çok ileri derecede kayplardr. Bu nedenle ülkemizde her yeni doana iitme taramas yaplmaktadr ve iitme kayb tespit edilen bebeklere mümkün olan en ksa sürede, dil geliimi ve zeka geliimi olumsuz etkilenmeden iitme cihaz veya koklear implant (biyonik kulak) gibi tedaviler uygulanarak normal iitme ve zeka düzeylerine erimeleri hedeflenmektedir.

çocuk ya grubunda ise neden daha çok nispeten iyi seyirli, ilaç tedavisine yant veren orta kulak iltihaplar veya orta kulakta sv toplanmalardr. Bunlar ilaç veya basit kulak zarna tüp takma ameliyatlaryla çözülebilmektedir ifadelerini kulland.

YETKNLERDE TME KAYBI

Erikin dönemde problemlerin biraz deiebildiini belirten Doç. Dr. ahin, Genellikle kulak zarnda oluan delikler, iitmeyi salayan örs, üzengi, çekiç kemiklerindeki kopukluklar veya tekrarlayan kulak enfeksiyonlarna bal orta kulaktaki yapsal sorunlar iitme kaybna neden olmaktadr. Bu saylan nedenlerin çok büyük bir ksmnn tedavisi ise ameliyattr. Buna ek olarak bu dönemde gürültülü ortamlarda çalan bireylerde çnlamayla beraber gelien iitme kayplar da izlenebilmektedir. Yalanmann doal sonucu olarak görme yetisinin, hareket kabiliyetinin azalmas gibi iitme yetisi de giderek azalr. leri ya grubunda-ki buradan kastedilen 65 ya ve üzerindeki bireyler- neden daha çok sinirsel iitme kaybdr, yalla bal olarak geliir ve tedavide iitme düzeylerini yükseltmemizi salayan iitme cihaz uygulamalar önerilir dedi.

VAKT KAYBETMEDEN DOKTORA BAVURUN

Bir birey iitme kaybndan üpheleniyorsa ilk yapmas gereken ey vakit kaybetmeden bir kulak burun boaz hekimine bavurmas gerektiinin önemine deinen Doç. Dr. ahin, burada yaplacak kulak muayenesi ve iitme testleriyle iitme kaybnn seviyesi ve nedeni saptanarak uygun olan tedavinin hastada kalc hasar kalmasna frsat vermeden bir an önce balanmas önem arz ettiini de ifade etti.

KULAK çUBUU KULLANMAYIN

Hastalarmzn en sk yapt hata kulaklarn kulak çubuu ile temizlemeye çalmalardr biz KBB hekimleri kesinlikle bunu istememekteyiz diyen Doç. Dr. ahin, Birçok hasta kulaklarn temizlerken kulak zarn patlatp ameliyat olmak zorunda kalmaktadr. Bir dier önemli konu ise gürültülü ortam kontrolüdür. Özellikle gürültülü ortamda çalan içilerde ve yüksek sesle müzik dinleyen insanlarda çnlamann elik ettii iitme kayplarn çok sk görmekteyiz. Bunu önlemek için gürültülü ortamda çalan kiilerin kulaklk takmas ve çok yüksek sesle müzik dinleyen bireylerin ise uzun süreli ve kulaklk ile yüksek ses maruziyetini azaltmalarn mümkünse kulaklk kullanmamalarn önermekteyiz. Son olarak her insann mutlaka en az bir kere iitme testi yaptrmas, risk altndaki bireylerin ylda bir bu testi tekrar etmesi ve iitme kayb üphesi olan kiilerin en ksa zamanda bir kulak burun boaz hekimine bavurmasn önermekteyiz diye konutu.

Ana Sayfaya Git