İşitme kaybında erken tanı "hayata bağlıyor"

Zahra Polat, doğuştan işitmeyen çocukların en geç 1,5 yaşındayken iç kulak nakli ameliyatı olmaları gerektiğini belirterek, "4 yaşından sonra tedavi görmeye başlanırsa artık geçtir. Çünkü sesi yeterince tanımıyorlar, bu nedenle dili de geç öğrenirler ancak tam öğrenemezler. Normal işiten yaşıtlarından geri kalırlar." dedi.

Haberler 19.05.2018 - 09:42 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Zahra Polat, çocuklarn doduklar hastanelerde ya da salk merkezlerinde iitme-tarama testlerinden geçemedii ve yeterince uzman ile cihaz bulunmad durumlarda tam teekküllü hastanelere gönderilmesi gerektiini söyledi.

itme kayplar veya beyin kanamas sonucunda oluan konuma, artikülasyon ve ses bozukluklarnn ya da kekemeliin her aamasnn tam teekküllü hastanelerde takip edilmesi gerektirdii vurgulayan Polat, Normal iitmeyle doan çocuklar, 4 yana geldiklerinde dili örenmi olur. 4 yandan sonra herhangi bir nedenle iitme kaybna urad zaman hemen uygun müdahale yaplrsa daha çabuk sonuca varyoruz. Yatlarndan çok geri kalmazlar. diye konutu.

- Erken müdahale önemli

Polat, doutan iitmeyen çocuklar en erken 6 aylkken cihaz ile sesle buluturduklarn anlatarak, öyle devam etti:

Doutan veya sonradan iitme kaybna maruz kalan çocuklarn iitme cihazlar, iç kulak ameliyatlar, orta kulak problemlerinin her türlü tedavisini hastanemizde takip etme olanamz mevcuttur. Normal iitmeye sahip kiiler, sesi doal olarak duyar ama doutan iitemeyen çocuklarn sesle herhangi bir tankl yok. Bu çocuklar en az 6 aylkken cihazlandrdmz takdirde sesi tanmaya balyorlar. Bu nedenle normal iiten çocuklardan çok geri kalmazlar ama 4 yana geldiinde halen sesi tanmyorsa o zaman tedavi bizim için zorlayor. itme cihaz yeterliyse ömür boyu cihazla takip edilebilirler fakat cihaz yeterli olmad süreçlerde iç kulak nakline (biyonik kulak) bavuru yapmamz gerekir. Bu çocuklarn en geç 1,5 yandayken iç kulak nakli ameliyat olmalar gerekiyor. 4 yandan sonra tedavi görmeye balanrsa artk geçtir. çünkü sesi yeterince tanmyorlar. Bu nedenle dili de geç örenirler ancak tam örenemezler. Normal iiten yatlarndan geri kalrlar.

Erken müdahalenin önemine iaret eden Polat, iitme kaybnn belirlenmesinden sonra, uygun tedavi biçimine aileyle birlikte karar verilmesi gerektiini vurgulad.

Polat, bu kapsamda uygun iitme cihaznn belirlenmesi veya cihaz yeterli deilse iç kulak ameliyatlarnn yaplmasnn hastanelerinde mümkün olduunu kaydetti.

Ana Sayfaya Git