"İşitme kaybında erken tanı ve eğitim çok önemli"

Prof. Dr. Ahmet Ataş, işitme engelinin doğuştan ortaya çıkması durumunda, konuşma ve dil becerisinin de gelişemediğini belirterek, işitme kaybında erken tanı ve erken eğitimin çok önemli olduğunu söyledi.

Haberler 29.01.2018 - 09:59 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Ata, çok ileri derecede veya total iitme kayb olan çocuklarda ya da yetikinlerde iitme cihaznn yetmedii durumlarda iç kulaa özel bir protez yerletirdiklerini belirterek, bu uygulamaya koklear implant (biyonik kulaklk) adnn verildiini anlatt.

Bunu özellikle çocuklar olmak üzere yetikinlerde de kullanabildiklerini belirten Ata, Sonradan iitmesini çeitli sebeplerle kaybetmi yetikinler olduunda yine cihazdan faydalanamyorlarsa koklear implant uygulamas onlara da yaplyor. diye konutu.

BU çOCUKLAR TOPLUMA FAYDALI NSANLAR HALNE GELSN

itme engelinin özel durumu bulunduuna dikkati çeken Ata, sözlerini öyle sürdürdü:

Özellikle doutan ortaya çkmas durumunda tek bana iitme kaybna neden olmuyor. En önemli sknt, iitme kaybyla ilgili deil, iitemedii için çocukta konuma, dil becerisi gelimiyor. Erken tan ve erken eitime çok önem veriyoruz. çocuklar normal eitime katabilmeyi hedefliyoruz ki bu çocuklar sürekli birilerinin yardmna muhtaç olmaktan kurtulsun, topluma faydal insanlar haline gelsin.

Prof. Dr. Ahmet Ata, Salk Bakanlnn yaklak 12 yldr yenidoan iitme taramas yürüttüünü dile getirerek, bebeklerin yüzde 90ndan fazlasnn doar domaz iitme taramasndan geçtiini aktard.

Ata, u bilgileri verdi:

Bu, yüzümüzü güldüren bir tablo. çocuklar, iitme kayb tans konulduktan sonra ilk taramann ardndan ikinci ve üçüncü basamaklara gönderiliyor. Temel amacmz, daha ayrntl tetkikler yaparak çocuktaki iitme kaybnn derecesini tespit etmek. Hedefimiz çocuk daha alt aylk olmadan iitme kaybnn derecesini tam olarak belirlemek. Onu yaptmz zaman altnc ayda iitme cihaz uygulamaya balyoruz, bir yana kadar ki dönemde çocuu iitme cihazyla eitime balatyoruz. Bir yana kadar iitme cihaz ve eitimle çocuun geliimini takip ediyoruz. itme cihazndan arzuladmz bir seviyede bir kazanç yoksa o zaman çocuu ameliyat için hazrlamaya balyoruz. Hedefimiz bir veya bir buçuk yana kadar ki dönemde koklear implant uygulamasn yapmak. O dönemde bu ameliyat yaparsak yine ameliyattan sonra iitsel rehabilitasyon dediimiz eitim programna alyoruz. Hedefimiz ilkokul çana gelinceye kadar bütünüyle normal iiten, konuabilen bir çocuk haline getirmek.

- OKUL çAINDAK çOCUKLARA TME TARAMASI PROGRAMI GERçEKLETRLYOR

itmeyle soyut kavramlarn da örenildiini dile getiren Ata, çocuklar ilkokul çana kadar bu kavramlar öretecek ekilde süreçten geçirdiklerini kaydetti.

Ata, çocuklar ilkokulda normal eitim alabilir hale getirdiklerini anlatarak, Okul çandaki çocuklarn hepsine iitme taramas program gerçekletiriliyor. Türkiyede okula balayan bütün çocuklarn iitme taramasn yapacaz. Onlarn içinde doutan duyan ama sonradan iitmesini kaybeden çocuklar tespit edip eitim programmza alabilme ansmz olacak. diye konutu.

- ANNE, KULARIN ÖTÜÜNÜ DUYABLYORUM

Doutan iitme engelli olup koklear implant takldktan sonra duymaya balayan 10 yandaki Ata Dündar, biyonik kulaklk takmadan önce bir ey duyamadn bildirerek, taktktan sonra her eyi duyabildiini ifade etti.

Anne Arzu Dündar da olu Atann doutan iitme engelli olduunu belirterek, unlar söyledi:

11 aylkken cihaz taktk. Cihaz idare ediyordu ama iitme kayb devaml yükseldi ve ameliyata karar verildi. Birinci snfa giderken ameliyat oldu. O zaman duymas çok daha güzel oldu. Biyonik kulaklk takldktan sonra kularn ötüünü, su dalgalarnn sesini dinledi. Anne bunlar duyabiliyorum, kularn ötüünü de duyabiliyorum. demesi çok houna gitmiti.

Atann derslerinin çok iyi olduuna vurgu yapan anne Dündar, olunun kendisini ifade edebildiini ve yatlarndan geride kalmadn dile getirdi.

Doutan iitme engelli olup biyonik kulaklk takldktan sonra duymaya balayan 8 yandaki Dilara Kandemir ise memnuniyetini anlatt.

Anne Hatice Kandemir, kznn 2,5 yandayken kulanda sorun olduunu örendiini kaydederek, 15 ay iitme cihaz takt. Sonra anne, baba demeye balad. Ardndan 3,5 yanda ameliyat oldu, koklear implant takmaya balad. dedi.

Ana Sayfaya Git