İşitme kaybında kritik dönem!

Dünya Sağlık Örgütü’ne göre dünyada 32 milyon, ülkemizde de 2 milyon 200 bin çocukta işitme kaybı mevcut.

Haberler 12.03.2017 - 12:16 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Kap zili ve telefon gibi çevresindeki seslere kar tepki göstermiyorsa lk çarya yant vermiyorsa Kendi akranlarnn kulland sesleri veya dili kullanmyorsa Dikkat, çocuunuzda fark ettiiniz bu sorunlarn altnda yatan neden, tedavisinde geç kalndnda kalc hale dönüebilen iitme kayb olabilir!

Dünya Salk Örgütüne göre dünyada 32 milyon, ülkemizde de 2 milyon 200 bin çocukta iitme kayb mevcut. Her hastalkta olduu gibi çocuklarda gelien iitme kaybnda da erken tehis çok önemli. Bunun nedeni ise çocuklarn konuma fonksiyonlarnn büyük bir bölümünün ilk 2 yata büyük ölçüde tamamlanmas.

Dolaysyla bu dönemde tespit edilemeyen iitme kayb çocuun konuma ve dil geliimini olumsuz yönde etkilemek gibi düzeltilmesi çok zor olan problemlere yol açabiliyor. Bunun sonucunda çocuk eitim ve sosyal hayatnda akranlarndan geri kalabiliyor ve psikolojik sorunlar olan, uyumsuz bir bireye dönüebiliyor. Erken tehis sayesinde ise çou iitme kaybnn kalc hale dönümesi önlenebiliyor ve çocuun normal iitme seviyesine kavumas salanabiliyor.

KBB Uzman Prof. Dr. Dilaver Özturan, bu nedenle her çocuun yenidoan döneminde ve okul öncesinde kulak muayenesi ile iitme testinden geçmesi gerektiine dikkat çekerek, Ayrca çocukta gözlenen belirtilerin ihmal edilmemesi de erken tehiste büyük önem tayor. çocuklarda iitme kayb basit bir kulak muayenesinin ardndan iitme testleriyle kolaylkla tespit edilebiliyor diyor.

BU BELRTLER ASLA ATLAMAYIN

çocuunuzda aada yer alan belirtilenlerden birkaç, hatta sadece biri bile varsa, altta yatan neden iitme kayb olabilir.

Yenidoan (doumdan 6 aya kadar): Beklenmedik yüksek bir sese kar hareket ederek, alayarak veya herhangi bir ekilde yant vermiyorsa, gürültüde uyanmyorsa, sesin geldii yöne doru ban çevirmiyorsa, ses ile sakinlemiyorsa.

6-12 ay arasnda: Sorulduu zaman tandk bir kimseyi veya nesneyi göstermiyorsa, saçma sapan bile olsa ses çkarmyorsa.

12 aylk: El salla veya ellerini çrp gibi basit ifadeleri anlamyorsa.

(13 ay-2 ya arasnda):

* Yumuak bir sesin geldii yöne ilk çarta bakmyorsa,

* çevredeki seslere kar tepki göstermiyorsa,

* lk çarya cevap vermiyorsa,

* Sesin nereden geldiini bulamyorsa,

* Kendi yatlarnn kulland sesleri veya dili kullanmyorsa,

* Televizyonu normal sesle dinlemiyorsa ve sürekli televizyonun yaknna gidiyorsa,

* Anlamada ve kelime kullanmada sürekli bir geliim göstermiyorsa altta yatan neden iitme kayb olabilir.

KIZAMIKTAN GENZ ET BÜYÜMESNE

çocuklarda iitme kayb doumsal olanlar ve sonradan gelienler olmak üzere ikiye ayrlyor. Genler yoluyla ebeveynlerden bebee geçen rahatszlklar, hamilelik srasnda annenin geçirdii kzamk veya metabolik hastalklar ile bilinçsiz ilaç tüketimi, bebein iç kulandaki ilevsel bozukluklar gibi etkenler, doumsal faktörlerden bazlarn oluturuyor.

Prof. Dr. Dilaver Özturan sonradan gelien iitme kayb nedenlerini de öyle sralyor: Kzamk, kabakulak, rubella ve menenjit gibi enfeksiyon hastalklar, orta kulak iltihab, geniz eti büyümesi ve alerjik reaksiyonlara bal kulakta sv birikmesi çocuklarda çok sk rastlanan iitme kayb nedenlerinden. D kulak yolunun kirle tkanmas, kafa travmalar, yenidoan sarl, ar gürültülü ortamlar da iitme kaybyla sonuçlanabilen dier önemli etkenler arasnda yer alyor.

TEDAV EKL NEDENE GÖRE BELRLENYOR

Prof. Özturan, tedaviden baarl sonuç alnabilmesi için iitme kaybnn sebebini ve tipini tespit etmenin çok önemli olduunu vurguluyor. Tedavinin altta yatan nedene göre belirlendiini belirten Prof. Dr. Dilaver Özturan sözlerine öyle devam ediyor:

itme kayplarnn büyük bir ksm kulan temizlenmesi ya da yabanc cismin çkarlmas, ve ilaç tedavisi gibi basit yöntemlerle ortadan kaldrlabiliyor. Orta kulakta sv olmas (zamkl kulak) gibi baz durumlarda sorun basit cerrahi yöntemle düzeltilebiliyor. Erken tehis edildiinde doutan ya da sonradan ortaya çkan iç kulak tipi kayplarda iitme cihaz, bionik kulak (koklear implant) ve özel eitim ile rehabilitasyon sayesinde çocuun ileride karlaabilecei sosyal ve eitim sorunlarnn önüne geçilebiliyor.

Ana Sayfaya Git