İşitme sorunları ertelemeye gelmez!

Yüzyılın salgın hastalığı Covid-19 enfeksiyonu nedeniyle hastaneye gitmek yerine ertelenen bazı sağlık sorunlarının arasında kulak hastalıkları ve işitme ile ilgili sıkıntılar da yer alıyor. Oysa işitme sorunlarının ertelemeye gelmeyeceğini belirten Kulak, Burun ve Boğaz Hastalıkları Uzmanı Doç. Dr. Deniz Tuna Edizer “Son bir yıldır Covid pandemisi sürecinde özellikle de işitme ile ilgili sıkıntıların ertelendiğini görüyoruz. Ancak ertelenen şikayetler hastalıkların ilerlemesine veya şiddetlerinin artarak bireyin yaşam kalitesinde kalıcı bozulmaya neden olabiliyor. İşitme ve denge organımız olan kulaktaki olası bir problem birçok önemli hastalığa yol açabiliyor.” diyor.

Haberler 03.03.2021 - 09:53 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Kulak, Burun ve Boaz Hastalklar Uzman Doç. Dr. Deniz Tuna Edizer, 3 Mart Dünya Kulak ve itme Günü kapsamnda yapt açklamada, kulakta en sk görülen 5 hastal anlatt, önemli uyarlar ve önerilerde bulundu.

KULAK TIKANIKLII

Sklkla kulak salgsnn, d kulak yolunda birikmesine bal olarak ortaya çkyor. D kulak yolunda üretilen bu salg genellikle kendiliinden dar doru atlyor ancak dar kulak yolu ve kulak kanalnn içine yabanc cisim sokulmas gibi durumlarda bu salg derinlere itilerek kulak yolunda tkankla neden olabiliyor. Bu durumda genellikle bir kulak burun boaz uzmannn skm ve genellikle sertlemi olan salgy çkarmas gerekiyor. Bu skm salg bireyin kulanda tkanklk, ar ve hatta iitme kaybna yol açabiliyor.

KULAK YOLU ENFEKSYONLARI

D kulak yolu çeitli bakteri, mantar, virüs enfeksiyonlarndan etkilenebiliyor. Genellikle lokal travma (örnein kamak) ve kulak yolunun kirli su ile temas sonrasnda ortaya çkyor. Kulak egzamas gibi cilt ile ilgili hastalklarda, birey kulan kama sonrasnda travmaya uratrsa ciddi kulak yolu enfeksiyonlar ile karlaabilir. Kulak ars, kulakta ödem temel ikayet olarak görülürken, kulak kepçesine dokunma veya çene hareketi bile ary artrabiliyor. Enfeksiyon ilerledikçe aknt ve kulak yolunda birikime bal olarak iitme kayb, kulak etrafnda veya boyundaki lenf bezlerinde büyüme ve arya yol açabiliyor. KBB Uzman Doç. Dr. Deniz Tuna Edizer Unutulmamas gereken önemli noktalardan birisi de özellikle baklk sistemi basklanm ve kontrolsüz diyabet tans olan bireylerde kulak yolu enfeksiyonlar uzun süre devam etmekte ve yönetilmesi zor bir tablo oluturmaktadr. Dolaysyla kulak yolunun travmaya maruz braklmamas büyük önem tamaktadr. Ayrca, kulak yolunda zona hastal da görülebilmekte ve bu tabloya tek tarafl yüz felci ve iitme kayb elik edebilmektedir. diyor.

TME KAYBI

itme kayb hemen her ya grubunda karlalan bir sorun. ki kula da etkilediinde önemli salk sorunlarna yol açyor. Erikinlerde ortaya çkan iitme kayplar travma, enfeksiyon, toksik nedenler, damar hastalklar, genetik nedenler ve immünolojik nedenler gibi geni bir yelpazede görülebilirken, ileri yaa bal iitme kayplar ve gürültüye bal iitme kayplar sk görülen iki neden olarak karmza çkyor. Özellikle ileri yataki bireylerde iitme kaybnn sosyal izolasyona ve yalnzlk hissine neden olduunu, unutkanlk ile ilikili hastalklarn daha kötü seyretmesine zemin hazrladn belirten KBB Uzman Doç. Dr. Deniz Tuna Edizer, ani iitme kaybnn da ihmal edilmemesi gerektiini vurgulayarak öyle konuuyor: Ani iitme kayb genellikle tek kulakta üç gün içinde ortaya çkan ve en az 30 desibel kayp oluturan iitme kayb olarak tanmlanr. Örnein; birey bir sabah uyandnda aniden bir kulanda iitme azalm hatta hiç iitmemeye balamtr. itme kaybna ba dönmesi ve kulak çnlamas elik edebilir. Hafif düzeydeki ani iitme kayplarnda bireyler bir kulamda aniden çnlama balad eklinde de ikayet bildirebilmektedirler. Hikaye, fizik muayene ve iitme testi sonrasnda tan kesinleir ve gerekli görüntüleme yöntemleri istenerek uygun tedavi balanr. ikayetin ortaya çkndan sonra 7-10 gün içinde tedavinin balanmas tedavi baars açsndan önemlidir.

BA DÖNMES

KBB Uzman Doç. Dr. Deniz Tuna Edizer Hareket etmeden hareket algsnn olmas olarak tanmlanabilen ba dönmesi toplumda yaygn olarak görülen önemli bir ikayet. Birçok hastala bal olarak karmza çkabiliyor. Kulak kaynakl ba dönmelerinin temel özellikleri arasnda dönme hissi, bulant ve kusma, elik eden çift görme ya da konuma bozukluunun olmamas yer alyor. Toplumda kristal kaymas olarak da bilinen BPPV, denge sinirinin iltihab, Meniere Hastal kulak kaynakl ba dönmelerinin içinde sk görülenlerden. Bu tablolar genellikle ani ba dönmesine neden olur ve bireyde önemli bir kayg oluturur. Ani balayan ba dönmesinde bireyin genel salk durumu ile ilgili bilgi almak, basit hasta ba muayene bulgular ve gerekirse görüntüleme yöntemlerini kullanmak önem tamaktadr. Tek bir manevra ile düzeltilebilen kristal kaymas (BPPV) beyinde önemli damar tkanklklar gibi geni bir hastalk yelpazesi ba dönmesine neden olabilmektedir. diyor.

YÜZ FELC

Yüz felci beyin, beyin sap, kulak ve tükürük bezleri hastalklarna bal olarak ortaya çkabiliyor. Kulak ile ilgili yüz felci genellikle yüzün tek yarsnda göz ve az etkilenmesi ile karmza çkyor. Bireyde gözünü kapatamama ve az hareket bozukluuna bal tükürüün azdan dar akmas gibi ikayetler görülüyor. Ani ortaya çkan tek tarafl yüz felcinde kulak arkasnda ar, yüzde ar / uyuma tabloya elik edebiliyor. Etken olarak aktive baz olmu virüsler sorumlu tutuluyor. Tan koyulduktan sonra gecikmeden tedavinin balanmas gerekiyor. Özellikle bireyde önceden tan alm kronik orta kulak iltihab varlnda ortaya çkan yüz felcinin tedavisinde cerrahi yöntem de kullanlabiliyor.

Ana Sayfaya Git