İskonto ilaca erişime engel

Türk Eczacıları Birliği, bazı ilaç firmalarının, Sosyal Güvenlik Kurumunun (SGK) belirlediği kamu kurum iskontolarını uygulamadığını belirterek, hastaların maddi yük nedeniyle ilaca erişim sıkıntısı yaşamalarından endişe edildiğini bildirdi.

Haberler 19.04.2022 - 00:43 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Türk Eczaclar Birlii, baz ilaç firmalarnn, Sosyal Güvenlik Kurumunun (SGK) belirledii kamu kurum iskontolarn uygulamadn belirterek, hastalarn maddi yük nedeniyle ilaca eriim sknts yaamalarndan endie edildiini bildirdi.

Birlikten yaplan açklamada, SGK tarafndan geri ödeme listesindeki ilaçlar için firmalardan belirli oranlarda kamu kurum iskontosu uygulanmas istendii hatrlatld.

laç firmalarnn bugüne kadar bu iskonto oranlarn uygulayarak ilem yapt kaydedilen açklamada, Ancak son dönemde baz ilaç firmalar SGKnin belirledii kamu kurum iskontolarn uygulamaktan ksmen ya da tamamen vazgeçmektedir. Söz konusu firmalarn keyfi olarak yaptklar bu uygulamann faturas, aradaki fiyat farkn ödemek zorunda kalan hastalara çkmaktadr. ifadeleri kullanld.

SORUNA çÖZÜM ÜRETLMYOR

Açklamada, sorunun, defalarca gündeme gelmesine ramen çözüme kavumad ve artarak devam ettii belirtilerek, Kronik hastalklarda kullanlan çok sayda ilaçta dahi kamu kurum iskontosu yapmayan baz ilaç firmalar, imdi de hayati önem tayan diyaliz ilaçlarnda halk saln tehdit eden bu tutumlarn sürdüreceklerini beyan etmilerdir. Sorunun devam etmesi halinde, kronik böbrek yetmezlii bulunan hastalarn cebinden bu ilaçlar için aylk 1000 liray bulacak fiyat farklar çkacaktr. Bu durum hastalarmz için çok ar bir yük demektir. deerlendirmesinde bulunuldu.

Sorunun devam halinde hastalarn ilaca eriimde yaayaca skntlardan ciddi endie duyulduu vurgulanan açklamada, unlar kaydedildi:

Konunun taraflar SGK ile ilaç firmalar olmasna ramen, yaanan sorun eczaclar ile hastalar kar karya getirmektedir. Gerekli çözüm, SGK ve ilaç firmalar tarafndan salanmal ve hastalarn maduriyeti acilen giderilmelidir. Türk Eczaclar Birlii ve bölge eczac odalar olarak konunun takipçisi olacamz ve bu durumun sorumlularna kar sessiz kalmayacamz ilan ediyoruz.

Ana Sayfaya Git