İyileşme süresini hızlandırıyor!

Gastroenteroloji Uzmanı Prof. Dr. Erkin Öztaş, erken dönem sindirim sistemi kanserlerinin ya da kanser öncüsü lezyonların ESD (endoskopik submukozal diseksiyon) yöntemiyle alınabildiğine dikkat çekerek, “Bu yöntem diğer endoskopik yöntemlerle bir çırpıda çıkarılamayacak ya da tek parça çıkarılması gereken, genellikle 2 cm’den büyük polipler, kanserleşme riski yüksek lezyonlar ve kanserlerin çıkarılmasında kullanılıyor” bilgisini veriyor.

Haberler 03.06.2022 - 01:46 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Yemek borusu, mide, on iki parmak barsa ve kaln barsak tümörleri Sindirim sistemi kanserleri dünyada ve ülkemizde en sk görülen kanser türleri arasnda yer alyor. Öyle ki Türkiyede her yl yaklak 175 bin kiide yeni kanser tehis ediliyor. Tüm kanser türlerinin yüzde 20sini de sindirim sistemi kanserleri oluturuyor. Bu kanserler ayrca ülkemizde kanser kaynakl ölümlerin de önde gelen sorumlular arasnda ilk sralarda görülüyor. Bunun nedeni ise sindirim sistemi kanserlerinin genellikle geç aamaya kadar belirti vermemesi sonucu tedavisinde geç kalnmas! Günümüzde sindirim sisteminde oluan tümör ve polipler aslnda düzenli yaplan kontrollerde, yüksek çözünürlüklü görüntüleme yöntemleri sayesinde, çok erken aamalarda tespit edilebiliyor. Üstelik erken evrelerde artk endoskopik yöntemlerle de tedavi edilebiliyor! Son yllarda en dikkat çeken yöntem ise hastaya pek çok önemli fayda salayan: Endoskopik submukozal diseksiyon!

Gastroenteroloji Uzman Prof. Dr. Erkin Özta, erken dönem sindirim sistemi kanserlerinin ya da kanser öncüsü lezyonlarn ESD (endoskopik submukozal diseksiyon) yöntemiyle alnabildiine dikkat çekerek, Bu yöntem dier endoskopik yöntemlerle bir çrpda çkarlamayacak ya da tek parça çkarlmas gereken, genellikle 2 cmden büyük polipler, kanserleme riski yüksek lezyonlar ve kanserlerin çkarlmasnda kullanlyor bilgisini veriyor. Gastroenteroloji Uzman Prof. Dr. Erkin Özta, Bu yöntemin salad en önemli fayda ise hastalarn kanser ve tümörlerinden kurtarlmasdr diyerek sözlerine öyle devam ediyor: Bunun yan sra cerrahi yöntemden farkl olarak hastalarn karnlarnda herhangi bir kesi, yara ve diki izi de olmuyor. Dolaysyla yara iyilemesi sorunlar ve karnda kesi izi gibi problemler yaanmyor, çünkü ilem endoskopik yolla içeriden yaplyor. Yöntemin bir dier önemli avantaj da hastalarn bir veya iki gün içerisinde taburcu olarak normal yaamlarna dönebilmeleri. Hatta barsan çk ksmndaki tümörlerde hastalar ömür boyu karnlarna balanm kalc torbayla gezmek zorunda kalmyorlar

TÜMÖR VE POLPLERE AMELYATSIZ TEDAV

Eskiden yemek borusu, mide, on iki parmak barsa ve kaln barsak kanserlerinde ilk tedavi seçenei genellikle ameliyat, yani cerrahi giriim oluyordu. Ancak ameliyatlar; yara iyilemesinde sorunlar, yara yeri enfeksiyonu, karn içi enfeksiyonlar, balant yerlerinden kaçaklar ve anesteziye bal riskler tayordu. Ayrca hastanede uzun süre yatma riski de söz konusuydu. Dier taraftan son 30 yl içerisinde, endoskop denilen aletlerle yaplan incelemeler çok geliti. Günümüzde endoskopi yöntemi ile yemek borusu, mide ve kaln barsak gibi organlarn iç yaplarnn deerlendirilmesinin yan sra ameliyatsz bir ekilde, uygun bulunan kanser ve kanserleme riski yüksek lezyonlar, örnein baz polipler artk ameliyatsz olarak çkarlabiliyor. Endoskopik yöntemler arasnda da ESD (endoskopik submukozal diseksiyon) de hastaya salad önemli avantajlar nedeniyle dünyada ve ülkemizde daha sk uygulanyor.

20-30 CMLK TÜMÖRLER çIKARILABLYOR!

Gastroenteroloji Uzman Prof. Dr. Erkin Özta, dünyada ve ülkemizde sayl merkezlerde uygulanan ESD yöntemiyle 20-30 cm gibi çok büyük tümörler ve lezyonlarn da vücuttan çkarlabildiini belirterek, sözlerine öyle devam ediyor: ESD, dier endoskopik yöntemlere göre daha uzun süren, daha zor, daha çok tecrübe isteyen ve özel bçaklarn kullanld bir ilemdir. Uygun hasta seçimiyle erken olarak deerlendirilen lezyonlar endoskopik submukozal diseksiyon yöntemiyle çkarlyor. Erken olmayan lezyonlarda ise cerrahi, kemoterapi, radyoterapi gibi tedavi yöntemleri açsndan hastann deerlendirilmesi gerekiyor. ESD oldukça yüz güldürücü bir tedavi yöntemi olmakla birlikte bu ilemi yapabilmek ciddi bir eitim ve tecrübe gerektiriyor. Bu konuda eitim alm gastroenterologlar tarafndan, organ duvarnda çok derine inmemi ve etraf organlara yaylmam olmak artyla, 20-30 cm, hatta daha büyük lezyonlar çkarabiliyorlar

ESD NASIL UYGULANIYOR?

ESD (Endoskopik submukozal diseksiyon) yönteminde, tümörün bulunduu alana göre; yüksek çözünürlüklü görüntüye sahip endoskop sindirim sistemine doru ilerletiliyor. Lezyon görüldükten sonra cihazda bulunan özel k sistemi veya çeitli boyalar ile tümörün erken evrede olup olmad inceleniyor. Erken olarak nitelendirilen tümörün etraf iaretleniyor. çkarlmas istenen tümör ya da polibin taban ksmna, genellikle mavi renk veren ve indigokarmin ad verilen bir boya ile kartrlm svlar enjekte ediliyor. Bu özel boyal sv sayesinde lezyon duvardan uzaklatrlyor. Ardndan endoskopun kanalndan geçirilen özel bçaklarla yüksek frekansl çeitli elektrik akmlar verilerek, kitlenin mavi svl kenarlar ve taban kesiliyor. Tümör serbest hale gelince çeitli enstrümanlarla tutularak vücut dna alnyor ve ilem tamamlanyor. Baz durumlarda tümörün bulunduu alan hemoklip denilen metallerle kapatlarak ilem sonlandrlyor. Operasyondan sonra laboratuvara gönderilen doku patalojik incelemeye tabi tutuluyor. Mikroskop altnda yaplan incelemeyle tümörün türü ve vücuttan tamamen çkarlp çkarlmad gibi önemli konulara açklk getiriliyor. Hastalar ESD ilemi sonrasnda genellikle 1-2 gün sonra hastaneden taburcu olabiliyorlar.

Ana Sayfaya Git